Misterioasa moarte a prietenului lui Laszlo Tokes: "Ori l-au omorat, ori l-au facut sa se sinucida". Erno Ujvarossy, unul dintre prietenii pastorului reformat Laszlo Tokes, a disparut pe data de 12 septembrie 1989. Corpul lui a fost gasit doua zile mai tarziu, in Padurea Verde de la marginea Timisoarei [... ]Pe 11 septembrie, emisiunea "Panorama", tot de la Televiziunea Maghiara, a difuzat din nou un material, de data asta si mai amplu, in legatura cu Tokes. A doua zi dupa difuzarea acestei emisiuni, a disparut inginerul constructor Erno Ujvarossy, unul dintre prietenii pastorului. Ujvarossy era supraveghetorul lucrarilor de renovare de la Biserica Reformata. Corpul lui neinsufletit a fost gasit doua zile mai tarziu, in Padurea Verde de la marginea Timisoarei. Pe 18 septembrie 1989 a avut loc inmormantarea lui Ujvarossy, in cimitirul de pe strada Rusu Sirianu, din cartierul Elisabetin. Ceremonia s-a transformat intr-un protest tacut al celor care erau de fata, scrieAdevarul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Congresul CDU: aproape 100 de voturi anti-Merkel. Noul stil al Angelei Merkel, mai axat pe emotii si cu cuvinte mai clare, le place delegatilor crestin-democrati. Dar nu totul este roz: Merkel a obtinut al doilea cel mai slab rezultat la votul de alegere in fruntea CDU. "Asteptarile mele au fost indeplinite", a declarat Mike Mohring, liderul CDU din landul Turingia. La ce se refera: "Mesaj clar in ceea ce priveste interzicerea valului islamic integral si evitarea repetarii situatiei refugiatilor din 2015." Acestea ar fi evolutii-cheie, bine primite de membrii Uniunii Crestin-Democrate, a adaugat Mohring. Presedintele CDU din Turingia a fost exclus din corpul federal de conducere a partidului in 2014, fiind acuzat ca este prea apropiat de AfD (populistii de dreapta). Merkel si-a asumat acum sarcina de a combate AfD si a precizat clar ca doreste sa atraga mai puternic de partea CDU electoratul de dreapta al Germaniei, scrieDeutsche Welle.

Am intrebat tineri romani care voteaza cu PSD ce e in sufletul lor. Tinerii care se crispeaza doar la auzul literelor P-S-D sunt vocali, isi striga indignarea la proteste sau pe Facebook. Am vrut insa sa stiu cum gandesc cei nevazuti, cei care au pana in 30 de ani si voteaza cu PSD. Am aflat astfel ca, pentru ei, PSD este, printre altele, "singurul partid onest", "cu cel mai bun program de guvernare", "care pune omul in centru" sau "raul cel mai mic". "Votez cu PSD pentru ca eu am studiat folclor, zona asta de etnografie, traditii, care nu este pretuita de dreapta. Stanga pune accent pe traditii, nu incearca sa le altereze prin influente vestice. Si mai votez cu PSD pentru ca pune foarte mare accent pe tineri, a declarat Alex Fieroiu, 23 de ani, student la Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti, pentru revistaVice.com.

Comunistii de ieri, democratii de azi. Cum s-a lepadat stiintific Ion Iliescu de Nicolae Ceausescu. Intr-un articol republicat in 1992, a sters citatele din Ceausescu, Engels si din Directivele PCR pe care le inserase in articolul original publicat cu un deceniu in urma. Ion Iliescu nu a fost doar un om politic influent inainte si dupa Revolutie, ci si un scriitor prolific in ambele perioade istorice. Inainte, a publicat lucrari cu caracter stiintific despre problematica hidrologica, iar dupa Revolutie a scris, in special, carti politice. Iliescu a stiut sa -si schimbe discursul la inceputul democratiei originale si a incercat sa inlature urmele gandirii comuniste din articolele sale, scrieRomania libera.

Herta Muller: Orban nu primeste refugiati, ci vinde permise de sedere permanenta pentru 360.000 de euro de persoana. Orban vorbeste despre refugiati ca fiind straini pe care trebuie sa-i tii afara, pentru ca obiceiurile lor risca sa strice societatea maghiara. Orban se foloseste de legi si de propaganda politica pentru ca Ungaria sa nu primeasca 130.000 de refugiati din Siria, care abia au scapat din razboi. Cu obiceiurile lor straine ameninta cultura a 10 milioane de unguri. In acelasi timp, Orban vinde permise de sedere permanenta pentru 360.000 de euro de persoana. Nimeni nu intreaba cine sunt cumparatorii si de unde vin banii. In loc de refugiati, el primeste familii bogate si indivizi dubiosi, a declarat castigatoarea premiului Nobel, potrivitAdevarul.

Involutiile dreptei. Ceea ce se peterece la noi este in contratimp cu evolutiile din unele tarile occidentale, dar acest lucru nu ar trebui sa ne surprinda. Exista trei momente care par sa defineasca o anumita atitudine a dreptei politice romanesti din ultimii ani. Nu e vorba de politica fiscala, de legislatia sociala, nu e vorba nici de pozitia fata de tematica Uniunii Europene, ci mai curand de pozitia fata de religie. Dreapta, daca luam termenul in acceptia sa conventionala, tinde sa evolueze tot mai hotarat catre o politica anticlericala si libertara chiar daca anumite gesturi au putut sugera atasamente de semn contrar. De exemplu, angajamentul PNL privind organizarea unui referendum pe tema definirii constitutionale a familiei este, aparent, contrariul a ceea ce spunem, dar nu este greu de observat ca decizia tine de iminenta alegerilor si de alte circumstante. Altele sunt insa episoadele care ne dezvaluie tendinte de adancime si relevante pe termen lung, scrieDeutsche Welle.

Cosmarul trait sub Fidel Castro. Povestea cubaneza din timpul lui El Comandante a lui Ernesto Medina: "Tata ne gatea coji de banane cu mirodenii, sa fie gustoase". Dictatura sinistra nu s-a terminat cu moartea liderului suprem. Au fost ani grei. Foarte grei, de foamete, cand ferimerii erau obligati de stat sa cultive numai ce li se ordona, iar ceea ce cultivau pentru alimentatia abia le ajungea sa-si intretina familiile. Pietele Havanei erau goale, nu se mai auzea glasul comerciantilor stradali. Marea promisiune a lui Fidel, ca toti vor fi egali si prosperi, se naruise intr-o foamete cumplita si un comert la negru de care beneficiau tot nomenclaturistii lui Fidel. "Tata ne gatea coji de banane, le toca si punea multe mirodenii, ca sa ni se para gustoase", isi aminteste Ernesto, scrieRomania libera.