Compania de stat Romgaz SA a platit cu 2,2 milioane de euro mai mult fata de pretul pietei pentru constructia noului sediu. Firma care s-a ocupat de ridicarea cladirii din Medias este Dafora SA, controlata de milionarul Gheorghe Calburean.

Pretul sediului Romgaz a ajuns la 50 de milioane de lei, echivalentul a 15,6 milioane de euro la cursul valutar, ce reiese din actele companiei. Cladirea are o suprafata de 9.300 de metri patrati, impartita in subsol, parter si patru etaje. Romgaz SA a platit catre Dafora SA suma de 1.213 euro pentru un metru patrat de constructii-montaj. Pretul cu alte dotari (mobilier de birou, mobilier restaurant, echipamente multimedia) este de 1.747 euro/mp. Licitatia a avut loc in 2004.

Comparatie

„Mama mia! E supraevaluat!”, a exclamat arhitectul Alexandru Balan dupa ce a vazut documentele si i-am cerut sa comenteze devizul de lucrari pentru sediul Romgaz situat la periferia Mediasului.

„Partenerii nostri construiesc cu 700-800 euro/mp. Acesta este pretul pietei in Bucuresti, dar poate varia de la o firma la alta. Daca firma care a construit sediul Romgaz la Medias este o firma locala, pretul este supraevaluat cu cel putin 15a. Asta reprezinta 2,2 milioane euro”, ne-a declarat Balan, dupa ce a refacut calculele de mai multe ori.

Nae Tanase, sef serviciu la compania Bog’Art, unul dintre cei mai mari constructori de cladiri de birouri din Romania, ne-a declarat: „Cele mai scumpe cladiri de birouri pe care le-am facut noi au fost de maximum 1.400 euro pe metru patrat”. Tanase ne-a furnizat pentru comparatie preturile pe care le practica compania Bog’Art: 700 euro/mp cel mai mic, standard 850 euro/mp, iar la categoria lux - 1.000-1.500 euro/mp.

Drept exemplu, Tanase spune ca un metru patrat pentru constructia celei mai inalte cladiri de birouri din Romania, Tower Center, situata aproape de Piata Victoriei din Bucuresti, costa 1.300 de euro. Tower Center este o cladire cu 22 de etaje, mai inalta decat Palatul Parlamentului.

Arhitectul Balan a explicat diferenta mare de pret dintre Medias si Bucuresti: „In Bucuresti, muncitorii sunt platiti mai bine si exista si alte costuri suplimentare: pentru o masina mare se plateste o taxa de 2.000 lei pe zi de stationare in inelul „A” al Capitalei. Un muncitor necalificat are in Bucuresti 700 de lei pe luna salariu, in provincie daca depaseste 400 de lei pe luna”. In opinia sa, la sediul Romgaz preturile au fost crescute la constructia bruta, nu la finisaje si mobilier. „Depinde insa si ce mobila si-au luat. Si eu am un client care si-a cumparat o canapea de 13.000 euro...”, spune Balan.

Evenimentul Zilei