Un ONG care pretinde ca are sustinerea Comisiei Europene a anuntat oficial gratierea lui Sever Muresan, arestat in Franta. Investigatiile preliminare ale ziarului "Adevarul" scot insa la iveala date care converg catre o posibila escrocherie. In plasa afacerii neguvernamentale au cazut personalitati de pe scena politica romaneasca, precum Ion Iliescu, Gigi Becali sau Gelu Voican-Voiculescu, care figureaza ca presedinti sau vicepresedinti de onoare ai acestui ONG-fantoma.

"Preşedintele francez Nicolas Sarkozy urmează să semneze la 4 ianuarie 2008 graţierea omului de afaceri Andrei Sever Mureşan, urmărit pentru tentativă de omor şi spălare de bani (…) Nu a fost o luptă uşoară, întrucât au fost implicate şi serviciile române, dar după o anchetă de 4 luni, străduinţa agenţilor pe lângă Organizaţia Europeană pentru Drepturile Omului a fost un succes (…)

Mai multe agenţii de securitate europene au dovedit că dosarul Mureşan a fost făcut la cerere şi mai ales că persoana care a cerut ca Andrei Sever Mureşan să fie pus după gratii este un înalt demnitar român, al cărui nume nu poate fi divulgat! Aşa sună o ştire Rompres (din 31 decembrie 2007), pe cât de senzaţională pe atât de ciudată. Senzaţională pentru că venea din partea unei agenţii cât se poate de credibile.

Ciudată pentru că vorbea despre o graţiere dinainte anunţată, fapt fără precedent în procedura judiciară internaţională clasică.

În comunicatul OEDO remis Rompres şi semnat de "comisarul Ştefan Rostaş", organizaţia îşi exprimă "bucuria şi reuşita în ce priveşte negocierile cu preşedinţia Franţei şi Ministerul francez al Justiţiei, pentru punerea în libertate şi anularea procedurilor iniţiate împotriva lui Andrei Mureşan de către autorităţile franceze".

Rompres mai precizează că documentul OEDO vorbeşte despre faptul că "anularea procesului «nu a fost o luptă uşoară, întrucât au fost implicate şi serviciile române, dar după o anchetă de 4 luni străduinţa agenţilor pe lângă Organizaţia Europeană pentru Drepturile Omului a fost un succes»".

În comunicatul preluat de Rompres de la Organizaţia Europeană pentru Drepturile Omului se mai susţine: "Mai multe agenţii de securitate europene au dovedit că dosarul Mureşan a fost făcut la cerere şi mai ales că persoana care a cerut ca Andrei Sever Mureşan să fie pus după gratii este un înalt demnitar român, al cărui nume nu poate fi divulgat".

Colegi cu Ion Iliescu şi Becali mai sunt Gelu Voican-Voiculescu, fiul generalului Mircea Chelaru şi Horia Alexandrescu. Chiar şi Înalt Prea Sfinţitul Pimen a ajuns până la Bruxelles pentru a gira organizaţia-fantomă a lui Rostaş.

Adevarul