"Dosarele X" cu tunul de 100.000.000 euro al lui Gardean: Nu au vazut nimic, nu au stiut nimic. Baneasa, evaluat la 100 de milioane de euro, a fost instrainat de stat pentru numai jumatate de milion de euro, cu mana fostei AVAS. Beneficiarul este Adrian Gardean, afaceristul trimis in judecata de DNA pentru ca ar fi mituit-o pe Elena Udrea. La aproape zece ani de la megapierderea imobiliara, nici un sef al actualei Autoritati pentru Administrarea Activelor Statului nu se simte raspunzator.Totul, prin intermediul unei tranzactii cu un teren subevaluat situat langa Aeroportul Baneasa. Suprafata, de aproape noua hectare, a fost castigata de fosta Autoritate pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) in instanta, in 2007, dar transformata in actiuni ale Aviatiei Utilitare Bucuresti SA. Desi valoarea de piata a terenului era, in 2007, de o suta de milioane de euro, Aviatia Utilitara Bucuresti SA l-a luat in proprietate pentru doar 500.000 de euro. Sub￯e￯valuarea uriasa (de 200 de ori) a fost sesizata de fosta AVAS in 2009, insa Autoritatea nu a reusit sa reevalueze terenul, in ciuda initierii unor procese in instanta, relateaza Romania Libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum era negociata spaga de doctoritele care isi umileau pacientele sarace. Vineri, 16 septembrie, la Tribunalul Vaslui au reinceput audierile in dosarul in care trei medici din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui sunt judecati pentru fapte de coruptie. Doina Andrei, Simona Botez si Adrian Tanasescu, cei trei trei medici acuzati ca ca au transformat Sectia Ginecologie a spitallui din Vaslui, intr-un veritabil SRL s-au confruntat din nou cu fostele paciente carora le-au cerut spaga pentru efectuarea serviciilor. Pacientele si apartinatorii audiate vineri de judecatori au depus marturie relatand despre experientele avut cu medicul Doina Andrei. O tanara dintr-un sat din apropiere de Husi, dar si mama acesteia au declarat judecatorilor ca doctorita Andrei impunea un anumit tarif pentru interventiile efectuate, iar fara suma ceruta refuza sa efectueze interventia medicala. Tanara avea o sarcina mai mare de trei luni, iar mod legal avortul la cerere la o astfel de varsta este interzis, excluzand cazurile medicale, anunta Adevarul.

Medicii i-au spus ca mai are sase luni de trait, dar si-a salvat viata prin fapte bune. Constantin Popescu este profesor de geografie. Costi, dupa cum ii spun inclusiv unii dintre fostii elevi. Elevi care au fost meditati gratuit, pentru scoala si pentru viata, de dascalul caruia doctorii i-au dat, acum 14 ani, o veste naucitoare. Profesorul sibian cu ochi albastri, carunt si cu vocea domoala, a aflat ca are cancer in 2002. Medicii i-au mai dat de trait doar sase luni. A decis ca e momentul sa ajute neconditionat si a inceput sa ofere meditatii gratuite la geografie. "Medicii mi-au spus ca 50 la suta conteaza tratamentul si 50 la suta optimismul. Am acceptat sa fiu cobaiul medicului de la Targu Mures, tot ce aparea pe piata sa testeze pe mine, ca sa nu ma coste bani pentru ca nu aveam de unde. Atunci miam gasit refugiul in copii, facand meditatii, ca sa nu fiu singur acasa", marturiseste Constantin Popescu, profesor in cadrul Facultatii de Geografia Turismului, din Sibiu, relateaza Evz.

Cat de incerte sunt alegerile din Romania. In Romania, dupa mai bine de un sfert de secol de exercitiu democratic, functia de premier ramane ceva imposibil de determinat in avans. Cu putin timp inainte de alegerile parlamentare toate partidele se dezic de guvernul Ciolos. PSD este cel mai incisiv critic, dar de cele mai multe ori o face indirect, prin aluzii si comentarii dispretuitoare despre "tehnocratie". PNL este mult mai retinut, dar nu ezita totusi in anumite momente sa ia distanta fata de "guvernul tehnocrat", numit iarasi in acesti termeni cu intentie precisa.Nu vorbim aici de o critica in toata puterea cuvantului, in definitiv guvernul fiind girat de ambele partide, in diferite proportii, ci de o delimitare profitabila cata vreme guvernul nu sta foarte bine ca popularitate, scrie Deutsche Welle.

Cum incearca Romania sa protejeze ultimele paduri virgine ale Europei. Dispunand de o noua aplicatie dedicata celor care vor sa reclame transporturi ilegale de lemn si avand o dorinta apriga de a opri exploatarile forestiere, Romania incearca sa salveze cateva dintre padurile virgine din Europa, adapost pentru lupi si ursi bruni, scrie Reuters. Pentru a accelera procesul, Uniunea Europeana a invitat mai multe ONG-uri de mediu sa se alature administratorilor oficiali in procesul de cartografiere a padurilor care se afla in pericol si adaugarea acestora intr-o noua baza de date, stabilita pentru a asigura protejarea padurilor virgine prin lege. Baza de data va fi publicata in mediul online in 6 luni, relateaza Gandul.

Pe urmele bunicilor din Romania. Doua tinere care traiesc in SUA au filmat jurnalul emotionat al intoarcerii la radacini. Doua tinere de origine romana din Statele Unite ale Americii si-au filmat intoarcerea in locurile natale, de unde au plecat in copilarie. "Am vazut atat de multe lucruri si sunt atatea de povestit", au relatat ele. Emmy Gee si sora ei au vrut sa imortalizeze locurile din tara in care s-au nascut, oamenii pe care i-au revazut acum cu alti ochi si sa descopere frumusetile Romaniei natale. Ele au petrecut aici o luna, in august 2015, iar filmuletul lor de vacanta are 15 minute. Prima lor oprire a fost la tara, in comuna Ogrezeni din judetul Giurgiu, de unde este originar bunicul lor. Toata lumea se bucura sa le vada, sa le arate poze de familie, sa le invete cum sa gateasca si sa le gazduiasca, scrie Adevarul.