DW: Antidemocratia originala. Mi-e greu sa admit uralele invingatorilor, ca si lamentarile ori imprecatiile celor invinsi. "Romania", aud, "i-a votat pe hoti, nemernici si corupti, pe talhari si penali." Partial, e greu de contestat adevarul acestei asertiuni. In fond, a iesit detasat in fata PSD, un partid condus de un penal condamnat ca infractor de drept comun, a carui formatiune a ratat pana acum detasarea de comunismul si postcomunismul din care a fost nascocit, desi grupaea lui Liviu Dragnea a invatat in ultima vreme sa mimeze eficient orientarea spre centru, adecvarea la democratie si deschiderea spre profesiuni liberale. Succesul sau e insa relativ, conditionat si prea putin legitim, chiar daca a fost adjudecat, formal, in chip onest. El s-a obtinut, in larga masura, prin absenta de la urne a majoritatii electoratului, in conditii de ampla dezinformare, de presa defecta, de obligare a electoratului sa opteze in principiu doar pentru un rau mai mic. Fara sa priceapa ca opteaza, absentand, in favoarea formatiunii castigatoare, o parte importanta a acestui electorat a preferat deci sa dea cu tifla urnelor si partidelor. Legitimitatea victoriei PSD si, in fond, a scrutinului in ansamblu, e minata si de blocarea dubla a accesului la stampila de vot a milioane de romani din strainatate si din tara, printr-o stramba reforma a legii electorale, scrie Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

STRATFOR: Alegerile parlamentare deschid calea unei crize de leadership in Romania. Alegerile parlamentare din Romania s-au incheiat, dar e pe punctul sa inceapa o alta perioada de complicate targuieli politice, scrie Stratfor, intr-o analiza pe tema alegerilor din Romania. Site-ul de analize geopolitice precizeaza ca PSD a obtinut mult peste PNL, dar nu va reusi sa formeze singur majoritate si probabil se va orienta catre ALDE pentru o coalitie de guvernare. Dar indiferent pe cine ii vor alege ca partneri, social-democratii vor avea dificultati cu numirea unui prim-ministru, din moment ce liderul lor, Liviu Dragnea, n-ar putea, tehnic, sa ajunga in acest post, din moment ce are o sentinta cu suspendare pentru frauda electorala. Pentru ca Romania este un stat semiprezidential, premierul si presedintele impart responsabilitatea guvernarii. Inaintea scrutinului, presedintele de centru-dreapta Klaus Iohnannis a declarat ca nu va accepta un premier cu probleme legale. Anuntul a pus tara intr-o situatie de blocaj, scrie Stratfor, citata de digi24.ro.

Cum arata Romania promisa de PSD. Cresteri de salarii si de pensii, eliminarea a jumatate din taxele existente, eliminarea sau reducerea impozitelor, un spital gigant in Capitala si noua spitale regionale, nu mai putin de cinci autostrazi construite sunt principalele proiecte care se regasesc in proiectul de guvernare al PSD. Salarii si pensii marite In programul economic al PSD este prevazut infiintarea primului Fond Suveran de Dezvoltare si Investitii al Romaniei (FDSI), care ar strange circa 45 de miliarde de lei din participatiunile pe care statul le mai detine la 200 de companii profitabile. PSD arata ca FDSI va fi sursa de finantare pentru cele mai mari investitii pe care le au in vedere social-democratii in urmatorii patru ani. Printre masurile promise de PSD se afla cresterea salariului minim brut de la 1.250 lei la 1.750, pana in 2020, si cresterea punctului de pensie de la 871,1 lei la 1.400, tot pana in 2020, scrie Adevarul.

Tolo: PSD a meritat sa castige, dreapta a meritat sa piarda. Priviti Bucurestiul! Rezultatele sunt un semn de exclamare care infirma, a o mia oara, teoria ca stanga e votata de publicul rural si neinformat. Genul acesta de insulta e receptat ca un stigmat si mobilizeaza. Plus ca ce inseamna neinformat? Cam toate sondajele puse in teren, alegeri dupa alegeri, arata ca votantii de pe ambii versanti voteaza la fel de neinformat sau de informat fata de propriile probleme. In Bucuresti, cu exceptia sectoarelor 1 si 2, PSD a strans mai mult decat PNL si USR la un loc! Si chiar in 1 si 2, diferenta este minima. Saracia resimtita nu cea indeplinita in prezent este problema. Pentru ca ea este oricand posibila! Sau, cum spune undeva Howard Jacobson: "Imi iei viata in momentul in care imi iei mijloacele prin care traiesc". In toti anii cand a fost la guvernare in aceste decenii, caci a fost!, cata dinamica sociala meritocratica si prosperitate a generat dreapta? Dreapta a meritat sa piarda. PSD a meritat sa castige pentru ca a referit, macar in program, aceasta ingrijorare teribila de a nu putea iesi din spirala saraciei, citim pe Tolo.ro.

