Comentatorii publicatiilor internationale precum Financial Times si Deutsche Welle au puncte de vedere diferite in legatura cu protestele din Romania si ordonanta de urgenta cu privire la modificarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala, iar Bloomberg a dedicat o pagina speciala de intrebari si raspunsuri cu privire la situatia din Romania, potrivit Agerpres.

ProtestFoto: Hotnews

Peter Janku scrie pentru Deutsche Welle ca Romania are nevoie acum de ajutor de la Uniunea Europeana, iar Bruxellesul trebuie sa intervina in situatia de la Bucuresti.

"Este statul de drept in mod fundamental in pericol in Romania? Aici, la inceputul anilor 1990, post-comunistii au numit sistemul lor autoritate o "democratie inventiva". Peste tot, de la Ankara la Budapesta, de la Varsovia la Washington, populismul rampant pune in pericol principii redutabile", scrie Janku. "Proceduri de resuscitare sunt necesare. Europa nu poate, in niciun caz, sa lase Romania sa se descurce singura. Singura cale de a progresa sunt observatia atenta si actiuni eficiente".

Pe de alta parte, Financial Times publica pe blogul sau un articol al lui Nick Kochan, jurnalist si autor britanic specializat in criminalitate financiara, in care scriitorul considera ca ordonanta de urgenta a guvernului de la Bucuresti este o masura care usureaza felul in care autoritatile din Romania interactioneaza cu mai multe mari companii multinationale.

"Adevaratii beneficiari ai unei abordari liberale a coruptiei sunt multele corporatii, neatinse de coruptie, care sunt acum in procese si litigii cu guvernul Romaniei din cauza unor contracte cu statul si privatizari. In multe cazuri, lipsa transparentei in negociere si coruptia au dus la dispute aprige intre guvernul roman si companii private," scrie Kochan.

El mai argumenteaza ca Romania pare sa piarda cele mai importante procese de arbitraj cu mari investitori. "Investitorii internationali isi doresc ca guvernul Romaniei sa adopte masuri sistemice si radicale care sa imbunatateasca practica si etica in legatura cu achizitiile publice si finantarea partidelor politice. Lucrul de care putini se indoiesc este ca piata internationala va avea un mai mare impact asupra profesionalismului si deontologiei decat un procuror local dur si controversat."

Agentia de presa Bloomberg a dedicat o pagina de raspunsuri si intrebari evenimentelor de la Bucuresti. "Este vorba despre inca o revolta populara? Nu chiar. Populismul in Romania a venit din partea guvernului sub forma de reduceri de impozite si mariri de salarii care au cucerit alegatorii la alegerile de anul trecut. Triumful social-democratilor la acest scrutin le-a dat curaj sa testeze limitele puterii, la fel cum au facut si administratiile din Polonia si Ungaria. UE a tras semnale de alarma cu privire la efectele asupra democratiei in aceste locuri si este ingrijorata si de actiunile guvernului in Romania."

Emily Tamkin scrie pe blogul revistei Foreign Policy ca guvernul de la Bucuresti ramane ferm, desi Consiliul Superior al Magistraturii a anuntat ca va ataca ordonanta la Curtea Constitutionala.

"Ministrul Justitiei Florin Iordache a spus ca schimbarile erau necesare pentru ca legea trebuie sa reflecte deciziile Curtii Constitutionale. Dar romanii nu-l cred. Pana la urma, Liviu Dragnea, liderul partidului de guvernamant, este acuzat de o frauda de aproximativ 25.800 de dolari, ceea ce nu mai este o infractiune conform noului Cod Penal."