Romania Curata: Cazul Popoviciu, sau ce se poate face sa nu mai fuga marii infractori din tara, inainte sa fie condamnati
O solutie, scrie, citand un judecator penalist, Alex Costache, pe romaniacurata.ro, ar fi modificarea legii astfel incat magistratii sa poata avea posibilitatea ca, "atunci cand aplica sentinte mai mari de 4 ani, adica grave, sa aplice si o masura preventiva usoara, precum interdictia de a parasi tara".
In cazul de fata, in momentul in care judecatorul de la Curtea de apel i-a aplicat o pedeapsa de 9 ani de detentie efectiva lui Popoviciu (in prima instanta), sa fi avut posibilitatea de a-i aplica din oficiu sau la cererea procurorului si o masura preventiva, tocmai ca sa il impiedice sa fuga din tara, arata acesta.
"Din moment ce i-a aplicat o pedeapsa de 9 ani de detentie, e clar ca prezumtia de nevinovatie a fost pusa serios la indoiala. In plus, este evident ca exista acest risc, ca inculpatul sa fuga. Asadar, pentru buna desfasurare a procesului penal, ar fi putut ca judecatorul care a aplicat pedeapsa la fond, sa ii dea si o interdictie de a parasi tara", a explicat avocata Elenina Nicut pentru Romania Curata.
"Codul de procedura penala prevede si in prezent ca masurile preventive pot fi luate si in cursul judecatii (in prima instanta sau chiar si in apel) de catre instanta, evident daca sunt indeplinite conditiile generale si specifice pentru luarea unei masuri preventive. Instanta poate lua masura ori din oficiu, ori la cerere. In consecinta, inainte de orice potentiala modificare legislativa ar trebui realizata o evaluare a modului cum functioneaza actualele prevederi in practica", a explicat si avocata specializata in apararea drepturilor omului, Diana Hatneanu, potrivit sursei citate.
Precedentul violatorilor din Vaslui
Judecatoria Vaslui a decis anul trecut condamnarea la pedepse cu inchisoarea a 7 tineri acuzati de viol si totodata a decis si arestarea lor. Judecatoria a invocat pericolul si indignarea publica.
Citeste articolul integral pe romaniacurata.ro

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Cu mijloacele de astazi este greu sa te ascunzi; desigur trebuie sa vrea cineva sa te caute ... Se pot da prime "pe capul" lor.
Parlamentari, aveti de lucru, daca iubiti tara asta!
E de la sine inteles ca cei care l-au lasat, poate chiar sfatuit si ajutat pe Popoviciu s-o intinda, ca si in alte cazuri celebre, au facut-o si o vor face mereu fara nici o legatura cu legea. Mafia nu se va impiedica niciodata de legi. Dimpotriva, cu cat legile sunt mai multe si sistemul mai complicat, cu atat mai usor va fi pentru mafie.
in ambele cazuri vrem reducerea riscului social si in cazul coruptilor mobilul crimei este de natura materiala si acolo trebuie lovit primordial pentru ca de acolo este generat riscul social si asa ar fi corect, normal si logic. nu este suficient recuperarea prejudiciului in cazurile sentintelor definitive, desi ar fi cel mai evident prim pas. ar trebui sa urmeze o auditare mai amanuntita si a restului averii si sa fie blocate anumite libertati financiare cand vine vorba de tranzactii mari (pentru o perioada limitata) ca acea persoana sa nu mai poata repeta actiunea ce i-a adus condamnarea definitiva - indepartarea riscului social. trebuie sa lovesti unde conteaza.