Judecatorul Cristi Danilet spune, intr-un interviu pentru Revista 22, ca un raport din 2005 arata ca 80% din informatiile din arhiva fostului serviciu secret al Justitiei SIPA mergeau direct la ministrul de resort din acea vreme, Rodica Stanoiu.

Cristi DaniletFoto: Arhiva personala

Intrebat daca a gasit in arhiva SIPA vreo dovada ca s-au trimis documente catre ministrul Stanoiu, judecatorul Cristi Danilet a raspuns: "Da, o parte a documentelor vazute de mine aveau o insemnare 'trimis catre Cabinetul ministrului'. Am vazut-o in mod repetat. Exista un raport oficial din 2005, facut chiar de DGPA, care spune ca 80% din informatiile din arhiva SIPA priveau magistratii si se duceau direct la ministrul Rodica Stanoiu".

Acesta crede ca procurorii care au deschis dosar penal ca urmare a plingerii facute de el ar putea avea acces la arhiva, chiar daca aceasta este secretizata, si vor putea constata ca e vorba de informatii strinse nelegal si atunci s-ar putea "extinde cercetarile cu privire la posibile fapte de abuz" comise de ministrii de justitie de atunci.

"E vorba de acel gen de caracterizari 'este un magistrat bun, este profesionist, isi vede de treaba' sau, din contra, 'frecventeaza anumite cluburi, merge la persoane de moravuri usoare, exista suspiciuni cu privire la unele ilegalitati' etc. Acest gen de informatii mergeau catre cabinetul ministrului de atunci, care avea in subordine directa SIPA. Oricine spune altceva minte. SIPA il informa direct pe ministrul de atunci cand avea informatii compromitatoare cu privire la un magistrat. Probabil se discuta ce sa se intample cu acel magistrat. Se va putea veda asta cind se va inventaria arhiva", arata Cristi Danilet, in interviul pentru Revista 22.

Danilet, care a facut parte din echipa Macovei, cea care a desfiintat SIPA si a sigilat arhiva, adauga ca in plingerea penala pe care a facut-o si care a ajuns la DIICOT s-a retinut si infractiunea de difuzare de secrete de stat si secrete de serviciu, iar procurorii pot cerceta direct in arhiva despre ce este vorba.

Citeste interviul integral in Revista 22.