Profetie confirmata. Iliescu, urmasul lui Ceausescu intr-o analiza din 1979 a Ambasadei SUA la Bucuresti. Americanii analizau potentialii oameni care sa-l inlocuiasca pe Nicolae Ceausescu inca din 1979. Pe lista scurta a Departamentului de Stat erau Ion Iliescu, dar si alti comunisti cu experienta ca Ilie Verdet sau Paul Niculescu-Mizil. Politologul polonez Adam Burakowski prezinta, in volumul "Dictatura lui Nicolae Ceausescu 1965-1989. Geniul Carpatilor", informatii referitoare la modul cum vedeau autoritatile americane subiectul succesiunii lui Nicolae Ceausescu, cu 10 ani inainte de Revolutie. In volumul care contine si documente desecretizate din arhiva Departamentului de Stat din SUA, se regaseste si textul unui raport trimis de catre Ambasada SUA din Bucuresti in iunie 1979. In acest raport sunt prezentate solutiile oferite in cazul disparitiei liderului comunist roman si mecanismul de transfer al puterii, scrie Adevarul.

ActualitateFoto: Colaj foto

DW: UE isi doreste o Angela Merkel in varianta noua. Dupa anuntul privind o noua candidatura a cancelarei Merkel la conducerea guvernului, atat Bruxelles-ul cat si tarile din sudul Europei isi doresc stabilitate cu Angela Merkel, insa critica politica ei de austeritate. "Sunt vesti bune", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, legat de cea de-a patra candidatura a cancelarei Angela Merkel la sefia guvernului federal. Juncker prefera un cancelar german care nu da apa la moara populistilor, "ci li se opune cand vine vorba de valori fundamentale". Or, Angela Merkel a facut lucrul acesta, spunea presedintele Comisiei imediat dupa incheierea alegerilor din SUA. Cu toate acestea, cei doi politicieni nu sunt prieteni buni. In urma cu doi ani, Angela Merkel a incercat sa impiedice numirea luxemburghezului la conducerea CE. Parteneri au devenit ulterior, pas cu pas, scrie Deutsche Welle.

Decizie socanta. Primaria Bucuresti muta oamenii fara adapost in mijloacele de transport. Angajat RATB: Avem circulara de la Primarie sa lasam oamenii strazii sa stea in tramvaie, troleibuze, autobuze. Primaria Bucuresti a decis sa transforme mijloacele de transport in comun in centre de zi pentru oamenii strazii, asta desi plateste in acelasi timp milioane de euro pentru Directia Generala de Asistenta Sociala care ar trebui sa-i ajute pe cei fara adapost si gestioneaza cantine sociale sau adaposturi. Mai multi angajati RATB spun ca exista un ordin scris emis de Primaria Generala a MinicipiuluI Bucuresti care ii obliga sa permita oamenilor fara adapost sa stea in mjloacele de transport pe timpul zilei, chiar daca nu au bilet, indiferent de cum deranjeaza alti calatori. Nici macar la capat de linie nu sunt coborati, potrivit Romania Libera.

Narcis Copca, directorul de la Spitalul Sfanta Maria: "Refuz ordinul domnului ministru, care-mi spune sa trag in pacienti, sa omor romani!" Aflati in razboi direct, Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii, si dr Narcis Copca, directorul Spitalului Sfanta Maria din Bucuresti, au scos cutitele pe masa, la vedere. Primul sustine ca singurul centru de transplant pulmonar din tara noastra (aflat in incinta Spitalului Sfanta Maria) n-ar fi primit acreditarea (episod petrecut in martie 2016) decat gratie unor presiuni politice, conditiile pentru transplantare si tratament post-operator nefiind indeplinite. Acuzatii grave, care vizeaza siguranta pacientilor! La randul lui, dr Narcis Copca ii reproseaza lui Vlad Voiculescu faptul ca ar directiona cu un anumit interes plamanii romanesti catre clinicile din strainatate si ca blocheaza fara argumente solide banii necesari primului transplant romanesc de plamani, potrivit EVZ.ro.

Poze rare cu familia Obama. Cum au aratat Barack si Michelle in ziua nuntii. In urma cu o luna, Michelle si Barack Obama au sarbatorit 24 de ani de casnicie, ocazie cu care au aparut pe retelele de socializare poze de la marele eveniment. Cei doi s-au intalnit in 1989, la o firma de avocartura din Chicago, iar dupa cateva luni au inceput sa iasa la intalniri. Barack si Michelle s-au logodit in 1991, iar un an mai tarziu au devenit sot si sotie. Prima fiica a cuplului, Malia Ann, s-a nascut in 1998, in timp ce Natasha a venit pe lume trei ani mai tarziu. In ziua nuntii, Barack Obama a purtat un costum clasic, in timp ce Michelle a optat pentru o rochie pe umeri, cu trena uriasa, scrie protv.ro.

Calexit - California independenta de SUA? Dupa Brexit urmeaza Calexit? "Yes California" se numeste campania care urmareste separarea Californiei de restul SUA. Miscarea are aproximativ 11.000 de adepti care, dupa alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte, au organizat o demonstratie pentru desprinderea statului lor de structurile federale. In mod traditional, California voteaza cu democratii. La fel s-a intamplat si la recentul scrutin. Silicon Valley a fost aproape in totalitate in favoarea candidatei Hillary Clinton. Iar acolo, in patria colosilor Facebook, Google sau Apple, exista acum sustinere pentru separarea statului de restul SUA. De exemplu investitorul Shervin Pishevar, care a anuntat ca doreste sa finanteze o campanie de separare si a transmis pe Twitter ca se retrage din functia sa de conducere in prestigiosul program de schimburi Fullbright din cauza ca, sub presedintele Trump, nu va putea lucra cu constiinta impacata, potrivit Deutsche Welle.

Analiza. Programul electoral al PSD, Copy-Paste dupa cel al USL. Partidul lui Dragnea propune in 2016 ce a promis Ponta in 2016. Liderii PSD isi dovedesc inclinatia spre plagiat. Mai bine zis, spre autoplagiat. Mari proiecte de investitii nu au fost nici macar incepute de guvernul condus de Victor Ponta, desi au fost promise in Programul cu care a castigat alegerile in decembrie 2012. La patru ani distanta, PSD a decis sa le mai promita o data. Esec la autostrazi, mai bagam o fisa Social-democratii au lansat, in noiembrie 2016, "Programul de guvernare a Partidului Social Democrat - masuri pentru mediul de afaceri". Colorat ca un papagal, plin de grafice, cifre si obiective, programul de guvernare pe urmatorii patru ani al PSD prevede la capitolul "Principalele investitii in infrastructura rutiera" realizarea -Coridorului IV, Constanta - Nadlac pentru suma de 3,4 miliarde de euro, scrie Romania libera.