Tupeul interlopului Alin Simota, "refugiat" in Dubai pentru a scapa de inchisoare. Milionarul se lauda cu viata in lux si le rade in nas politistilor. Aproape zilnic, Alin Simota, afaceristul din Valea Jiului dat in urmarire internationala pentru a fi trimis in inchisoare, se lauda pe pagina de Facebook cu luxul in care traieste in Dubai. Politistii se mandresc, la randul lor, ca au reusit localizarea sa, dar sustin ca demersurile pentru aducerea sa in tara sunt complexe, neexistand un acord de extradare cu Emiratele Arabe Unite. De cel putin o luna, Alin Simota si-a facut cunoscut, pe pagina sa de Facebook, locul exotic in care s-a ascuns de autoritatile statului roman, fara sa mai tina cont ca pe numele sau exista un mandat de arestare. Milionarul din Valea Jiului a fost dat in urmarire internationala inca din luna ianuarie a acestui an, cand Tribunalul Hunedoara a decis ca mai are de executat un rest de cateva luni din pedeapsa de doi ani de inchisoare, intr-un dosar in care a fost condamnat pentru conflict de interese. De asemenea, mai este judecat in alte doua dosare, pentru infractiuni de crima organizata, evaziune fiscala, inselaciune, infractiuni de spalare de bani, anunta Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Gigantul auto Ford a fost obligat sa acopere paguba de la FNI. Artificiul neobisnuit al executorilor: Debitorii statului sunt pusi la plata pentru a se recupera banii furati prin teapa lui SOV. La 16 ani dupa ce s-a prabusit Fondul National de Investitii, cateva mii de romani inca incearca sa-si recupereze banii pe care i-au pierdut in jocul piramidal al lui Sorin Ovidiu Vintu. Unii dintre cei tepuiti au identificat scheme prin care au reusit sa evite statul rau platnic si si-au luat banii de la companii precum Ford, de exemplu. Oricat ar parea de ciudat, schema este legala, dar accesibila numai unor cunoscatori. Despre toata tevatura, insa, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), institutia care trebuie sa -despagubeasca perdantii de la FNI, pastreaza o tacere suspecta. Intr-o informare din octombrie 2015 catre Ministerul Economiei, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) arata ca institutia mai avea de platit 305 milioane lei catre fostii deponenti la Fondul National de Investitii (FNI). In aceeasi informare, Autoritatea mentiona si imposibilitatea de plata a debitelor, relateaza Romania Libera.

Detaliile care ii tradeaza pe aproape toti infractorii. Un fost ofiter explica si care este categoria care "te lichideaza pe loc". Cateva gesturi involuntare facute de un infractor sunt, uneori, indiciile esentiale care le ridica primele semne de intrebare investigatorilor. Arghir Berciu, fost ofiter judiciar timp de zeci de ani, a explicat intr-un interviu cateva comportamente-tipice care sunt piste clare pentru un "ochi avizat" in depistarea celor certati cu legea. Nu mai este niciun secret faptul ca gesturile ne tradeaza starile sau, uneori, si cele mai ascunse ganduri, chiar si atunci cand prin vorbe enuntam cu totul altceva. Desigur, e nevoie de o atentie foarte mare si de cunostinte solide pentru a trece dincolo de ce transmite o persoana prin cuvinte. Arghir Berciu, fost ofiter judiciar, colonel in rezerva cu o experienta de cateva zeci de ani in meserie, explica felul in care a reusit sa se foloseasca de aceste cunostinte si sa "miroase" un infractor doar analizandu-i comportamentul. Unul dintre gesturile care ii dadeau cel mai mult de banuit era comportamentul unei persoane in momentul in care intra intr-un loc necunoscut. "Atunci cand intra intr-o incapere, mai intai cerceteaza foarte bine locul. Se uita peste tot, privirea lor se plimba peste tot. Se vede cum scaneaza locul ca sa vada, eventual, ce poate fi furat de acolo sau vreo alta iesire", descrie Arghir Berciu un prim indiciu care ii tradeaza pe infractori, citat de ziarul Adevarul.

