DW: Orice reforma majora isi are contra-reforma ei. Ministrul Tudorel Toader a prezentat miercuri principalele prevederi ale unei reforme a sistemului judiciar care contine pe langa o binevenita redefinire a carierei de magistrat si aspecte indoielnice. Reforma pe care a prezentat-o miercuri ministrul de Justitie atinge un punct nevralgic al raporturilor de putere in stat si care va starni cu siguranta o controversa energica. Dar mai inainte de a vorbi despre acest aspect sa observam ca reforma propusa nu este o colectie de amendamente, ci are un caracater sistematic. Ea urmareste cateva mari probleme din functionarea Justitiei pe care cauta sa le rezolve in toate aspectele lor. Prima dintre ele se refera la cariera magistratului, judecator sau procuror. Chiar daca nu a vorbit in acesti termeni, ministrul Justitiei a combatut pe larg juvenilismul care a caracterizat reforma Macovei si impotriva careia se indreapta in mod implicit la fiecare pas, potrivit Deutsche Welle.

ActualitateFoto: Colaj foto

Cum vrea Olguta Vasilescu sa ajute mamele cand acestea nu mai au nevoie. Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a anuntat ca intentioneaza sa creasca natalitatea prin scaderea varstei de pensionare cu 6 ani a mamelor cu trei sau mai multi copii. Pe de alta parte, expertii in domeniul natalitatii sunt ceva mai sceptici, afirmand ca masura nu ar ajuta cu nimic la cresterea numarului de copii. Principalul motiv: adultii au nevoie de ajutor atunci cand copiii lor sunt mici, nu cand deja au devenit adulti. "Mamele de azi au nevoie de suport pe perioada cresterii copiilor mici, nu de ani in plus de pensie cand copiii sunt mari. Mamele de azi ar vrea sa munceasca pentru a avea un venit al lor si pentru a-si valorifica potentialul profesional cat de bine pot.", scriu reprezentantii Asociatiei "Mame pentru Mame", potrivit Adevarul.

Misterele vicepremierului: Cum a facut Marcel Ciolacu un milion de lei peste noapte. Vicepremierul Marcel Ciolacu nu poate justifica aproape un milion de lei. Peste 100.000 de lei i-au aparut abia anul acesta in declaratia de avere, dar intr-un cont deschis in 2003, nementionat anterior. Iar o suma de aproape 800.000 de lei din dividende s-a evaporat si nu a fost niciodata declarata de Ciolacu. Surprinzator, conturile bancare ale vicepremierului Ciolacu s-au umplut de bani exact in anul imediat urmator unui an cu doua campanii electorale: cea pentru locale din primavara lui 2016 si cea pentru parlamentare din toamna anului trecut, scrie Romania libera.

Dragnea si Grindeanu devin prieteni cu beneficii. Potrivit unor surse politice, liderul PSD Liviu Dragnea si fostul premier Sorin Grindeanu sunt foarte aproape de a face pace, desi ruptura dintre cei doi parea ireparabila. Zilele acestea, Dragnea si Grindeanu au avut o intalnire fata in fata, iar marea impacare va fi oficializata la reuniunea Comitetului Executiv al partidului, programata joi la Neptun. Potrivit unor surse din PSD, o impacare intre Dragnea si Grindeanu ar aduce avantaje de ambele parti. In primul rand, Dragnea are nevoie ca de aer de votul celor sase parlamentari PSD de Timis, fideli lui Sorin Grindeanu, in conditiile in care majoritatea parlamentara este pe muchie de cutit, potrivit Adevarul.

DW: Macron in Europa de Est: direct la obiect. Presedintele francez Emmanuel Macron vrea sa inaspreasca regulile pentru muncitorii straini din tara sa. O provocare la adresa est-europenilor, care se tem ca vor fi dezavantajati. Varsovia si Budapesta sunt ocolite. Presedintele francez Macron se intalneste miercuri la Salzburg cu premierii Cehiei si Slovaciei, apoi pleaca mai departe in Romania si Bulgaria. Pe agenda sa nu se afla zilele acestea insa nici Polonia, nici Ungaria. Pare a fi un calcul de politica interna. Acest prim turneu in regiune al lui Emmanuel Macron nu are ca obiectiv sa-i transforme pe est-europenii eurosceptici in fani ai blocului comunitar. Nu va fi nimic istoric, nicio cearta cu premierul ungar Viktor Orban, nicio vizita austera la premiera poloneza Beata Szydlo. Presedintele Frantei ar cauta doar contactul cu acele state est-europene care "iubesc UE si doresc extinderea integrarii europene", potrivit Deutsche Welle.

Sotia sefului spionilor militari ocupa de sapte ani o functie-cheie in agricultura. Generalul Marian Hapau este un personaj influent in statul roman. Prin natura meseriei. El conduce Directia Generala de Informatii a Armatei (DGIA). Puterea lui Hapau i se datoreaza insa si sotiei. Vica Hapau ocupa si ea o functie destul de importanta. Este sefa Directiei de Audit Intern in cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura. Influenta doamnei Hapau vine din faptul ca direc-tia sa are atributii in domeniul finantarii proiectelor in agricultura si agroturism (ferme, pensiuni, culturi de plante etc.) cu bani europeni nerambursabili, scrie Romania libera.