România mare și fracturată: Centenarul Marii Uniri va găsi o țară cu o structură și mai dezechilibrată decât e astăzi. În timp ce programele de guvernare ale partidelor aflate în competiția pentru parlamentare au în centrul scăderi de impozite și taxe după 2 ani de reduceri de impozite și taxe, politicile de convergență internă lipsesc cu desăvârșire. Intervenția statului de-a stimula dezvoltarea, înlocuită cu politicile electorale - rezumate la a creat un mecanism bugetar - a lipsit sau a fost incoerentă. Astfel încât, în ciuda pregătirilor care se fac pentru Centenarul Unirii, veacul scurs va găsi o Românie nu doar fragmentată economic și social, dar și una în care divergențele se adâncesc. O analiza Curs de guvernare.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

86.000 de lei cheltuiti nejustificat pentru whisky, rujuri si parfumuri. Descoperirile Corpului de Control al premierului. Societatea de Transport din cadrul Regiei Protocolului de Stat a cheltuit nejustificat bani pentru a cumpara whisky, rujuri, parfumuri si medicamente de peste 86.000 de lei, se arata intr-un raport al Corpului de Control al premierului. Si nu este totul, afacerile suspecte s-au incheiat in familie, spun inspectorii care au constatat ca institutia a cumparat si piese auto de la firma sotiei directorului. Amanunte pe Stirile Pro Tv.

Biblioteca Națională a României invocă o lege veche, dar redescoperită. Ministerul Culturii a secretizat tezele de doctorat. De la sfârșitul lunii septembrie, Biblioteca Națională a României a interzis accesul publicului la tezele de doctorat susținute în România. Și nu doar publicului, ci și experților CNATDCU, cei care verifică acuzațiile de plagiat. Teoretic, accesul e încă permis, dar numai pentru varianta electronică a unei tezei. BNR, însă, susține că nu deține personal pentru realizarea copiilor electronice prin scanare. Continuarea in Romania Libera.

Igor Dodon a inaugurat, la TVR, războiul rece dintre România şi Moldova. Partidele politice de la Bucureşti resping retorica lui Igor Dodon, cel care a cerut ratificarea Tratatului de frontieră dintre România şi Republica Moldova, încetarea promovării ideilor unioniste şi acceptarea faptului că românii şi moldovenii au istorii separate. Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a afirmat, într-un interviu pentru TVR, că îi consideră pe români fraţi şi prieteni, însă este nevoie ca România să renunţe la ideile unioniste, autorităţile de la Bucureşti să declare că nu susţin şi nu finanţează mişcările unioniste, dar şi să-şi arate respectul prin semnarea Acordului de Frontieră. Integral in Adevarul.

Planul secret care ar putea ţine Marea Britanie în UE până în 2021. Ultimele negocieri de la Londra. Marea Britanie ar putea rămâne în Uniunea Europeană până în 2021. Guvernatorul Băncii Anglei, Mark Carney, lucreză la un "plan secret" care să permită Regatului Unit să rămână pe piaţa unică încă cinci ani, potrivit informaţiilor obţinute de The Sunday Times, citate de The Independent. Potrivit acestor informaţii, guvernatorul Băncii Angliei face presiuni asupra Theresei May, pentru a o convinge pe această să renunţe la programul ei privind Brexitul, potrivit căruia Regatul Unit ar trebui să părăsească UE până în 2019, scrie Gandul.

"Brâncuși nu e al tău". Lista guvernanților care și-au dat girul în ultima perioadă pentru cumpărarea "Cumințeniei". În august, în OUG 14/2016, privind rectificarea bugetară, Finanțele găsiseră „temei legal” pentru a da 5 milioane de euro pentru cumpărarea operei lui Constantin Brâncuși. Situația juridică a afacerii nu s-a schimbat de atunci. La acea oră, campania "Brâncuși e al tău" era în toi. Continuarea in EVZ.