MApN l-a indus in eroare pe Klaus Iohannis pentru a acoperi camarila lui Gabriel Oprea. Noi DEZVALUIRI in cazul col. (r) Doru Paraschiv, mazilit de seful serviciului secret al Armatei. Ministerul Apararii Nationale (MApN) l-a informat pe presedintele Klaus Iohannis ca fostul ofiter de contrainformatii militare col. (r) Doru Paraschiv, a fost trecut in rezerva in ianuarie 2014, pentru ca ar fi ascuns la el acasa documente clasificate. Problema este ca acest incident, o inscenare, a avut loc la doi ani dupa trecerea sa in rezerva, in 2016. Institutiile din domeniul sigurantei nationale, renumite prin opacitatea lor, incep, incet-incet, sa se pronunte in legatura cu cazul col. (r) Doru Paraschiv, ofiter de contrainformatii militare al DGIA mazilit de grupul de influenta al lui Gabriel Oprea din Directia Generala de Informatii a Armatei (DGIA), grup condus de actualul sef al serviciului secret, gen. Marian Hapau, scrie Romania libera.

Cum va evolua relatia Chisinau-Bucuresti dupa victoria PSD la alegerile din Romania? Victoria PSD la alegerile parlamentare din Romania a fost salutata de cel mai controversat politician din Republica Moldova, oligarhul Vlad Plahotniuc, si de pro-rusul Igor Dodon. Unirea vazuta de PSD Romania Reprezentantul PSD, Gabi Petrea, a explicat, intr-o interventie la 10-TV din Republica Moldova, cum se va dezvolta relatia Romaniei cu Republica Moldova dupa investirea unui guvern PSD la Bucuresti. Potrivit lui, "interesul Romaniei pentru Republica Moldova va ramane foarte mare": "Sper ca relatia pe care o vom avea cu Chisinaul sa fie la fel de buna ca pe vremea cand Victor Ponta era prim-ministru al Romaniei. Relatia va fi stabilita de comun acord de premierii celor doua state si eu sper ca va fi una in beneficiul cetatenilor celor doua tari". Vorbind despre un eventual proiect de unire a Republicii Moldova cu Romania, Gabi Petrea a spus ca mai intai trebuie stabilita "o relatie de lunga durata si stabila, iar mai apoi, pas cu pas, se poate merge si in aceasta directie", scrie Deutsche Welle.

Povestea barbatului fara brate surprins la vot. Paul Danciu are 34 de ani si locuieste in comuna Maracineni, langa Buzau. Spune ca a mers la vot pentru ca ii pasa de viitorul tarii sale. "Am votat sa fie mult mai bine pentru Romania, pentru cei cu probleme, pentru pensionari, sa mareasca, sa nu mai taie din salarii si sa se gandeasca la cei amarati". Soarta a fost extrem de dura cu Paul. Prima lovitura a primit-o la 12 ani. "M-am suit pe un stalp din inalta tensiune si m-a electrocutat si de atunci nu a avut ce sa mai faca la ambele maini si le-au taiat ca erau carbonizate", afirma Paul Danciu. Apoi si-a pierdut parintii, intr-un accident de tren. De atunci, a fost nevoit sa invete sa se descurce de unul singur, potrivit digi24.ro.

Urzeala tronului: planul PSD ca sa-l puna pe Liviu Dragnea premier. Potrivit unor surse politice, PSD va merge la consultarile de la Cotroceni cu o propunere pentru functia de premier care nu se "negociaza": Liviu Dragnea. Desi legea interzice ca o persoana condamnata sa faca parte din Guvern, PSD va pune presiune pe Avocatul Poporului si Curtea Constitutionala, astfel incat Dragnea sa ajunga la Palatul Victoria. Ca Liviu Drganea sa ajunga premier, PSD are doua variante: sa-l convinga pe presedintele Klaus Iohannis sa-l desemneze in pofida legii sau sa modifice Legea de functionare a Guvernului. Prima varianta ar insemna ca seful statului sa nu-si tina cuvantul dat. A doua varianta ar insemna ca PSD sa forteze legea, scrie Adevarul.