Daca bucurestenii vor sa scape de zapada ar trebui sa achite o nota de cel putin 100 de milioane de euro, potrivit lui Silviu Prigoana, patronul companiei de salubritate Rosal. „Ca sa scoata toata zapada din Bucuresti, municipalitatea ar trebui sa plateasca 100 de milioane de euro. In contractul incheiat de firma mea cu Primaria Sectorului 3 nu este prevazuta ridicarea zapezii, ci doar deszapezirea a 30% din strazi, in timp ce noi am deszapezit 80%“, spune Prigoana.

Raportat la cantitatea de ninsoare cazuta in noaptea de miercuri spre joi, 100 de milioane de metri cubi, un metru cub de zapada transportat la iesirea din Bucuresti ar costa aproximativ un euro. Cantitatea echivaleaza cu aproximativ 7 milioane de tone, ceea ce se traduce intr-un cost de aproape 15 euro pe tona. O tona de zapada inseamna aproximativ 15 metri cubi de zapada proaspat cazuta sau pina la cinci metri cubi de zapada compactata. Astfel, fiecare dintre cei peste doua milioane de bucuresteni are o „cota“ de 40 de metri cubi de zapada, care cintaresc aproape trei tone si a caror evacuare l-ar costa 40 de euro.

Ordinul de marime este confirmat si de transportatorii din domeniul constructiilor. Transportul costa un euro pe tona pentru fiecare kilometru, a estimat Dan Besciu, omul de afaceri ce detine firma de constructii Euroconstruct Trading ’98.

Pe de alta parte, Primaria Sectorului 4 achita firmei de salubrizare REBU 33,52 lei, adica aproape 10 euro, pentru un metru cub de zapada incarcat si transportat, potrivit viceprimarului sectorului 4, Radu Silaghi. „De cind a inceput iarna si pina in prezent am cheltuit 127.695 de lei, majoritatea banilor fiind cheltuiti in aceste zile“, a declarat Radu Silaghi.

In sectorul 4, un plug care deszapezeste o ora incaseaza 60 de lei, iar o basculanta care imprastie nisip, 36,5 lei pe ora. Primaria Sectorului 3 achita 191 de lei pe ora pentru orice utilaj implicat in actiunea de deszapezire. „Firma actioneaza cu aproximativ 80 de utilaje. In plus, firmele de constructii din Bucuresti ne-au pus la dispozitie, gratis, 40 de camioane cu ajutorul carora sa ridicam zapada din marile intersectii“, a declarat Liviu Negoita. Primaria Sectorului 6 cheltuieste intre 1 si 2 milioane de lei noi pe luna pentru deszapezire, operatiunea fiind efectuata de ADP Sector 6.

Viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu, spune ca va fi ridicata si varsata in lacuri doar zapada din intersectii si apoi de pe bulevardele principale. „Nu avem cum sa scoatem toata zapada din Bucuresti, este imposibil financiar, ar trebui ca primariile sa nu mai faca nici o investitie tot anul“, a explicat Murgeanu. Acesta spune ca zapada se va topi treptat din cauza substantelor antiderapante.

Cotidianul