Procurorul general Laura Kovesi a fost singurul membru al CSM care a votat impotriva candidaturii judecatoarei Lidia Barbulescu, scrie Romania libera. Lupul, paznic la stana magistraturii, titreaza EvZ care scrie ca Lidia Barblescu este buna prietena cu Rodica Stanoiu. Discutiile peste masa intre procurori si judecatori au scos la iveala o ruptura in interiorul Consiliului, pe motiv de statut si acces la functia suprema a acestui for, scrie Jurnalul National.

Procurorul general, vot anti-Barbulescu

Procurorul general Laura Kovesi a fost singurul membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care a votat impotriva candidaturii judecatoarei Lidia Barbulescu pentru functia de presedinte al CSM. Intr-o sedinta prezidata de Traian Basescu, vicepresedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost aleasa cu 15 din 16 voturi. Pozitia de vicepresedinte al CSM a fost ocupata de procuroarea Gratiana Isac.

Kovesi a criticat dur activitatea Consiliului, sustinand ca acest organism al magistratilor nu a facut mai nimic pentru a pastra independenta magistratilor in lupta cu interesele politice. Procurorul-sef a atras atentia ca Romania poate deveni un "offshore european al infractorilor" daca Guvernul si Parlamentul adopta legi strambe fara a se consulta cu CSM.

Si Traian Basescu a reprosat Consiliului faptul ca nu evalueaza individual magistratii si ca priveste impasibil cum demnitatea si independenta procurorilor si judecatorilor "sunt calcate aproape zilnic in picioare".

Integral in Romania Libera

Prietenie cu Rodica Stanoiu, dusmanie cu Monica Macovei

In anul 2003, cand magistratul Lidia Barbulescu a fost numita in functia de vicepresedinte al instantei supreme, presa vremii a explicat ascensiunea ca un efect al relatiei vechi de prietenie pe care o avea cu ministrul justitiei din acea perioada, Rodica Stanoiu. Pana in 2004, CSM nu putea sa propuna spre a fi promovati in functii decat judecatori care erau mai intai recomandati de catre ministrul justitiei.

Ulterior, Lidia Barbulescu s-a dovedit a fi unul dintre principalii oponenti din CSM al reformelor initiate de ministrul justitiei Monica Macovei.

Conflictul dintre ele a izbucnit inca de la inceputul lui 2005, cand Macovei a cerut CSM sa constate ca Barbulescu ocupa ilegal functia de vicepresedinte al instantei supreme, dar a fost contrazisa de colegii acesteia din Consiliu. Ulterior, Lidia Barbulescu a incercat sa obtina anularea unei legi initiate de Macovei, prin care se inlatura posibilitatea magistratilor de a-si cumpara locuintele de serviciu. Vicepresedintele Curtii Supreme ocupa un astfel de apartament si intentiona sa-l cumpere, in conditii avantajoase.

La sfarsitul lui 2005, Monica Macovei a adresat o sesizare oficiala catre CSM, in care o acuza pe Lidia Barbulescu ca, in calitatea ei de membru al Consiliului, ar fi facut presiuni pentru simplificarea examenului de capacitate de la Institutul National de Criminologie (INC), pe care urma sa-l sustina si fiica sa, Alina Barbulescu, prin eliminarea probei de Drept civil.

Macovei a cerut CSM sa o sanctioneze pe judecatoare pentru conflict de interese, dar a fost contrazisa din nou de membrii Consiliului. In cele din urma, cand INC a fost desfiintat de guvern, Alina Barbulescu a reusit sa se transfere la CSM, institutie condusa astazi de mama sa, desi legea ii oferea un post in cadrul Ministerului Justitiei.

Integral in EvZ