Ion Tiriac organizeaza o noua vanatoare pe domeniul din Balc. Ei vor impusca astazi si maine mistreti inchisi intr-un tarc imens.

Aproximativ 20 de politicieni si de oameni de afaceri din toata Europa sunt asteptati la Balc, fostul domeniu de vanatoare al lui Nicolae Ceausescu. Domeniul a fost concesionat de omul de afaceri Ion Tiriac. Invitatii sai urmau sa soseasca seara trecuta, cu cinci avioane private, pe aeroportul din Oradea. Lista pasagerilor este tinuta secreta, la cererea expresa a lui Ion Tiriac.

Surse din cadrul aeroportului spun ca o parte dintre invitati vor fi transportati la Balc cu ajutorul unui elicopter privat, iar altii vor ajunge cu masinile. Cei mai multi dintre invitati vor petrece noaptea la Oradea, insa unii si-au rezervat camere in pensiunile din oraselul bihorean Marghita. Deja salariatii lui Ion Tiriac au angajat cateva zeci de sateni ca haitasi.

Satenii vor trebui sa se prezinte la poarta domeniului de vanatoare sambata si duminica dimineata. Vanatoarea va dura doua zile. Mistretii din Balc sunt crescuti si ingrasati special pentru partidele de vanatoare care au loc in fiecare an in luna ianuarie.

Domeniul a fost infiintat in vremea imparatesei austriece Maria Tereza. In perioada comunista, el a fost folosit de Ion Gheorghe Maurer si de Nicolae Ceausescu. Din anul 2002, el a fost concesionat de o asociatie de vanatoare din Bucuresti, controlata de Ion Tiriac.

Omul de afaceri plateste anual o taxa de 900 milioane de lei vechi pentru a folosi fondul de vanatoare de 13.000 hectare, al carui nucleu este reprezentat de un tarc de 1.400 hectare. Din 2005, aici sunt impuscati sute de mistreti cu prilejul vanatorilor anuale. Amintim ca vanatorii au impuscat 185 de porci mistreti. Doar premierul roman de atunci, Adrian Nastase, a impuscat 23 de porci.

Anul trecut, printre participantii la vanatoare s-au numarat Wolgang Porsche (mostenitorul companiei auto cu acelasi nume), Siegfried Wolf (presedintele companiei Magna Europa), Carlo Pesenti (presedintele Italcementi), Franz Rauch (cel mai mare producator de sucuri naturale din Europa), Rudolf Streicher (politician austriac, fost ministru in mai multe guverne), fostul premier Petre Roman.

Romania Libera