Numeroase personalitati ne-au parasit pentru totdeauna in 2007.

Fie ca este vorba de Patriarhul Teoctist, de sportivi ca Maria Cioncan sau Nicolae Dobrin, de oameni de cultura precum Octavian Paler, Florian Pittis sau Adrian Pintea, niciunul dintre ei nu va fi uitat de cei carora le-au fost un exemplu.

Adrian Pintea

Actorul a murit in luna iunie, la varsta de 52 de ani, la Spitalul Clinic Fundeni. Pintea fusese internat cu o saptamana inainte, din cauza inrautatirii starii sale generale de sanatate, pe fondul unei vechi ciroze hepatice.

Gil Dobrica

Celebrul cantaret a murit in luna aprilie, la Craiova, in urma unei crize de guta. El suferea de mai multi ani de guta cronica si de pneumonie dubla, in ultimele zile de viata fiind imobilizat la pat.

Gil Dobrica a inceput sa cante la 17 ani, la clubul Uzinei „7 Noiembrie“, din Craiova. In 1970 a inceput colaborarea cu trupa Sfinx. Dobrica a cantat in baruri celebre precum Atlantic, Continental, Athénée Palace si Doina, dar a aparut si pe scena Teatrului Bulandra si in filmul „Nea Marin miliardar“.

Florian Pittis

A murit in luna august la Institutul Oncologic Fundeni, unde fusese internat in stare grava, suferind de cancer la prostata. Interpret de muzica folk, actor de teatru si film, compozitor si producator de radio, Motu’ Pittis si-a castigat un nume inca din perioada comunista.

El a devenit de-a lungul timpului vocea emblematica a popularei emisiuni „Teleenciclopedia“, difuzata de postul national de televiziune.

David Ohanesian

Baritonul a murit in ultima zi din septembrie, la varsta de 80 de ani. Artistul a facut parte, alaturi de Octav Enigarescu si Nicolae Herlea, din triada de aur a celor mai mari baritoni ai tarii. In perioada 1958-1977 a fost prim-solist al Operei Romane din Bucuresti.

Octavian Paler

Renumitul scriitor si jurnalist a murit in luna mai, in urma unui atac de cord.

Paler a fost prozator, eseist, reputat jurnalist si editorialist, comentator al fenomenelor politice si culturale romanesti.

Dupa evenimentele din decembrie 1989 a fondat, impreuna cu Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu s.a., Grupul de Dialog Social, care s-a facut remarcat prin pozitiile sale anti-comuniste.

Patriarhul Teoctist

Fostul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane a murit in iulie, la varsta de 92 de ani, in urma unui stop cardiac survenit pe fondul unor complicatii dupa o interventie chirurgicala. Suferea de cancer la prostata si fusese operat la Institutul Clinic Fundeni.

Patriarhul Teoctist a condus timp de 21 de ani Biserica Ortodoxa Romana.

Acesta va ramane in istoria Romaniei drept cel care a contribuit la dialogul ecumenic intre BOR si Biserica Catolica. La invitatia sa, Papa Ioan Paul al IIlea a facut o vizita istorica la Bucuresti, in mai 1999.

Integral in Evenimentul Zilei