In contextul in care ministrul Justitiei Raluca Pruna a adus recent in discutie pensiile judecatorilor si procurorilor, afirmand ca exista unii care primesc peste 100.000 de lei lunar, Romania Curata a aflat cine este magistratul cu cea mai mare pensie din Romania. Aceasta este de 40.963 de lei, peste 9.000 de euro pe luna. Nu este o suma mica, dar este departe totusi de pensiile invocate de Raluca Pruna, arata publicatia citata.

Pensia de magistrat cea mai mare din Romania este incasata de Gheorghe Balasoiu din Arges, fost procuror la Parchetul Curtii de Apel Pitesti si comandant al Penitenciarului Colibasi.

Balasoiu s-a pensionat in 2005, pe vremea cand calculul pensiei de serviciu se facea potrivit unui algoritm simplu: 80% din venitul brut realizat in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii. El cumula salariul de comandant de penitenciar cu cel de procuror. Asa a ajuns fostul director de la Penitenciarul Colibasi sa aiba o pensie de peste 30.000 de lei.

Reglementari ulterioare ale modului de calcul al pensiei de serviciu, precum si mariri aplicate au condus la pensia de azi: 40.963 de lei, adica peste 9.000 de euro pe luna.

  • Citeste pe Romania Curata cum s-a calculat pensia lui Balasoiu, ce sporuri ar fi primit si ce raspunde Casa de Pensii

Alte exemple de pensii de magistrati

Pensia lui Gheorghe Balasoiu este cea mai mare a unui fost magistrat, mai noteaza Romania Curata, dar potrivit CSM, care a intrebat Casa de pensii, alti 24 de fosti magistrati au pensie de peste 20.000 de lei si aproape 1800 au pensii mai mari de 10.000 de lei.

Potrivit unor surse din CSM, fosta sefa a ICCJ, actual judecator la CCR, Livia Doina Stanciu, incaseaza o pensie de 27.000 de lei. Fostul procuror general al Romaniei, Ilie Botos, s-a pensionat recent la doar 51 de ani si primeste o pensie de stat de 24.000 de lei.

CSM a precizat ca nu exista pensii ale fostilor magistrati de 100.000 de lei ,asa cum a afirmat ministrul Justitiei Raluca Pruna. Ea a sustinut ca exista 60 de fosti magistrati cu pensii de "peste un miliard de lei vechi".

Cea mai mica pensie din tara

Potrivit Casei de pensii, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari, prevazut prin Ordonanta de urgenta a Guvernului 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, este de 400 de lei.

La 31 mai 2016 in sistemul public de pensii din Romania exista un numar de 5.100.799 de pensionari. Pensia medie este 885 de lei.