Controversa privind modificarea definitiei familiei face prima victima. Un activist gay, organizator al marsului pro-LGBT din weekend, a fost amenintat cu moartea: "Te calc cu masina, te omor". Un activist gay, care a fost implicat in organizarea marsului de sambata pentru drepturile minoritatilor sexuale, a fost amenintat cu moartea in mod repetat, dupa ce Coalitia pentru Familie a publicat pe contul sau de Facebook numarul de telefon al barbatului. In replica, Coalitia a respins acuzatia, intr-un punct de vedere remis redactiei, spunand ca doar a fost distribuit un articol publicat in presa online, unde era trecut numarul de telefon al activistului. La o zi dupa marsul "Dumnezeu nu face politica", la care au participat aproximativ 500 de oameni, care le-au transmis politicienilor ca "drepturile omului nu sunt negociabile" si au cerut respingerea referendumului schimbarea definitiei familiei in Constitutie, unul dintre organizatori, M.F., a fost sunat in repetate randuri si a primit mesaje de amenintare ca va fi omorat. Activistul a depus plangere la Politie si a declarat ca se teme pentru viata si siguranta lui, relateaza Romania Libera.

Romania, fruntasa pe lista rusinii europene: multi romani considera ca violul poate fi justificat in anumite situatii si ca femeia este vinovata. Un studiu al Uniunii Europene pozitioneaza Romania pe primul loc in topul tarilor ai caror cetateni considera ca violul poate fi provocat de victima, fiind astfel justificat in anumite situatii. Eurobarometrul a fost publicat pentru a coincide cu Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei impotriva Femeilor, celebrata anual pe 25 noiembrie, si releva aspecte ingrijoratoare, printre care faptul ca unul din patru europeni considera ca violul poate fi justificat in anumite circumstante, in timp ce unul din cinci spune ca violenta impotriva femeilor este adesea provocata de catre victima. De asemenea, se precizeaza ca una din trei femei din statele membre ale Uniunii Europene s-au confruntat cu violenta fizica si/sau agresiuni sexuale incepand cu varsta de 15 ani. In schimb, 40% dintre romani au considerat ca niciuna dintre variantele de mai sus nu justifica agresiunile sexuale, scrie Adevarul.

Facebook a inventat un sistem de cenzura ca sa atraga China. Nu e niciun secret ca Facebook vrea sa intre din nou pe piata chineza. Site-ul a fost interzis in China in 2009, dupa ce activistii care luptau pentru independenta au folosit site-ul ca sa comunice intre ei si au panicat autoritatile. In ultimii ani, CEO-ul Mark Zuckerberg a incercat cu indarjire sa scape de aceasta interdictie prin utilizarea mai multor tactici: S-a intalnit cu presedintele chinez Xi Jinping (si i-a cerut chiar niste sugestii de nume pentru bebelusi). A facut jogging prin poluatul Beijing, spre amuzamentul localnicilor. L-a gazduit pe tarul internetului chinez la sediul Facebook din Menlo Park. Zuckerberg a cumparat copii ale cartii lui Xi ca sa le citeasca impreuna cu colegii lui si a invatat chiar si limba mandarina. Acum, New York Times anunta ca Facebook lucreaza la un instrument care sa-i permita sa cenzureze anumite elemente si sa le elimine din newsfeed-urile utilizatorilor chinezi. Articolul spune clar ca instrumentul e inca in stadiul de experiment, dar Facebook nu a negat existenta lui, relateaza Vice.

Scandal intre PSD si ALDE la Constanta. Acuze de mita electorala cu rechizite scolare. Parchetul de pe langa Judecatoria Harsova cerceteaza un caz de mita electorala sau corupere a alegatorilor dupa ce un reprezentant al PSD a sunat la 112 reclamand ca dintr-o autoutilitara a primariei, in oras se distribuie rechizite scolare in scop electoral, din dispozitia primarului, membru ALDE. Politistii din Harsova s-au deplasat imediat la locul indicat de reclamat si au gasit astfel o duba, din interiorul careia trei barbati, cu varste cuprinse intre 34 si 58 de ani, toti din oras, distribuiau rechizite scolare, in scop electoral. Din primele verificari, politistii au stabilit faptul ca vehiculul apartine primariei din Harsova. In interiorul masinii au fost gasite mai multe topuri de rechizite, anunta Evz.

Ministrul Educatiei face cadouri de Craciun. Daca scoala renunta si la ultimele ei resurse de autoritate, se va transforma, incetul cu incetul, intr-o simpla forma de petrecere a timpului.Ministrul Educatiei a facut urmatorul anunt: "Luni voi semna un ordin de ministru prin care reglementam cate ore poate si trebuie sa lucreze un elev sau o eleva in afara scolii.(...) Pentru invatamantul primar, de asemenea, este un cuantum de ore pe care trebuie sa il petreaca acasa ca sa faca temele, care nu trebuie sa depaseasca o ora. Pentru invatamantul gimnazial, creste gradul la doua ore. Pentru liceu, sigur ca trebuie sa fie ceva mai mare." Un adevarat cadou de Craciun. Practic, temele pentru acasa au fost reduse la nimic, caci a indica limita unei ore sau a doua ore inseamna a sugera profesorului sa instituie obligatii pur simbolice. Se va replica ca nu e deloc adevarat si ca o ora inseamna foarte mult. E adevarat, o ora de munca intelectuala pentru cineva cu un indelungat exercitiu al concentrarii poate insemna mult, dar pentru un elev care abia deprinde disciplina ar putea sa insemne abia timpul pregatirii. Caci se uita adesea ca mai greu nu e sa faci, ci sa te pui in situatia de a face, scrie Deutsche Welle.

Cine sunt personajele controversate din "RePatriot", organizatia promovata de premierul Ciolos ca model de civism. Printre membrii de buna-credinta ai organizatiei "RePatriot" se strecoara si destul de multe personaje controversate: oameni de afaceri abonati la contracte cu statul, lefegii de-o viata ai bugetului public, sforari politici, extremisti si indivizi suspectati de fapte penale. Premierul Dacian Ciolos si-a lansat, pe Facebook, in 16 octombrie 2016, Platforma Romania 100 (Romania la 100 de ani), precizand ca ea contine 10 principii ale unei guvernari, insotite de un portofoliu de proiecte nationale care crede ca ar trebui continuate sau incepute de guvernul viitor. Dacian Ciolos a prezentat si un portofoliu de proiecte nationale, printre care reforma administratiei publice,operationalizarea Strategiei Nationale Anticoruptie, intarirea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) si intarirea sistemului judiciar, asumarea si operationalizarea celor 17 capitole ale Strategiei Romania Competitiva, crearea unui Program national pentru sprijinirea antreprenorialului ca motor al economiei romanesti, continuarea Pachetului anti-saracie. Un capitol important a fot prezentat ca fiind ce legat de incurajarea participarii Diasporei in economie prin abordari de tipul "RePatriot" si continuarea programelor Diaspora Start-Up si pregatirea in conditii optime a Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene in 2019, anunta Adevarul.