Un rol important in tot acest proces l-a avut prefectul de atunci al judetului Hunedoara, Marius Cristian Vladu, care a pledat in favoarea retrocedarii.
Iata mai jos cateva fragmente din aceasta investigatie:
- Personajul-cheie al intregii afaceri a fost o batrana pe nume Maria Kendeffy, nora unui nobil maghiar ce stapanea, impreuna cu fratele sau, peste aproape toata Tara Hategului.
- Statul roman ii despagubise, in anii 1930, atat pe socrul femeii, groful Gabor Kendeffy, cat si pe fratele acestuia, Ludovic Kendeffy, dupa ce, in urma reformei agrare din 1921, le luase o mare parte din proprietati.
- Cu toate acestea, Maria Kendeffy a cerut si a primit mii de hectare de pamant in anul 2006, fara ca cineva sa verifice in arhive daca nu cumva acel teren mai fusese platit o data.
- La cateva luni dupa ce ginerele sau a cerut in numele ei retrocedarea, femeia - care avea 85 de ani si era internata intr-un azil din Viena inca de la finele lui 2005, cand au fost depusa cererea - a devenit proprietara a 12.000 de hectare de padure si pasune in Retezat.
- La scurt timp dupa ce a fost improprietarita, batrana din azilul vienez si-a deschis o firma si a adus terenul aport in natura la capitalul ei social. S-a nascut astfel Belforest Explorer SRL, al carei scop initial a fost transferarea acestor paduri printr-o tranzatie scutita de impozit catre firmele controlate de Gerald Schweighofer.
- Acest lucru s-a intamplat prin preluarea actiunilor firmei de catre doua companii controlate si reprezentate chiar de Gerald Schweighofer, tranzactie perfectata chiar sub semnatura omului de afaceri austriac.
- Din contractul de cesiune a partilor sociale ale societatii reiese ca miezul tranzactiei era lemnul din padurile de pe cele 800 de hectare, aflate la marginea Petrilei si in afara Parcului National Retezat.
- Directia Nationala Anticoruptie a investigat sumar retrocedarea, insa prefectul de atunci al judetului Hunedoara, sub semnatura caruia batrana din azilul vienez a fost reimproprietarita, a primit neinceperea urmaririi penale.
Citeste intreaga investigatie pe Centrul de Investigatii Media.
si primesc inapoi paduri din parcuri nationale unde se apuca de taiat "ca in codru"
in acest caz este si mai elegant, conita a primit de 2 ori ce i-a confiscat statul acum aproape 90 de ani
Legea restituirii ”in integrum” a fost o prostie, o uriasa tampenie. Presupun ca nu s-au facut studii serioase privind marimea proprietatilor ce erau de restituit si nici nu s-a estimat potentialul de escrocherie al unor gasti, nici ticalosia functionarilor statului, avocatilor, magistratilor.
Acum stim. Acum s-a vazut la ce situatii grave s-a ajuns. Daca am avea un stat adevarat si nu nuste gasti de politicieni care nu mai termina cu tertipurile si cu aranjarea unor interese ale lor, s-ar trece imediat la masuri drastice de recuperare a pamanturilor si celorlalte bogatii ale tarii si de pedepsire a vinovatilor. Nici vorba ca Europa civilizata s-ar opune la niste masuri juste.
Padurile sunt devastate, pamanturile instrainate, subsolul secatuit. Nu mai putem tolera acest dezastru.