Guvernul se pregateste sa modifice Legea accesului la informatiile publice.PressOne a intrat in posesia unui document care arata ca in interiorul Guvernului are loc un proces de consultare ce vizeaza modificarea faimoasei Legi 544/2001 privind liberul acces la informatii publice. Din document reiese ca oficiali ai Ministerului Sanatatii doresc chiar abrogarea acestei legi. Legea 544/2001 permite oricarui petent sa solicite institutiilor statului date si informatii despre cheltuirea banilor publici, contracte, organigrame, licitatii, rapoarte si altele asemenea. Documentul obtinut este un raspuns pe care oficiali din Ministerul Sanatatii (MS) il dau unei adrese a Ministerului Consultarii Publice si Dialogului Social - initiatorul procesului de modificare a legii. Doi oficiali din MS propun nici mai mult, nici mai putin decat abrogarea Legii 544/2001. Motivele? Cetatenii ar abuza de aceasta lege, iar informatiile publice sunt, oricum, disponibile pe site, anunta PressOne.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Convertirea ca mijloc de ramanere in Europa. Se numesc Amir, Jaqob sau Nesrin. Vin din Afganistan sau Iran. In Germania aleg sa se converteasca la crestinism. Sunt sinceri sau vor doar sa isi creasca sansele de a ramane aici? "Ma emotioneaza acesti oameni, care vorbesc despre credinta intr-un mod atat de euforic", spune Irmgard Conin, coordonatoarea Fides, un centru catolic de consiliere pentru oamenii interesati de religie. Anul acesta ea va sprijini cinci refugiati pe drumul lor catre convertirea la crestinism. Unul dintre ei este afganul Jaqob, care vrea sa se boteze la Koln. Motivele pentru care unii nou-veniti vor sa se converteasca la crestinism sunt multiple, spune Conin. Unii vor sa lase islamul in urma lor, declarand ca adevarata religie a dragostei este crestinismul. Altii pur si simplu vor sa se identifice cu Germania, pe principiul: daca traim in aceasta tara, atunci hai sa fim crestini. Firesc, intentia musulmanilor abia ajunsi in Germania de a se converti trezeste numeroase suspiciuni celor care cred ca doritorii urmaresc, prin trecerea la crestinism, sa isi sporeasca sansele de obtinere a azilului. Dezbaterea s-a reanimat dupa ce un afgan aflat in arest s-a convertit la crestinism, reusind astfel sa evite punerea in aplicare a mandatului de deportare emis pe numele sau. Acum cateva zile, afganul a ucis un baietel intr-un centru de refugiati din Arnschwang, Bavaria, noteaza Deutsche Welle.

Directorul Institutului "Elie Wiesel", chemat la Manastirea Petru Voda sa explice de ce a afirmat ca "Iustin Parvu a avut repetate pozitii antisemite" Sambata, 10 iunie, la Manastirea Petru Voda, din Neamt, va avea loc slujba de pomenire a parintelui Iustin Parvu, la patru ani de la moartea sa. Calugarii de la manastire i-au adresat o invitatie directorului general al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" de a veni la slujba si a explica in fata enoriasilor de ce a afirmat ca Iustin Parvu a avut repetate pozitii antisemite si de negare a Holocaustului. Comunitatea monahilor de la Manastirea Petru Voda, din Neamt, este in pregatiri pentru slujba de pomenire de patru ani de la moartea parintelui Arhimandrit Iustin Parvu. Comemorarea va avea loc sambata, 10 iunie, si, in traditia din ultimii trei ani, lacasul va fi gazda pentru o multime de pelerini veniti sa-l pomeneasca pe unul din cei mai iubiti duhovnici ai Moldovei. "Manastirea Petru Voda, intemeiata de Parintele Arhimandrit Justin Parvu in anul 1991, a fost in toti anii de sub calauzirea marelui nostru duhovnic si in cei patru ani ce au trecut de la savirsirea sa un locas de neincetata rugaciune, calauzire duhovniceasca si marturisire crestina" Prin exemplul personal si asezamintul pus de Parintele Ctitor, in toti acesti ani au primit asistenta spirituala si sprijin concret, material, indiscriminat, toti cei ce au batut la portile manastirii, nu numai crestini ortodocsi, ci si cei apartinind altor confesiuni, atei sau de alta religie, inclusiv evrei", spune staretul lacasului, parintele Hariton Negrea, relateaza Adevarul.

