Niciun magistrat din Romania - judecator sau procuror - nu primeste o pensie de serviciu de peste 100.000 lei, cum afirmase in urma cu cateva zile Ministrul Justitiei, Raluca Pruna. Oficialii ai Casei de Pensii din Romania au declarat pentru Stirile Pro TV ca cea mai mare pensie a unui fost magistrat de la noi se ridica la aproape 41.000 de lei.

Raluca PrunaFoto: Hotnews

Identitatea fostului procuror sau judecator nu a fost dezvaluita. Reprezentantii Casei Nationale de Pensii spun ca in topul celor mai mari pensii din Romania figureaza fosti piloti, cu venituri lunare cuprinse intre 30 si 40.000 de lei.

In Romania exista 60 de persoane care au pensii mai mari de 1 miliard de lei vechi pe luna, declara Ministerul Justitiei pe 4 octombrieintr-un set de raspunsuri transmise HotNews.ro la cateva intrebari pe marginea unei postari publicate de ministrul RalucaPruna in data de 21 septembrie pe Facebook.

RalucaPruna scria atunci, in contextul grevei magistratilor: "As fi dorit sa se fi vorbit transparent in Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratura si grefieri chirii sine die (600 euro lunar in București, de exemplu). Chiar si pentru magistrati pensionari acum trecuți in avocatura - never mind venitul din avocatura. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe luna, pe o scăpare a legii. Sau despre diurna de 2% pe zi pentru toti cei detasati din alta localitate (inclusiv membrii CSM)".

Intrebata de Hotnews.ro cum s-a ajuns la pensii de 1 miliard de lei vechi pe luna si cate astfel de pensii exista in sistem, Raluca Pruna a raspuns prin intermediul biroului de presa al ministerului: "Nu detinem date referitoare la cuantumul pensiei de serviciu, acestea pot fi obtinute de la Casa Nationala de Pensii. Din informatiile noastre exista 60 de persoane care au astfel de pensii."

Cum au ajuns 60 de magistrati sa incaseze pensii de 22.000 de euro pe luna

Mecanismul prin care cei 60 de magistrati despre care Ministerul Justitiei a anuntat ca incaseaza pensii de 1 miliard de lei vechi fiecare (22.000 euro) este destul de simplu si s-a intamplat inainte de 2011, in mandatul fostului CSM, au declarat pentru HotNews.ro surse din sistemul judiciar. Magistratii s-au pensionat in luna in care au incasat o serie de sporuri castigate prin hotarari judecatoresti. In aceasta situatie, legea speciala prin care se pensioneaza magistratii prevede ca pensia reprezinta 80% din indemnizatia de incadrare si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.

Numerosi magistrati au inceput diverse actiuni inca de acum zece ani pentru a beneficia de diverse sporuri: 30% din salariu de care beneficiau la acea vreme doar procurorii DNA si DIICOT, sportul de confidentialitate de 15% etc. Surse din Ministerul Justitiei au explicat ca aceste pensii au fost posibile "printr-o lacuna a legii" care intre timp a fost remediata.

Toate aceste sporuri recuperate se puteau ridica la sume destul de mari, de ordinul a cateva zeci de mii de euro. In momentul in care magistratii castigau procesul si aceste sume le intrau in cont, tot atunci aveau grija sa se si pensioneze pentru a li se aplica articolul 82 din legea 303 care prevede urmatoarele

  • Art. 82: (1) Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi foştii judecători şi procurori financiari şi consilierii de conturi de la secţia jurisdicţională care au exercitat aceste funcţii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţia de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi în funcţia de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Potrivit surselor HotNews.ro, cazurile in care magistratii au procedat in modul descris mai sus "este imoral, dar nu si ilegal". In acest cazuri,au explicat pentru HotNews.ro sursele citate, nu se mai poate face nimic. Cei 60 de magistrati care au incasat in ultimii ani pensii de 22.000 de euro pe luna (100.000 de RON) vor ramane mai departe cu aceste pensii, care nu pot fi taiate.