Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a recunoscut, la o intalnire cu usile inchise care a avut loc luni, la Palatul Cotroceni, ca nu crede ca, din 2009, bugetul va face fata cresterii pensiilor. El a marturisit ca a evitat sa faca vreo declaratie publica despre situatia din 2009, pentru a nu angaja guvernul „mai mult decat poate duce”.

La aceste discutii, care au avut loc intre presedintele Romaniei, reprezentantii sindicatelor si unii ministri, Vosganian a mentionat posibilitatea ca executivul sa ceara parlamentului sa modifice Legea de majorare a pensiilor. „Corect este ca noi sa incercam sa aplicam legea asa cum este si, daca vedem ca nu putem, venim in parlament si spunem: „Parlament draga...”„, a afirmat ministrul liberal.

El a insistat asupra faptului ca in declaratiile sale publice a evitat intotdeauna sa se refere la anul 2009. Presedintele Traian Basescu i-a reprosat ministrului liberal ca populatia nu a fost avertizata asupra riscurilor majorarii pensiilor. „S-o spunem cinstit, pentru ca intram intr-o belea mult prea mare in 2009, daca nu putem”, a afirmat seful statului.

Din inregistrarea pe care Administratia Prezidentiala a transmis-o liderilor sindicali participanti la discutiile de la Palatul Cotroceni reiese ca Vosganian si Basescu se inteleg, in prezent, foarte bine. Ministrul liberal a invocat o discutie tete-”-tete cu presedintele Romaniei, in timpul unei sedinte a CSAT, pe tema pensiilor, si a calificat drept „amicala” disputa sa cu seful statului.

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, sustine ca declaratia sa referitoare la nesustenabilitatea cresterii pensiilor in anul 2009 a fost scoasa din context. Referitor la discutia pe subiectul majorarii pensiilor care a avut loc la inceputul saptamanii, la Palatul Cotroceni, „ministrul Varujan Vosganian i-a spus sefului statului ca si-a manifestat anumite rezerve fata de suportabilitatea cresterii pensiilor pentru 2009 de la bugetul asigurarilor sociale, dar ca, legea fiind votata in parlament, executivul trebuie sa gaseasca resurse si va asigura un transfer de bani de la bugetul de stat pentru a acoperi diferenta”, ne-a declarat Daniela Daraban, consiliera lui Varujan Vosganian.

Ministrul si-a declarat in anumite ocazii si public aceste rezerve privind sustenabilitatea majorarii pensiilor in 2009 de la bugetul asigurarilor sociale, a precizat Daniela Daraban.

EvZ