Oficialii Regiei de dirijare a traficului aerian (ROMATSA), institutia care are in subordine turnul de control al Aeroportului „Henri Coanda“, spun ca inca nu stiu cum anume a fost posibila coliziunea unei aeronave la decolare cu utilitara care curata sistemul de balizaj, dar ca in zece zile vor fi in masura sa dea mai multe detalii. „Oamenii nostri au lucrat si azi, si ieri, si alaltaieri la ancheta care adinceste datele preliminare furnizate zilele trecute de Ministerul Transporturilor. Deocamdata se stie ca a fost o neconcordanta in comunicare dintre turnul de control si masinile care erau pe pista, iar acum sint puse cap la cap toate benzile (n. red. - audio) pentru a se face o analiza foarte atenta“, afirma Aleodor Frincu, directorul general al Regiei.

Odata definitivata ancheta nu inseamna obligatoriu ca vor fi gasiti vinovatii. Aleodor Frincu spune ca nu trebuie „pusa o presiune“ pe controlorii de trafic (cei care asigura comunicarea intre turn si celelalte entitati de pe aeroport). Este posibil ca incidentul care a survenit in conditii de vizibilitate minima sa fi fost cauzat inclusiv de absenta unei proceduri corespunzatoare si nu neaparat de nerespectarea uneia deja stabilite, spune Frincu. „Toate procedurile nu sint ale Romaniei, ci sint proceduri internationale si sint foarte clare. Pina acum nu am motive sa spun ca una dintre acestea nu a fost respectata.“

Cit priveste modalitatea prin care Tarom isi va recupera paguba de ordinul zecilor de milioane de euro cauzata de distrugerea aeronavei, Frincu spune ca, in ipoteza in care ROMATSA ar purta raspunderea, despagubirea companiei aeriene nationale va fi facuta de societatea de asigurare angajata de Regie. „In aviatie, toata lumea e asigurata la companii mari si toate acestea sint reasigurate la rindul lor la alte companii. Noi sintem asigurati pentru orice fel de evenimente si orice fel de scenarii. Aceste asigurari functioneaza ca si cele CASCO pentru autoturisme“, sustine Frincu.

Cotidianul