Scheffer, prezent vineri la Bucuresti, enumera prioritatile summitului din aprilie si evalueaza rolul Romaniei in Alianta.

Care este agenda summitului?

Incercam sa realizam cinci lucruri: in primul rind, o strategie clara pentru viitor in Afganistan, cu o prezenta NATO robusta, o instruire mai buna a armatei afgane si o colaborare mai buna cu organizatiile internationale. In al doilea rind, o viziune clara pentru viitorul Balcanilor - cu un Kosovo stabil si un angajament sporit al NATO fata de Bosnia si Hertegovina, Muntenegru si Serbia. Al treilea obiectiv este acordul asupra etapei urmatoare de extindere a NATO. Al patrulea scop este sa subliniem inca o data valoarea uriasa a parteneriatelor NATO pe glob. Si, in fine, vrem sa transmitem un mesaj ferm ca NATO este pregatita sa faca fata noilor probleme, cum ar fi apararea antiracheta, securitatea energetica si apararea impotriva atacurilor cibernetice. Daca reusim toate astea - si sint optimist in privinta sanselor de a o face -, atunci summitul de la Bucuresti va ramine in istoria NATO drept un moment-cheie pentru Alianta, pentru Romania si pentru securitatea tuturor.

Care este pozitia NATO in privinta Kosovo?

Este greu de prevazut care va fi situatia la momentul desfasurarii summitului. Am spus insa clar ca dorim o rezolutie privind statutul provinciei, intrucit situatia curenta nu poate continua. Dar am precizat ca acesta ar trebui sa fie un proces controlat si coordonat. Fortele NATO din Kosovo, printre care un contingent romanesc important, au jucat un rol crucial in mentinerea securitatii si in sprijinirea procesului politic. Sintem gata sa facem fata oricarei provocari. Dar sper sincer sa nu fie cazul sa intervenim.

Putin va participa la summit?

Nu s-a luat inca o decizie daca va avea loc si o intilnire a Consiliului NATO-Rusia. In ciuda neintelegerilor pe care le avem in probleme precum Kosovo si scutul antiracheta, dorim sa continuam aprofundarea relatiilor cu Rusia, o investitie pe termen lung in securitatea si stabilitatea europeana si, de fapt, globala.

Cum evaluati pregatirile pentru summit si care sint cele mai mari provocari ridicate de organizare?

Bucurestiul va gazdui, pentru citeva zile, lideri politici din intreaga zona euroatlantica. Echipa mea coopereaza cu autoritatile romane si sint sigur ca acestea vor face totul pentru succesul summitului. Insa vreau sa cer scuze anticipat pentru blocarea traficului si pentru alte inconveniente pe care un asemenea eveniment le implica inevitabil. Sintem recunoscatori Romaniei pentru ospitalitate.

Cotidianul