EVZ a stat de vorba cu omul care, dupa ce a luptat pentru Revolutia in care a crezut si dictatorul de la Havana, a fost inchis 16 ani pentru ca s-a opus politicii acestuia.

Pentru ca s-a opus inca de la inceput dictaturii castriste, Pedro Fuentes-Cid a fost arestat si inchis 16 ani, ca detinut politic. Era, atunci, in 1961, proaspat angajat in Ministerul de Externe al Cubei. Inainte luptase intr-una dintre factiunile de gherila care l-au alungat pe dictatorul Fulgencio Batista, in 1959. Pe Fidel Castro, pe fratele sau, Raul, dar si pe Che Guevara, i-a cunoscut la mijlocul anilor ‘50, ca membri ai uneia dintre gruparile „prietene”, care aveau acelasi scop: doborarea lui Batista.

Dupa ce a emigrat in SUA, in 1979, cubanezul Fuentes-Cid a devenit un prosper avocat la Miami si este cofondator, alaturi de ex-presedintele ceh Vaclav Havel, al Uniunii internationale a detinutilor politici anticomunisti.

Prezent si in Romania cu ocazia unui seminar organizat de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din Romania, acesta a povestit pentru „Evenimentul zilei” aventurile din anii de gherila si a enumerat cateva episoade memorabile din viata dusa in puscariile politice ale lui Castro.

„Nu mi-a placut niciodata de Fidel si Raul”

EVZ: Cum ati pasit in „cariera” de disident?

Pedro Fuentes-Cid: La 16 ani am intrat in grupul fostului presedinte Carlos Prio, opozant al lui Batista. Am fost trimis atunci in Republica Dominicana, intr-o baza de instructie pentru lupta de gherila. Acolo am implinit 18 ani si, in aceeasi zi, am devenit locotenent. Ulterior au aparut divergente cu Rafael Trujillo (ex-presedinte al Republicii Dominicane - n.r.), care a incercat sa ne predea lui Batista. Familia mea a intervenit pe langa ambasadorul dominican la Washington si am reusit sa continuam lupta contra lui Batista.

Impotriva caruia a luptat si Fidel Castro.

Da, dar noi, grupul lui Trujillo, eram adevaratii opozanti. Castro conducea o alta tabara. Intr-adevar, insa, l-am intalnit prin ‘55 sau ‘56, dupa eliberarea sa din inchisoare, unde intrase dupa atacul de la Baracile Moncada.

Ati luptat alaturi?

Nu chiar, faceam parte din organizatii diferite, dar nu l-am placut niciodata, nici pe el, nici pe Raul.

De ce? Inca nu era dictator, ci luptator de gherila, ca dumneavoastra.

Imi facuse impresia ca nu e o fiinta umana.

Detaliati putin.

Nu stiu cum sa explic, e ciudat. Nu mi-a placut niciodata de Fidel Castro.

Integral in Evenimentul Zilei