De ce este gaunos discursul PNL pro DNA si anticoruptie.Vazand cat de prost a receptionat opinia publica votul din Senat si scaparea lui Gabriel Oprea de acuzatia de ucidere din culpa, liberalii s-au repliat. Nu imediat, ci dupa ce au inceput sa apara informatii ca si niscaiva senatori PNL ar fi pus umarul la apararea "interesului national". Intai au cerut reluarea votului, dar glontul acesta s-a cam pierdut in aer pe fondul grabei cu care Liviu Dragnea a acceptat propunerea. Apoi, liberalii au venit cu un ultimatum: daca intr-o saptamana nu se voteaza proiectul privind ridicarea imunitatii in 48 de ore, ei apeleaza la variante radicale. In goana disperata dupa cateva puncte in sondaje, au uitat insa cateva "detalii". "E un proiect pentru care o sa dam un ultimatum colegilor de la PSD, si spun asta la modul cel mai serios. Ganditi-va ca de doi ani de zile ne duc cu zaharelul, exprimand in spatiul public cum ca vor scoaterea imunitatilor, ridicarea tuturor procedurilor care impiedica buna infaptuire a justitiei. Dar stiti cum e la PSD, diferenta intre declaratia publica si ce se intampla la vot este foarte mare", a declarat apasat, luni, dupa sedinta conducerii partidului, co-presedintele PNL Alina Gorghiu, informeazaDigi 24.

ActualitateFoto: Colaj foto

Cum ii incurajeaza romanii pe infractori. "Daca ar fi o tema relevanta pentru societate, ea ar fi exploatata si politic".Infractiunile nu se afla printre grijile romanilor, iar simtul civic pare a fi inca in fasa. Acestea sunt concluziile psihologului Gabriela Culda si ale sociologului George Jiglau, cu ajutorul carora va vom prezenta o nou episod din campania "Romania infractorilor necunoscuti". Cei doi specialisti explica de ce societatii nu-i pasa de victimele care asteapta cu anii sa li se faca dreptate, dar si cum poate fi schimbat comportamentul societatii. "Infractionalitatea nu se numara printre grijile romanilor", spune sociologul clujean George Jiglau. Stie, din campania "Romania infarctorilor necunoscuti", ca in dosarele politiilor din Romania zac uitate circa 600.000 de dosare nerezolvate de furturi, crime si violuri. Insa, cea care nu stie e societatea romaneasca. Jiglau a urmarit sondajele din ultimii ani si a ajuns la concluzia ca romanii sunt mai preocupati de starea lor de sanatate, de veniturile lor, de locurile de munca si, din ce in ce mai mult, de posibilitatea ca tara lor sa intre intr-un conflict. Nu si de infractiunile ce se petrec in orasele lor, spuneAdevarul.

Romania a ajuns o jungla in care mori cu zile.Ioan Gyuri Pascu a murit la doua ore dupa ce a chemat salvarea si medicul i-a spus ca are doar un atac de panica. Se fac acum anchete peste anchete, dar nimic nu-l va reda romanilor pe artist. Stim despre situatia scandaloasa din cazul lui Gyuri Pascu pentru ca e vorba despre o persoana publica foarte cunoscuta si cineva i-a transmis informatia jurnalistului Catalin Tolontan. Nu stim si nu vom afla niciodata cati alti romani necunoscuti au murit cu zile in situatii similare. Cred ca nu exitsa roman care sa nu aiba in familie, printre prieteni sau vecini cel putin un o situatie in care cineva apropiat a murit pur si simplu cu zile. La fel cum nu vom afla niciodata cati pacienti au fost ucisi in spitale, nu de bolile pentru care au ajuns acolo ci de bacterii, malpraxis sau lipsa medicamentelor si materialelor pentru operatii sau tratamente. Pur si simplu sistemul sanitar romanesc este unul in care oricine, vedeta sau om simplu, risca sa moara cu zile. Din momentul in care ai sunat la Salvare nu ai absolut nicio garantie ca te ajuta sau nu cu ceva. E ca o ruleta ruseasca, o loterie cu viata si moartea. Daca ai noroc sa nimeresti un medic atent si competent, pimesti o asistenta medicala de urgenta care te ajuta. Daca ai ghinionul lui Gyuri Pascu, infarctul e catalogat atac de panica si esti lasat sa mori, informeazaRomania Libera.

