New York Times analizeaza in pagina electronica de azi consecintele "unui razboi comercial" cu China pe care Donald Trump "l-a anuntat in campanie". In calitate de presedinte al Statelor Unite ale Americii, domnul Trump se poate folosi comert - o piatra de temelie a ascensiunii sale populiste - ca o arma, cu potentialul de a remodela drastic cele mai mari doua economii din lume, precum si companiile, industriile si locurile de munca care depind de sute de miliarde de dolari... Dar, nici o parte nu poate castiga, concluzineaza NYT.

ActualitateFoto: Colaj foto

Los Angeles Times analizeaza cat de realista este intentia lui Trump de a anula programul de sanatate al lui Obama-"Obama care". Jurnalistul si analistul Noam N. Levey se indoieste de faptul ca Trump isi va putea pune in practica planul "inca din primele zile la Casa Alba", asa cum a reiterat chiar la intalnirea de joi cu Barack Obama. Citand mai multi specialisti din piata serviciilor medicale, LA Times arata ca procesul va fi unul extrem de dificil si se va lovi de rezistenta a peste 20 de milioane de americani avantajati de "Obama care", de firmele de asigurari medicale si de asociatiile de pacienti care au anuntat deja ca vor da administratia in judecata. "Un proces mai degraba dificil si care sigur nu se poate aplica de pe azi pe maine", e concluzia ziarului.

Deutche Welle vorbeste despre prestatia serviciilor secrete in aceasta perioada. Mahmureala postelectorala a elitelor si serviciilor secrete. In timp ce europenii le predau lectii de democratie americanilor, responsabilii omit sa-si puna intrebari vitale siesi, intelectualilor publici, precum si, nu in ultimul rand, propriilor servicii secrete. Net mai greu de suportat decat bataliile de ariergarda ale marilor perdanti ideologici ai progresismului global, care, previzibil, isi varsa fierea postelectorala, cu fantezii despre votul popular, mi se pare inadecvarea profesionistilor politicii. Si ai serviciilor secrete care, impreuna cu buna parte din elita politica si mediatica apuseana, au esuat lamentabil in mai multe privinte. Si risca s-o faca in continuare. Vina lor e ca nu si-au facut datoria. Desi noima lor e sa furnizeze inteligenta, au livrat prostie cu toptanul. Si au indreptat catre prapastie guvernele europene si conducerea UE. Au sucombat, mental, presiunilor exercitate de un grup extrem de influent de oameni politici si magnati de presa.

The Independent: 12 schimbari importante care s-au petrecut in cateva ore dupa ce s-a aflat rezultatul alegerilor pentru Casa Alba. Donald Trump va deveni, oficial, presedintele SUA abia in ianuarie 2017, dar in doar cateva ore de la anuntarea rezultatelor scrutinului de marti, au inceput sa apara unele schimbari. The Independenta facut un top al celor mai importante. 1. Un important oficial din guvernul israelian a spus că „s-a terminat” cu ideea statului palestinian. În opinia ministrului izraelian al educaţiei, Naftali Bennet, victoria lui Trump „este o ocazie pentru Israel de a retrage imediat noţiunea de Stat Palestinian”. 2. Femeile musulmane din America se întreabă dacă vor fi în siguranţă purtând vălul hijab, citeaza Romania libera.

Dupa victoria lui Trump in SUA, sa ne asteptam la ceva similar in Franta? Dupa socurile cauzate de Brexit si triumful lui Trump, multa lume din Franta se intreaba daca tara lor va furniza urmatoarea surpriza electorala ."Putem sa realizam ceea ce anterior era imposibil; daca oamenii vor cu adevarat, atunci se poate" - asa a sunat unul din avertismentele politicienei nationaliste la adresa establishmentului politic din Franta. Acesta ar putea fi urmatoarea victima la urne, dupa socurile Brexit si Trump. Multi se intreaba de altfel in Franta, dupa referendumul care a decis iesirea britanicilor din UE si dupa castigarea prezidentialelor americane de catre Donald Trump, daca nu cumva tara lor este la rand pentru urmatoarea supriza electorala: prezidentialele din Franta au loc peste cinci luni iar popularitatea in sondaje a doamnei Le Pen este mai mult decat solida, scrie Deutsche Welle.

"Imaginati-va cum acesti jurnalisti liberali ar fi reactionat daca Clinton, care a tinut un discurs elegant ieri, ar fi castigat iar suporterii lui Trump ar fi numit-o in continuare o mincinoasa si o infractoare care trebuie inchisa", scrie comentatorul FoxNews, Howard Kurtz. Acesta sustine in comentariul sau ca Trump a atins in campanie coarda sensibila a americanului alb, platitor de facturi, care este furios si frustrat de un sistem politic care face prea putin pentru el. ¬Iar cei mai multi jurnalisti care lucreaza pentru organizatii media nationale pur si simplu au pierdut contactul cu acesti oameni¬, scrie comentatorul Fox News.ro.

De cealalta parte, un comentator Huffington Post ridiculizeaza "era omului alb" pe care America o va traversa sub presedintia lui Donald Trump. "Numiti (victoria lui Trump) triumful omului alb furios de pretutindeni. Milioane de americani sunt pe cale sa alfle ce inseamna sa fie condus de echivalentul unchiului beat care, la masa de Thanksgiving day, refuza sa respecte regulile de politete si ale corectitudinii politice¬, scrie Chris Weigant in editorialul intitulat "Triumful omului alb furios".