Subiectele zilei: Situatie incredibila in Ministerul de Interne: Secretarul de stat Cornel Ciocoiu a fost demis si reangajat; Salarii nesimtite votate cu doua maini in toata administratia locala din Romania. Lista sefilor care incaseaza lunar o avere; Vanghelioanele, teapa cu repetitie
Salarii nesimtite votate cu doua maini in toata administratia locala din Romania. Lista sefilor care incaseaza lunar o avere. In majoritatea localitatilor din Romania au fost convocate in ultimele zile sedinte de consiliu local sau judetean, al caror punct principal pe ordinea de zi a fost cresterea lefurilor angajatilor din administratia publica. De la 1 iulie, conform noilor prevederi locale, cel mai mare salariu de primar in administratia publica din Romania ajunge la 14.500 de lei brut. Atmosfera de semi-clandestinitate in care au avut loc multe dintre intalnirile alesilor a avut ca scop votarea de urgenta a unor hotarari locale care sa puna indemnizatiile si salariile functionarilor si angajatilor in acord cu prevederile Legii-cadru 153/2017, privind salarizarea personalului platit din fondurile publice, intrata in vigoare pe 28 iunie. Practic, incepand din luna august 2017, mii de angajati din primarii si consiliile judetene vor pleca acasa cu lefuri majorate de 2-3 ori. Pentru primari, viceprimari, presedinti de consilii judetene si vicepresedinti, indemnizatia lunara este fixa si stabilita in anexele Legii 153/2017, noteaza Adevarul.
Vanghelioanele, teapa cu repetitie : Dupa ce a platit milioane de euro pe o noapte, Primaria Sectorului 5 a mai achitat alte cateva milioane, pe drepturi de autor pentru muzica. Actionarii celor doua firme care au organizat celebrele petreceri de Anul Nou brevetate de Marian Vanghelie au tras Primariei Sectorului 5 o teapa de aproape patru milioane de lei. Simplu: in urma revelioanelor organizate de Modus Production si LA Entertainment International, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA) a obtinut in instanta plata a 3,9 milioane lei. De ce s-a ajuns in situatia in care -UCMR-ADA sa obtina aproape un milion de euro de la primaria condusa de Marian Vanghelie? Deoarece, inainte de spectacole, nu s-a solicitat autorizatie de licenta neexclusiva pentru utilizarea operelor muzicale si nu s-au platit remuneratii pentru drepturi de autor, informeaza Romania Libera.
Am vorbit cu un istoric romano-maghiar despre exagerarile tampite de ambele parti. Cand ranile trecutului romano-maghiar sunt redeschise de catre politicieni, mass-media si omul de rand, cei mai sensibili la derapajele care incita la ura sunt tocmai istoricii care provin din familii mixte. Un astfel de om este Bogdan Munteanu, pe care l-am intalnit acum o saptamana la Brasov, desi ne stiam de ceva vreme de pe internet. Bogdan Munteanu, 31 de ani, este absolvent de istorie la Universitatea Babes-Bolyayi (UBB) si are un master in istorie, pentru care a studiat la Cluj si la Graz (Austria). S-a concentrat pe istoria moderna, perioada pentru care e greu sa gasesti un "de la cat pana la cat". La insistentele mele, Bogdan o defineste, cel putin pentru Ardeal, de la Supplex Libellus Valachorum pana la Marea Unire. Cum insa, ca absolvent de istorie, a studiat si alte epoci, am vorbit cu el despre cum ajunge istoria sa fie diferita, in functie de cine o scrie si cine o citeste, scrie Vice.
Vaccinarea obligatorie si soarta statului-natiune. Proiectul de lege privitor la vaccinarea obligatorie, pe care l-a propus guvernul Tudose, provoaca in societate reactiile cele mai vii si mai contradictorii. Vaccinarea obligatorie a devenit o tema politica de primplan. Nu este sigur ca inmultirea cazurilor de rujeola in ultima jumatate de an este, cu adevarat, un motiv de alerta, desi autoritatile medicale se straduiesc sa prezinta lucrurile in acest fel, dar subiectul atinge unul dintre cele mai delicate resorturi ale politicului. Vaccinarea a devenit o componenta importanta a politicilor moderne care nu mai vizeaza preocuparile private, ci sanatatea unei colectivitati privite in ansamblul sau. "Sanatatea publica" e un concept modern dezvoltat in statele nationale centralizate, care fac din "sanatatea natiunii" un obiectiv major. In Romania aceste preocupari iau, fireste, amploare dupa 1918, atunci cand statul romanesc national, in forma sa de maxima extindere, initiaza campanii ample de educatie sanitara in zonele rurale, conform Deutsche Welle.
Bani de la Primarie pentru nou-nascuti: 1.200 de cereri intr-o luna. Peste 1.200 de dosare au fost depuse in decurs de o luna la Directia Generala de Asistenta Sociala Bucuresti pentru obtinerea stimulentului financiar de 2.500 de lei pentru nou-nascuti, acordat de Primaria Capitalei. Pentru a beneficia de aceasta suma, cel putin unul dintre parinti trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta in Bucuresti, iar copilul sa se fi nascut intr-una dintre maternitatile din Capitala. Potrivit municipalitatii, in perioada 3 - 28 iulie au fost depuse 1.208 dosare de solicitare a stimulentului financiar, cele mai multe cereri, 259, fiind din Sectorul 6, urmat de Sectorul 3 cu 250 de cereri, Sectorul 4 - 198, Sectorul 2 - 183, Sectorul 5 - 174 si Sectorul 1, cu 144 de cereri, potrivit unui comunicat al PMB, citat de News.ro. Din numarul total de dosare, 1.125 au fost depuse de parinti cu domiciliul in Bucuresti, iar restul de 83 au viza de flotant, potrivit Digi24.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?