O romanca cucereste Londra, scrie The Sunday Times care se intreaba daca Anamaria Marinca ar putea fi prima vedeta care reuseste dincolo de granitele patriei sale.

Anamaria Marinca isi face un renume din felul in care ne impinge in malaxorul emotional. in serialul tv 'Sex Traffic', tanara romanca a interpretat rolul victimei comertului cu sclavi al zilelor noastre, care constrange femei est-europence la prostitutie.

Ei da, dupa asta a aparut in frivolul 'Hotel Babylon', dar acum a revenit in genul primului ei rol cinematografic. Plasat in Romania in timpul regimului represiv Ceausescu, "4 luni, 3 saptamani si doua zile" se refera la incercarea de cosmar a unei tinere de a-si ajuta prietena sa aranjeze un avort ilegal, scrie The Sunday Times citat de Rador.

Marinca imi spune ca '4-3-2' se bazeaza pe o istorie adevarata, care i-a fost relatata regizorului/scenaristului Cristian Mungiu de o femeie care trecuse prin aceasta experienta.

"Dar s-au intamplat multe, multe episoade asemanatoare", adauga ea apasat. O studenta, Gabita (Laura Vasiliu) isi face programare la un barbat care realiza avorturi ilegale, bazandu-se pe prietena ei Otilia in privinta aranjamentelor. Cei trei se intalnesc la un hotel, femeile avand banii ceruti. Dar, in momentul crucial, el cere inca ceva - de la ambele femei - pentru a continua.

"Este vorba de istoria mea, de istoria Romaniei", spune Marinca. Marinca avea 11 ani in 1989, la caderea comunismului. "Este greu de crezut, acum, ca era posibil asa ceva. Daca as fi fost mai mare, mi s-ar fi putut intampla mie". Cand mentionez si faptul ca regimul refuza sa recunoasca si existenta cazurilor de infectare cu HIV, ea rade sardonic. "Nu aveam homosexuali, nu aveam HIV. si nu erau probleme alimentare - de fapt, noi hraneam intreaga Europa. Aveam transmisii tv timp de trei ore seara, doua din ele dedicate dictatorului nostru, iubitului nostru conducator. Eram perfecti".