Subiectele zilei: Romania, tara recordurilor paradoxale; Dragnea trage sforile la stat, fiul incaseaza banii ca privat; Povestea "tanarului frumos si liber" de 81 de ani
Dragnea trage sforile la stat, fiul incaseaza banii ca privat. Fiul lui Liviu Dragnea, Valentin Stefan Dragnea, a deconspirat interesele ascunse de afaceri ale tatalui, devenind asociat la Interfrigo Logistic din Pitesti, o companie care l-a imbogatit pe actualul sef al Partidului Social Democrat. Si nu intamplator, aceeasi societate a primit doua contracte in valoare de cinci milioane de euro, de la Consiliul Judetean Teleorman, in mandatul de presedinte al lui Dragnea. Mai mult, Interfrigo Logistic (la care este asociat Dragnea jr.) a dezvoltat o relatie stransa de afaceri cu celebra Tel Drum, condusa de prietenii presedintelui PSD. Nu intamplator: unul dintre asociatii lui Dragnea jr. are legaturi stranse de rudenie cu presedintele companiei Tel Drum. Iar relatia dintre cele doua firme este descrisa cu lux de amanunte intr-un raport al Curtii de Conturi, noteaza Romania Libera.
PSD pregateste contraatacul la referendumul lui Iohannis. "Familia traditionala" se lupta cu Justitia. In contextul in care presedintele Klaus Iohannis a anuntat organizarea unui referendum pe tema Justitiei, PSD face primul pas pentru organizarea unui alt referendum, pe tema familiei traditionale. Practic, vom avea parte de o campanie electorala in care fiecare tabara isi va testa propriul electorat. Serban Nicolae, liderul senatorilor PSD, a initiat, la finalul saptamanii trecute, un proiect de completare a Legii referendumului. Demersul nu se aplica oricarui tip de referendum, ci, in mod specific, doar referendumului de revizuire a Constitutiei. Spre exemplu, se mai pot organiza referendumuri pentru demiterea presedintelui, demiterea unui primar sau pe alte teme de interes national, la cererea presedintelui. Completarile propuse de PSD ridica semne de intrebare prin redundanta lor, arata Adevarul.
Chisinaul face tot posibilul ca sa enerveze FMI. Guvernul si Presedintia de la Chisinau au transmis mesaje diferite misiunii FMI, care se afla in Republica Moldova, pentru a face o evaluare a situatiei macroeconomice. Misiunea FMI in Republica Moldova este condusa de Ben Kelmanson. In timp ce premierul Pavel Filip a dat asigurari ca "procesul de implementare a Programului cu FMI va fi tratat cu cea mai mare atentie si responsabilitate si va fi derulat in conditii de maxima transparenta si eficienta", presedintele Igor Dodon a spus ca va incerca sa se opuna implementarii mai multor prevederi ale memorandumului semnat de Guvern cu FMI. El a precizat ca este impotriva angajamentelor asumate de Guvern in ceea ce priveste reforma sistemului de pensionare, majorarea tarifelor, limitarea volumului alocatiilor pentru subventiile in agricultura. Dodon vrea renegocierea Memorandumului cu FMI. De asemenea, Dodon le-a spus celor de la FMI ca va face tot posibilul pentru a obtine anularea legii prin care miliardul de dolari furat din sistemul bancar in 2014 a fost pus pe spatele cetatenilor, chiar daca pentru aceasta va fi nevoit sa declanseze un referendum, scrie Deutsche Welle.
Proiectul Habakkuk: nava secreta realizata in intregime din gheata. Vremurile disperate necesita adesea solutii pe masura. Iar cele mai disperate perioade din istoria omenirii au fost cele in care cele mai puternice dintre natiuni au incercat sa-si vina de hac. Astfel, incredibilul proiect al armatei britanice Habbakuk, botezat astfel dupa numele profetului Habacuc din Vechiul Testament, un portavion din gheata, a prins contur in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial cand aliatii au ramas fara resursele necesare construirii echipamentelor militare si navale. La inceputul anilor 1940, armata britanica era intr-o situatie critica. Submarinele germane scufundau in serie vasele comerciale ale Majestatii Sale. Doar in noiembrie 1942, fusesera scufundate 143 de vase britanice. In plus, avioanele din epoca respectiva nu aveau o autonomie de zbor prea mare pentru a survola toate zonele Atlanticului in care se dadeau lupte, cum ar fi Azorele sau sudul Groenlandei. Neputincioasa, armata britanica parea condamnata sa-si vada navele torpilate una cate una, anunta EVZ.
Povestea "tanarului frumos si liber" de 81 de ani. Sportivul senior nu a lipsit nici o zi la protestele de la Cluj si declara ca lupta pentru statul de drept si democratie inca din 1990, cand iesea alaturi de Ion Ratiu si de Doina Cornea. Canalele media care s-au pozitionat impotriva protestelor fata de Ordonanta 13 privind dezincriminarea abuzului in serviciu au folosit pentru caracterizarea celor care au iesit in strada elemente din arsenalul anilor 1990, cand cei care protestau impotriva lui Ion Iliescu erau numiti "golani" sau "huligani". Acum, acest termen a fost inlocuit cu sintagma "tinerii frumosi si liberi", rostita cu aroganta. Unul dintre acesti tineri frumosi si liberi este sportivul clujean Constantin Rusu, la 81 de ani, care participa in fiecare seara la protestele organizate in Piata Unirii din oras, relateaza Romania Libera.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”