Cum a ajuns Marea Unire un cactus. Sculptorul Bolborea spune ca are libertate "de la Dumnezeu". Sculptorul Ioan Bolborea, care a fost selectat in anul 2007 pentru realizarea unui monument dedicat Marii Uniri, a castigat concursul de la acea data cu un proiect total diferit de sfera-cactus ce ar urma sa fie amplasata undeva in Bucuresti. Macheta prezentata in cadrul concursului, si care a fost desemnata castigatoare, reprezenta un monument dezvoltat pe orizontala, nu pe verticala precum sfera. Monumentul initial reprezenta o multime de oameni (multime care sugera unirea) asezati pe orizontala. Din informatiile GreatNews, monumentul initial nu ar fi avut o inaltime mai mare de 3-4 metri. Ulterior insa, artistul Bolborea a modificat proiectul, ajungand la o sfera inalta de aproape 20 de metri, potrivit Great News.

ActualitateFoto: Colaj foto

Miza enorma a pocherului cu Macron. Inalta vizita n-a fost, vadit, despre genunchii frumosi ai doamnei Iohannis. Nici despre ridurile "babaciunii", cum cu insolenta maxima au sugerat unii, in Romania. In a carei presa s-au revarsat cantitati impresionante de prostii si de laturi asupra protagonistilor ei. Multa otrava a generat, de pilda, reactia de atenuata sustinere a initiativelor francezului obtinuta, de la Klaus Iohannis, de tentativa liderului francez de a-si proteja economia si muncitorii de o concurenta sociala "neloiala", in opinia sa si a stangii franco-germane. Ca si absenta unei promisiuni ferme a Frantei de sustinere a integrarii tarii in Schengen. A reiesit iar clar, din context, cata placere ne face sa vedem barna din ochiul celuilalt si cat de greu ne e sa contemplam ansamblul unui tablou foarte complex. In patriotismul nostru debordant o zarim cu predilectie pe cea din privirea francezului de la Elysee si din cautatura "neamtului" de la palatul Cotroceni, care a omis sa-i dea omologului sau parizian un raspuns clar, transant si militant in apararea muncitorilor romani detasati in vest, potrivit Deutsche Welle.

Utopia Valea Jiului. Cronica a dezindustrializarii ratate. Isi poate cineva imagina acum care este atmosfera la Societatea Nationala de Inchideri de Mine Valea Jiului SA sau la Complexul Energetic Hunedoara SA, cu atat mai mult cu cat multi dintre angajati nu mai au alterantive, asa cum aveau in urma cu 11 ani? Si care era, in 2006, pozitia guvernantelor locale, fata de problemele minelor care se inchideau? Citez din nou: "aceasta (comunicarea cu administratia publica locala) a existat doar intr-o oarecare masura, iar legislatia stufoasa si, uneori, incapacitatea unor oameni (functionari publici) de a intelege diverse oportunitati, coroborate cu interferenta intereselor anumitor grupuri, au impiedicat rezolvarea multor probleme legate de valorificarea patrimoniului unitatii". Asa s-a scris istoria si asa se scrie si in prezent, prea multe nu s-au schimbat. Desigur, nu este o tragedie daca industria din Valea Jiului dispare fara alternative si putini mai au astazi timp sa se gandeasca - ce sa mai vorbim de o eventuala pozitionare - la drama comunitatilor din zona. Daca vor exista proteste, multi din cei care au avut experienta mineriadelor vor gandi: asa le trebuie, potrivit Contributors.

Cum poate ajunge Romania o "tara ca afara". Inovatia radicala propusa de un reputat profesor universitar: "Va avea impact asupra intregii societati". O comisie infiintata de presedintele Klaus Iohannis lucreaza de un an la "Proiectul de Tara", menit sa transforme Romania. Unul dintre specialistii implicati este Daniel David, autorul lucrarii "Pshiologia poporului roman". Acesta propune emiterea unui ordin de ministru care ar urma sa schimbe intreaga societate romaneasca in urmatorii 20 de ani. Eu cred ca elementul central in orice modernizare a unei tari este elementul educational si nu vorbesc aici despre toate palierele acestuia, ci despre invatamantul superior. Invatamantul superior pregateste educatorii, invatatorii si profesorii care vor lucra in gradinite, scoli primare, secundare si licee, potrivit Adevarul.

Cine sunt senatorii si deputatii care au super-pensii: Teodor Melescanu incaseaza aproximativ 228.000 lei de la MAE, de la Senat si de la doua facultati. Mai multi senatori si deputati cumuleaza indemnizatia de parlamentar cu pensia. Ei vor avea ultimul cuvant daca Guvernul va propune Legislativului interzicerea cumulului dintre salariu si pensie. Fostul presedinte Traian Basescu este unul dintre cei care folosesc portitele legislative, desi a fost ani de zile un adversar declarat al acestui cumul. Ultima sa declaratie de avere contureaza o alta viziune. El a primit de la Ministerul Muncii o pensie de 37.956 lei, are o indemnizatie de fost presedinte de 139.200 lei, iar de la Senat a obtinut 2.767 lei (e vorba de o parte din decembrie 2016). Intre timp, indemnizatiile senatorilor cu crescut la 13.050 lei, potrivit Romania libera.

La Bitterfeld, campania electorala a Angelei Merkel a devenit scena pentru AfD. Vizitele electorale ale cancelarei in interiorul Germaniei sunt deseori insotite de proteste. La Bitterfeld, odinioara centru al industriei chimice in fosta RDG, acest lucru a iesit clar in evidenta. Pe margine se aduna trupele AfD. Populistii de dreapta au peste 20% din mandate in parlamentul regional din landul Saxonia-Anhalt. Deja de mai multe zile, AfD si-a chemat sustinatorii prin retelele sociale sa protesteze impotriva lui Merkel - de exemplu cu urmatorul hashtag "#LautgegenMerkel" (zgomotos impotriva lui Merkel)., potrivit Deutsche Welle.