Primaria Capitalei tolereaza 2.500 de taximetre neautorizate. Miza: acte pentru activitatea de taximetrie de 15 milioane de euro pe piata neagra. Marile companii de taxi din Bucuresti se zbat sa recupereze un pachet de aproximativ 2.500 de autorizatii de taxi, retrase de pe piata de primarul Sorin Oprescu in perioada 2010-2013. De atunci pana in prezent, firmele au folosit certificate de grefa in locul autorizatiilor de taxi. Complet ilegal, spune Primaria Capitalei. Dar, desi e ilegal, tot sefii din PMB au emis adrese catre ANAF prin care au cerut fiscalizarea aparatelor de taxat pentru firmele care practica ilegal taximetria.Negocierile pe pachetul de autorizatii de taxi se poarta intens intre presedintele COTAR (Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania), Vasile Stefanescu, si viceprimarul Aurelian Badulescu. Valoarea pe piata neagra a acestor autorizatii se invarte in jurul sumei de 15.000.000 euro, relateaza Romania Libera.

Falsii pro-europeni, "omuletii verzi" si pericolul venirii "tancurilor rusesti" la Chisinau. "Omuletii verzi" ai Rusiei au patruns deja in structurile de stat din R. Moldova,i ar "tancurile rusesti", in sensul moldovenesc al sintagmei, "vor ajunge" aproape cert in Moldova dupa alegerile parlamentare din 2018. "Vin tancurile rusesti!" inseamna, in Republica Moldova, pericolul victoriei pro-rusilor in alegeri. Democratii (PDM), care controleaza momentan puterea, sperie prietenii externi, inclusiv de peste ocean, cu pericolul victoriei socialistilor pro-rusi la alegerile parlamentare din 2018 si schimbarea cursului politicii externe. Pericolul este unul real si transpare din sondajele de referinta. Numai ca PDM utilizeaza, potrivit analistilor politici, sperietoarea cu "tancurile rusesti" doar ca unealta de presiune asupra donatorilor externi, ca sa obtina finantare fara reforme. Democratii incearca sa oblige prin santaj mascat partenerii externi sa perceapa PDM-ul, detestat de populatie din cauza coruptiei, ca unic "partener" politic "pro-european" capabil sa i se opuna presedintelui pro-rus Igor Dodon si PSRM-ului prin parghiile administrative pe care le detine fiind la guvernare. Numai ca rivalitatea dintre PDM si PSRM si liderii de facto ai celor doua formatiuni (Vlad Plahotniuc si Igor Dodon) este doar de fatada. In realitate ei coopereaza in subteran si pregatesc terenul pentru a guverna impreuna dupa alegerile parlamentare din 2018. Iar invelisul de "pro-europeni" al guvernantilor de la Chisinau, controlati de oligarhul Plahotniuc (politicianul cu cel mai mare anti-rating din Moldova), nu face decat sa compromita in totalitate, electoral, ideea pro-europeana in Moldova si sa umple bazinul electoral al socialistilor pro-rusi cu eurosceptici, scrie Deutsche Welle.

Motivare ironica a unui judecator de la Tribunalul Alba la adresa DNA intr-o solutie de achitare a 27 de inculpati pentru abuz in serviciu. Judecatorul de la Tribunalul Alba care a pronuntat decizia de achitare pentru 27 de inculpati trimisi in judecata de DNA pentru abuz in serviciu trateaza ironic in motivare incercarile procurorului DNA de a evita o astfel de sentinta. Achitarea s-a facut pentru ca s-a constatat incalcarea de catre inculpati a unor norme si regulamente interne ale Bancii Comerciale Romane. Demersurile reprezentantilor DNA sunt relatate pe larg in motivarea deciziei pronuntate la instanta de fond. In concluziile scrise depuse la dosar, DNA a facut referire, printre altele, inclusiv la o lege din anul 1998, care a fost abrogata. Potrivit Adevarul, procurorul a precizat, in sustinerea cauzei, faptul ca "prin decizia CCR nu a fost avuta in vedere excluderea tuturor atributiilor de serviciu ci doar a acelora care nu au corespondent in legislatia primara, astfel incat trebuie avute in vedere si actele subsecvente date in aplicarea legilor sau a ordonantelor intrucat vin sa lamureasca sau sa dezvolte unele aspecte cuprinse in actul primar". Judecatorul raspunde ironic la aceasta precizare: "instanta nu gaseste logica acestei afirmatii: pe de o parte se recunoaste ca atributiile de serviciu care nu sunt reglementate prin legislatia primara (lege, ordonanta sau ordonanta de urgenta) nu intra in sfera de reglementare a infractiunii de abuz in serviciu ca urmare a efectelor deciziei Curtii iar, pe de alta parte, se solicita a se avea in vedere tocmai astfel de atributii".