Masurile pentru tineri ale PNL si PSD te-nvata cum sa devii bugetar, ca sa traiesti bine. Am citit propunerile din programele cu care cele doua mari partide ale tarii vor sa te convinga sa le votezi si am ajuns la concluzia ca politicienii traiesc intr-o realitate complet paralela cu cea in care ne ducem viata noi, "pietonii". Si ca, dincolo de pojghita promisiunilor ca va curge lapte si miere - multe dintre propunerile de-a dreptul ridicole pentru un economist - se ascunde un plan prin care fix aceiasi politicieni corupti cu care te-ai obisnuit si "pilele" lor de prin institutiile de stat vor decide, in continuare, cine si cum sa faca afaceri, cine si cat sa castige din salariu sau pensie. Partidele astea doua - PSD si PNL - nu vor produce mai multa libertate pentru economie, ci un control mai strict pentru birocrati si guvern. De exemplu, n-o sa-ti fie mai usor sa-ti cumperi o casa, pentru ca nu se vor ieftini, dar vei fi "ajutat" sa iei un credit impovarator pentru 25-30 de ani sau vei sta toata viata in chirie, scrie Vice.

Bucuresti, sapte orase intr-unul singur. Sapte orase intr-unul singur. Asa arata Bucurestiul, in viziunea arhitectilor, care spun ca orasul este dominat de haos urbanistic si de interesele fiecarei primarii de sector. Specialistii cer o lege care sa stabileasca foarte clar in ce directie sa se dezvolte orasul. Cartierul Pipera. Cladiri de sticla, companii internationale, zeci de mii de locuri de munca si salarii de top. La polul opus - zona Ferentari. Blocuri vechi, munti de gunoaie, strazi insalubre si mii de asistati sociali. Cel mai recent raport al Ordinului Arhitectilor Bucuresti dezvaluie haosul urbanistic. Serban Sturdza, presedintele Ordinului Arhitectilor Bucuresti: ¬Se degradeaza vazand cu ochii viata urbana, se degreadeaza confortul urban, Bucurestiul incepe sa fie mai putin sustenabil decat era inainte. Fiecare cetatean o simte pe pielea lui, in felul lui si in conflictele zilnice pe care le are, de cand se trezeste pana se culca¬. Capitala s-a dezvoltat complet neuniform in ultimul sfert de secol. De la cladirile luxoase de birouri, la cele inghesuite printre monumente istorice, la saracia din unele cartiere si pana la mini-orasele cu zeci de mii de blocuri si case inghesuite la periferie, anunta Digi 24.

Expulzari mai rapide din UE. Numarul de imigranti din Africa trebuie sa scada, spun ministrii de interne ai UE. Cum? Prin intimidare si expulzare. Planurile vagi ale UE in acest sens. Ministrii de interne ai UE nu vor mai putea ajunge, anul acesta, la un consens in privinta reformarii legii azilului si a asa-numitelor reglementari de la Dublin. Prin urmare, controalele introduse la granitele anumitor state Schengen, in contextul crizei refugiatilor, vor continua sa existe. Acest lucru evidentiaza negocierile mai mult sau mai putin fara rezultate care au avut loc in Luxemburg in legatura cu relocarea in statele membre ale Uniunii Europene a solicitantilor de azil si a migrantilor. Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a sustinut in fata omologilor sai varianta extinderii controalelor la frontiera, dupa modelul celor care se efectueaza in prezent la granita intre Germania si Austria. "Vrem sa revenim la o zona libera de controale la frontiera in asa-numitul spatiu Schengen. Insa acest lucru presupune o mai buna gestionare a frontierelor externe. Prin urmare, in opinia noastra, ar fi corecta extinderea acestor controale la nivel european". Germania, Austria, Danemarca, Suedia si Norvegia au introdus controalele la frontierele terestre si in porturi din cauza fluxului foarte mare de imigranti, scrie Deutsche Welle.