In turnirul puterii al anului 2007, invingatorii n-au fost doar cavaleri pe un cal alb care au invirtit sabia dreptatii si adevarului deasupra capului. Unii au scris istoria anului din saua unui cal negru de cosmar, altii calare pe o mirtoaga, tinindu-se demni de coada ei. Cotidianul va prezinta personajele care au semnat in cartea de imobil a turnului puterii pe 2007.

Roman politist: Enigma Elodiei

O avocata frumoasa si aventuroasa disparuta fara urma si un sot politist, vazut cind criminal perfect, cind biet incornorat acuzat pe nedrept, au dat reteta unui policier de mare succes care i-a facut piinea mai dulce ca niciodata lui Dan Diaconescu.

Zeci de episoade Elodia, marca OTV, cu sateni detectivi, cu nimeni care demonstreaza incompetenta politiei sau cu criminalisti de-o seara, foarte apreciati la ei pe scara, au tinut Romania pensionara cu sufletul la gura si i-au dus lui Diaconescu ratingurile si incasarile la cote la fel de ametitoare ca si teoriile sustinute in emisiunile lui fluviu.

Fie ca era vorba de stiri-bomba de tipul „Angajata a OTV disparuta cu Cristian Cioaca“ sau de martori oculari care au vazut-o pe Elodia in Germania, audientele pe care OTV le-a strins cu povestea Elodiei au umplut de invidie celelalte televiziuni, precum cosurile o fata de adolescent.

Acasa TV a incercat sa smulga o lingura de coliva postului lui Dan Diaconescu aducind in platou o cintareata de muzica populara, care compusese o balada a Elodiei. „Elodia e moarta, dartotusi ea traieste“, cinta Gherghina Stancul pentru gospodinele Acasa TV cu putin timp in urma. PRO TV a incercat si el sa-si intareasca audienta cu file din povestea Elodiei si a lansat pe net un concurs grotesc de scenarii „Enigma Elodiei“.

Mai mult decit atit, pe masinile improscate de noroi ale bucurestenilor au inceput sa apara mesaje scrise cu degetul de genul: „Spala-ma! Si Elodia unde e?“ sau „Aici se gaseste Elodia!“, iar la meciurile de fotbal galeriile scandeaza nu numai insulte la adresa adversarilor, ci si intrebarea care nu mai lasa poporul sa doarma: Unde e Elodia?

Politica: Relu Fenechiu

Micul baron de la Iasi, seful filialei PNL Relu Fenechiu, stapineste ceata de moldoveni care a dat navala asta-primavara in politica mare de la Bucuresti si a otravit fintinile din Justitie, a pus capcane noi pentru copii si parinti la Educatie si a incremenit in delasare Ministerul de Interne.

Pentru ca i-a acordat primul ajutor premierului Tariceanu, cind guvernul acestuia singera dupa iesirea PD de la guvernare, din facator si dregator la judet, Relu Fenechiu a ajuns mare tragator de sfori la Bucuresti si creator a trei ministri: Chiuariu, Adomnitei si David.

Cind Tariceanu a etalat cele 15 procente maruntele, dar nesperate obtinute de PNL la alegerile europarlamentare de la sfirsitul lui noiembrie, fostul anonim Relu Fenechiu a fost printre putinii care i-au tinut spatele incintati in fata camerelor de luat vederi, pentru talibanii PNL aerul din jurul microfoanelor dovedindu-se mult prea rarefiat si greu de suportat.

Desi plecarea lui Tudor Chiuariu din fruntea Ministerului Justitiei anunta sa-i innoreze lui Fenechiu paradisul politic, lucrurile nu mai par sa stea chiar asa de rau. Chiuariu nu a fost expulzat, ci ademisonat din minister cu capul sus si cu chef de bataie si are mari sanse sa-si reocupe locul de sef al Departamentului pentru Lupta Antifrauda, pe care l-a parasit la ordin ca sa se faca ministru.

Iar cind s-a scuturat de functie, Chiuariu si-a lasat citeva seminte la Justitie, oameni precum Laura Iuliana Scintei, care i-a fost consiliera, si care or sa dea roade la momentul potrivit cind va fi nevoie de ei in minister. Viitorul deputatul Relu Fenechiu si-l vede mare. Intr-o emisiune la Realitatea TV, in care se discuta despre posibilitatea ca vicepresedintele Crin Antonescu sa candideze la sefia partidului, Relu Fenechiu a lasat sa se inteleaga ca si el ar putea face acelasi lucru: „M-as putea gindi sa candidez si eu. Poate candida oricine“.

Bradul Millennium

O banca portugheza, anonima in Romania, a dat lovitura de imagine a anului, cind a pus in Piata Unirii din Bucuresti cel mai inalt brad din metal, sticla si beculete al Europei, pe care l-a aprins cu surle, trimbite si artificii de 1 Decembrie. Bradul Millennium a a

dunat la punct fix atitea cohorte de oameni cit n-au mai reusit sa stringa la Bucuresti nici un om politic strain, nici un presedinte al Romaniei si, in general, nici o cauza de la Revolutie incoace.

Integral in Cotidianul