Salariatii nu sunt dornici sa afle in ce fel isi pot face jobul mai usor si mai sanatos, iar angajatorii nu se grabesc sa-i informeze.

Calitatea locurilor de munca din Romania este, in continuare, scazuta comparativ cu Uniunea Europeana, se arata intr-un studiu realizat recent de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES). Romanii lucreaza mai mult timp fata de restul muncitorilor din UE si sunt printre cei mai expusi la problemele de sanatate generate de job.

In plus, tinerii absolventi isi gasesc cu greutate un loc de munca in tara, in specializarea absolvita.

Lucratorii romani sunt printre cei mai expusi europeni la riscuri fizice la locul de munca. Potrivit datelor prezentate in analiza, 78,8% lucreaza stand in picioare, 77,2% fac miscari repetitive cu mainile, 45% sunt expusi la temperaturi ridicate, iar 38,6% - la temperaturi joase. Alti 48,1% din salariati muncesc intr-un mediu toxic, in timp ce 45,1% trebuie sa care incarcaturi grele.

Datele utilizate de Ministerul Muncii au la baza analizele Fundatiei europene pentru imbunatatirea conditiilor de viata si de munca. Analiza arata ca peste 50% din salariatii romani considera ca munca le afecteaza sanatatea. Potrivit aceleiasi surse, Romania se afla pe ultimul loc in Europa, cu cei mai putini lucratori care si-au luat concediu medical - aproximativ 10%.

Salariul minim, printre cele mai mici din Europa

Media orara saptamanala de lucru in Romania este mai mare ca media europeana. Un salariat roman cu norma intreaga munceste 41,3 ore/saptamana, fata de 40,5 ore/saptamana cat reprezinta media in celelalte tari UE.

Aproape 50% din romani lucreaza sase sau sapte zile pe saptamana, fata de 22% media UE. Romania se afla insa pe penultimul loc in ceea ce priveste cuantumul salariului minim stabilit in statele UE, care reglementeaza un asemenea tip de venit.

Astfel, in timp ce la noi salariul minim este de 114,3 euro/luna, in Luxemburg - de exemplu - este de 1.570,3 euro/luna. Ca urmare, peste 40% din romani nu sunt satisfacuti - intr-o masura mai mica sau mai mare - de locul de munca, Romania situandu-se pe ultimul loc in Europa in privinta acestui indicator.

Munca multa, productivitate scazuta

„Poporul roman are o tendinta de-a dreptul maso?chista spre munca, chiar daca nu se poate spune acelasi lucru despre productivitate", este de parere dr. ing. Mihai Costescu, director general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Muncii (INCPDM). El indica faptul ca un efort deosebit in activitate nu genereaza si o calitate a muncii, pe masura.

Asa apare un dublu risc: cel de sanatate - la salariat, si cel de slaba productivitate - in paguba angajatorului.

„Prin lege, angajatorul este obligat sa-l faca pe salariat sa accepte toate masurile de siguranta impuse de locul de munca! Chiar si contra vointei sale! Numai ca, deocamdata, salariatii nu sunt dornici sa se informeze prea mult despre cum sa-si faca munca mai usoara, mai sanatoasa si, implicit, mai productiva...

Si nici angajatorii nu se grabesc sa le indice aceste facilitati, pentru simplul motiv ca multi nu le cunosc!", a constatat directorul general al INCPDM.

Integral in Adevarul