Cum sarbatoreau romanii 23 august in comunism. "Chiar si intr-o astfel de zi, oamenii trebuiau sa stea la coada". In perioada comunismului, in fiecare an, ziua de 23 august era un prilej de mare sarbatoare, momentul fiind marcat printr-o serie de activitati in cinstea cuplului Ceausescu si a partidului unic. Parade fastuoase, materiale de propaganda, demonstratii ale oamenilor muncii, cantece pionieresti, marsuri militare sau spectacole omagiale erau doar cateva dintre manifestarile organizate in "Epoca de Aur" pentru a celebra ziua de 23 august. Pregatite cu cateva luni inainte, activitatile dedicate zilei in care Romania a intors armele impotriva Germaniei naziste si s-a alaturat Coalitiei Natiunilor Unite s-au transformat intr-un omagiu adus conducatorului mult iubit, Nicolae Ceausescu. Astfel de evenimente aveau loc anual si in judetul Salaj, lucru confirmat, de altfel, de relatarile din presa vremii. Danut Pop, seful Directiei Judetene Salaj a Arhivelor Nationale, scrie intr-un articol aparut in revista "Caiete Silvane" ca despre primul 23 august liber, documentele de arhiva dezvaluie putine informatii, potrivitAdevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Registrul Matricol Unic, restanta de la Ponta. Patru ani intarziere fata de termenul prevazut de lege. Datele furnizate de toate universitatile, fie de stat sau particulare, pot fi vizualizate pe o singura platforma online, pusa de la punct de Ministerul Educatiei. Obligativitatea ca toate institutiile de invatamant superior sa furnizeze datele privind cifrele de scolarizare din toti anii de studiu, precum si licenta, master si doctorat catre o platforma unica la nivel national este stipulata de Legea Educatiei Nationale din 2011. Masura ar fi trebuit sa intre in vigoare in doi ani, dar termenul a expirat cand la Palatul Victoria se afla Guvernul condus de Victor Ponta. Pentru punerea in practica a Registrului Matricol Unic a fost insarcinata o structura cu nume pompos din coordonarea Ministerului Educatiei, si anume Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, Cercetarii si Inovarii (UEFISCDI). "Sistemul informatic RMU, gazduit de platforma https://rei.gov.ro/, este functional, flexibil si accesibil si se afla in plin proces de operationalizare,", se arata in raspunsul ministerului, noteaza Romania Libera.

Romanii care o insulta pe Andreea Raicu, pentru ca nu are copii, iti arata cat urasc unii femeile. Acum cateva zile, o stire cel putin tragica a scuturat tot internetul. Probabil ca ai citit de femeia care s-a aruncat in fata trenului, impreuna cu cei trei copii. Mai era si gravida cu un al patrulea. Femeia era depresiva, nu-si dorea copii, iar cea de a patra sarcina i-a pus capac. Stiu, e un gest ingrozitor sa iei copiii cu tine, dar asta este un exemplu tragic si radical care-ti demonstreaza ca un copil nu-ti aduce intotdeauna implinirea sufleteasca, liniste si pace - mai ales daca ai alte probleme mult mai grave in viata. Fara legatura cu tragedia asta, dar la scurta vreme dupa, s-a viralizat un articol scris de Andreea Raicu in care femeia isi explica motivele pentru care a decis sa nu devina mama. Motivele erau unele, in general, personale, dar se incununau cu lumea de cacat in care traim. Trebuie sa faci un copil, pentru ca altele nu pot. Chestia asta mi-am auzit-o si eu de multe ori si inca ma depaseste logica din spatele ei. Da, din pacate sunt femei care isi doresc un copil si din anumite motive de sanatate nu-l pot avea. Dar mi se pare absurd sa te gandesti ca este datoria ta sa plodesti, pentru ca unele nu o pot face, scrie Vice.

De la Parlament, la primariile de comuna. Baronul PSD de Olt, Paul Stanescu, si-a angajat toata familia in institutiile statului. Vicepresedintele PSD, senatorul Paul Stanescu, a impanzit institutiile statului cu membri ai familiei sale si cu oameni de casa. Fratele ii este coleg de Parlament, sotia este consilier la Ministerul Educatiei, cuscra inspector scolar adjunct, tatal a fost primar de comuna. La familia propriu-zisa se adauga membri ai familiei extinse - apropiati promovati in posturi importante in Executiv. Stanescu si-a extins reteaua preluand si gasca lui Darius Valcov, fostul sau adversar, informeaza Romania Libera.

Denuntarea mascata a consensului liberal. Inainte de sosirea la Bucuresti a presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, e bine sa lamurim semnificatia generala a preocuparii sale pentru subiectul lucratorilor detasati. Pentru presedintele Macron este important sa demonstreze conationalilor sai ca Europa "protejeaza". Este miza principala a programului sau eurofil cu care a reusit sa o invinga categoric pe campioana euroscepticismului francez, Marine Le Pen, neinduratoare atat cu libera circulatie a persoanelor cat si cu moneda comuna. Prin urmare in turneul sau est-european - si la Bucuresti inclusiv - el va cauta sa-i convinga pe interlocutorii sai sa accepte o modificare radicala a directivei serviciilor, una care sa limiteze afluxul de muncitori ieftini pe santierele din Franta. La Bucuresti subiectul este perfect cunoscut in mediile restranse ale specialistilor si consilierilor, dar nu a devenit un subiect politic propriu-zis si nu s-a vorbit niciodata despre el in campania electorala. Oricat de bine blindati cu argumente din partea consilierilor lor, oficialii romani se afla in situatia de a ceda usor cata vreme nu se exercita asupra lor o presiune directa a opiniei publice, conform Deutsche Welle.

Facebook, parasit de adolescenti. Facebook are o problema cu adolescentii americani- nu prea mai utilizeaza reteaua. Compania de analiza Emarketer estimeaza ca 14,5 milioane de persoane cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani, vor utiliza Facebook in 2017. E prima scadere inregistrata pe aceasta grupa de varsta de Facebook. Adolescentii prefera suportul de imagine, Snapchat si Instagram, cea din urma, detinuta de Facebook. Facebook a adaugat 2 miliarde de utilizatori in acest an, dar apatia tinerilor poate fi o problema in viitor. Retea are nevoie de tineri care sa devina utilizatori frecventi, astfel incat, atunci cand, devin adulti si consumatori cu venituri proprii, sa reprezinte clienti de publicitate. In datele Emarketer se observa un trend si mai ingrijorator- multi copii aflati intre 8-12 ani ignora total Facebook, potrivit Digi24.