Magistrala 6, traseu schimbat. Cand vor ajunge bucurestenii cu metroul la aeroport.Ministerul Transporturilor a lansat in dezbatere publica un proiect normativ prin care schimba indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Legatura retelei de metrou cu Aeroportul Otopeni" si va declansa exproprierea imobilelor proprietate privata situate pe traseul lucrarii. Proiectul prevede "modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1030/2009". Revizuirea solutiei tehnice initiale consta in reconsiderarea traseului pe portiunea centrala a Municipiului Bucuresti, in sensul ca linia de metrou nu va mai pleca din Piata Victoriei pe traseul Bulevardul Ion Mihalache - Bulevardul Expozitiei, ci se va desprinde din Statia 1 Mai in paralel cu calea ferata Bucuresti-Constanta si se va inscrie pe Bulevardul Expozitiei, apoi pe traseul initial. Fata de traseul aprobat initial, noua ruta are unele avantaje, intre care - potrivit notei de fundamentare a proiectului - se numara legatura directa intre Gara de Nord - Gara Baneasa - Aeroportul Baneasa si Aeroportul Henri Coanda Otopeni, fara transbordarea calatorilor prin schimbarea peroanelor si a trenurilor (ca in varianta initiala), accesul direct al calatorilor in intreaga retea de metrou prin statia existenta Gara Basarab, utilizarea statiilor deja in functiune ale Racordului 1 Mai - Grivita - Gara Basarab - Gara de Nord si costuri de realizare ale intregii investitii mai mici, relateazaGandul.

Laura Codruta Kovesi acuzata din nou de plagiat.Noi acuzatii privind integritatea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, pun in mare dificultate sistemul de putere din Romania, care s-a sprijinit explicit pe "lupta impotriva coruptiei". Plagiatul sefei DNA, Laura Codruta Kovesi este dovedit de multa vreme. Lipseste confirmarea unui for oficial, asa cum este CNATCDU, dar pentru opinia publica sunt suficiente dovezile prezentate pana acum. Asa cum arata cineva, nu e nevoie de mari specialisti, caci si un copil de 10 ani poate constata ca un text este copiat. In treacat fie spus, tezele acestea de doctorat ale politistilor, procurorilor, generalilor, pe teme de securitate, infractionalitate transfrontaliera etc. sunt doar jalnice insailari de fraze standard si clisee administrative. Chiar necopiate de-ar fi, si tot nu ar putea, intr-un regim academic normal, sa fie luate in considerare. De fapt, daca ne uitam la productia recenta de teze doctorale care au intrat in atentia opiniei publice, nu e nicio diferenta esentiala intre o teza copiata si una ￯originala￯. Ele vehiculeaza acelasi limbaj mecanic care nu spune nimic si care mimeaza cunoasterea. Plagiatul ramane totusi dovada cea mai clara a imposturii academice, anuntaDeutsche Welle.

Alina Mungiu-Pippidi: Securisti din toate partile, calmati-va.Societatea romaneasca e vlaguita de impostura si dezertari, si victima usoara a securistilor de scoala veche si noua si a proiectului lor de tara. Problema e ca sunt asa cretini ca pana la alegeri pot provoca un razboi, macar civil daca nu regional, in ritmul in care vad ca pedaleaza. Am avut momente, in 1989 si dupa, cand securistii au incuiat usa camerei din Petrosani in care incercau sa ma intimideze, sau cand Iliescu, aflat la dreapta mea, a indemnat o multime de ciraci de ai lui sa strige Moarte studentilor!, sau cand minerii au inconjurat carul de filmare si a trebuit sa fac promisiuni la telefon liderului lor ca sa scape oamenii mei nevatamati, sau cand un securist afiliat unui partid lipea zilnic pe usa casei mele blesteme elaborate sau dadea telefoane de amenintare. Alegerile si din 1990, si din 2014 au lasat urme fizice pe masina mea, si am pierdut sirul sefilor de servicii secrete, ministri de Interne si de Justitie care au pornit anchete sau procese contra mea si a alor mei, pe care din fericire le-au pierdut (Talpes, Stanoiu, Pascu, Chiuariu sunt doar cateva nume"). Dar cum am prieteni in Coreea de Sud, rude in Argentina si studenti din Pakistan, am avut intotdeauna justa proportie a pretului platit de noi pentru democratie, si mi-am spus ca merita sa trecem prin ce trecem, ca altii au platit mult mai scump. E prima oara in acest an cand incep sa cred ca nu prea mai merita. Efluviile provocate de lupta anticoruptie, ca si mica societate civila spontana construita pe tema exploatarilor cu cianura au pus de ganduri establishmentul nostru securistic, care pare resapat, coalizat si cu niste obiective care submineaza pe fata democratia, noteazaAdevarul.