Imperiul financiar de la Sf. Parascheva. Ce maruntisuri cu iz religios vand negustorii in talciocurile ad-hoc din Iasi. "Sarbatorile Iasului", concentrate in jurul zilei Sfintei Parascheva, aduc la Iasi trei tipuri de "negustori". Pe langa obiectele de cult pe care le vand monahii si monahiile din manastirile din tara in preajma Catedralei Mitropolitane, in centrul orasului se gasesc mestesugari care vand oale, posete, ciorapi si mancare. Sarbatoarea Sfintei Parascheva atrage la Iasi pelerini si afaceristi, deopotriva. Suprapunerea ceremoniilor religioase cu cele dedicate orasului atrag in aceste zile targuri diferite care coloreaza Iasul in culori si mirosuri indraznete. Daca in preajma raclei moastelor Sfintei Parascheva, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a permis doar manastirilor sa-si instaleze corturi in care sa vanda obiecte de cult, la mai putin de un kilometru, de o parte si de alta a mitropoliei, negustori din toata tara vand, cu permisiunea municipalitatii, mancare, bautura, haine, bijuterii sau obiecte de decor, potrivitAdevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

S-a nascut Uniunea Salvati Europa. De Fuego. Ei, asta-i mai trebuia, acum, lui Nicusor Dan, dupa ce ca e la limita cu stransul semnaturilor: sa si-l mai puna in cap si pe Fuego. Ciudat politician mai e si seful trupei "salvatorilor" Romaniei. Dupa o runda de alegeri "dinamita", in care USB, precursorul USR, a aruncat in aer Marele-PNL, la Capitala - nici el nu stie cum si de ce, intrucat, daca ne uitam la putinul pe care l-a salvat omul nostru, din vechiul Bucuresti, pare ca a lucrat la proiect doar duminica si sarbatorile legale -, Nicusor Dan tinde sa-si orchestreaza o adevarata sinucidere in direct. Desi ar fi putut sa se implice, alaturi de intregul efectiv al partidului, ferm si profund, in meandrele concretului bucurestean, Dan a considerat ca e de efect sa strambe din nas, sugerand ca-i cam pute munca de jos, ca nu are chef sa raneasca la rahaturile Capitalei si ca, de fapt, el si grupul sau de interventie au considerat si tratat localele ca pe o trambulina spre parlamentare, noteazaGandul.

Modelele lui Umberto Eco in Romania. De ce vrem sa plagiem.Sunt demnitari care au nevoie de doctorate ca de niste carje pe care sa-si sprijine autoritatea intelectuala fragila si care vor neaparat sa defileze cu titluri universitare, ca un fel de compensare fata de cartile pe care nu le-au citit la vreme, imaginandu-si ca in acest fel vor fi primiti in lumea buna a celor admirati pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce au. E greu de crezut ca o persoana care are o functie importanta sau care ar trebui sa-si petreaca timpul intre Parlament si alegatori ar avea ragazul sa scrie o teza de doctorat bine documentata si originala. In lumile normale, se inscriu la doctorat cei care vor sa urmeze cariere academice sau cei pasionati de anumite subiecte, care in acest fel spera sa gaseasca raspunsuri la intrebarile care-i macina. Romania s-a indepartat mult de acest model, iar tinerii onesti si muncitori, aspiranti la un titlu de doctor se simt de mult stanjeniti de plagiatorii la nivel inalt, arataRomania Libera.

Un GPS pentru traseele propagandei.Mult mai interesant decat subiectul in sine al plagiatului a devenit modul in care o intreaga retea acoperitoare a fost activata pentru a inabusi scandalul care atinge punctele cheie ale puterii politice. Plagiatul Laurei Codruta Kovesi este o pretioasa hartie de turnesol. Caci a fost destul ca subiectul sa fie deschis pentru ca figurile publice si ziaristii sau bloggerii cu staif sa se coloreze puternic in chipuri specifice. Astazi avem pur si simplu la dispozitie o harta precisa a agentilor de influenta, a naivilor, a captivilor sau a demnitarilor care au motive de ingrijorare. Se intelege ca stau bine delimitati si aceia care au de profitat de pe urma acestui scandal si care l-au stimulat copios, dar in privinta lor nimeni nu a avut niciodata vreo indoiala. Ei se ofera de la sine, apar la televiziune, dau declaratii la Parchet si nu se pune problema unei "deconspirari". Pe cand ceilalti, realmente, si-au dat in vileag vulnerabilitatea. Nu vom cita pe nimeni anume caci este suficient sa observam care este modul lor de operare, scrieDeutsche Welle.

Cum a devalizat Liviu Luca compania de servicii turistice a CNSLR Fratia. In motivarea sentintei prin care sindicalistul Liviu Luca a fost condamnat la inchisoare pentru prejudicierea CNSLR Fratia, magistratii i-au facut acestuia si un portret. Judecatorii vorbesc in acest caz de un dispretul major fata de normele de drept, deoarece in perioada in care acesta dadea un contract ilegal, procurorii DNA tocmai il retinusera pe seful sau de sindicat, Marius Petcu. Sindicalistul Liviu Luca (63 de ani), conducea cu o mana de fier Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania-Fratia din functia de prim-vicepresedinte al organizatiei. Acest lucru l-au declarat mai multi lideri din miscarea sindicala in fata judecatorilor. Detaliile apar in motivarea instantei care l-a condamnat pe Liviu Luca la trei ani de inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si folosirea autoritatii de lider de sindicat pentru obtinerea de foloase necuvenite, informeazaAdevarul.

Premierul Dacian Ciolos participa la intalnirea strategica ELI-NP pentru dezvoltarea conceptului "Laser Valley-Land of Lights - dezvoltare teritoriala inteligenta".Premierul Dacian Ciolos participa la intalnirea strategica ELI-NP pentru dezvoltarea conceptului "Laser Valley-Land of Lights - dezvoltare teritoriala inteligenta". Evenimentul se va desfasura de la 9.30 la Hotel Intercontinental. Banca Nationala a Romaniei publica datele privind balanta de plati si datoria externa in august 2016 Targ de joburi "Angajatori de TOP Bucuresti" (14 - 15 octombrie) (10:00, Sala Palatului) Targul Tehnic International Bucuresti (12 - 15 octombrie, Romexpo) - Asociatia Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania organizeaza masa rotunda cu tema "Locul industriei produselor pentru constructii in economia circulara" (13:30, Romexpo, Sala Cupola, Pav. Central), relateazaEVZ.