In conflictul cu Moscova privind reactivarea a trei eparhii istorice pe teritoriul Basarabiei, Patriarhia Romana a primit o lovitura de unde se astepta mai putin, adica din partea bisericii-surori a Serbiei. Sinodul Bisericii Sirbe s-a pronuntat critic fata de demersul Bucurestiului si si-a exprimat sustinerea fata de eforturile angajate de Biserica Rusa pentru „restabilirea unei ordini canonice normale in Moldova“. Potrivit ierarhilor sirbi, Republica Moldova este o „regiune canonica ce prin traditie apartine de Patriarhia Moscovei“.

Intr-o scrisoare adresata patriarhului rus Aleksei al II-lea patriarhul sirb Pavle a apreciat ca „sfidarea traditiilor canonice a stat la baza crearii asa-numitei Mitropolii a Basarabiei“. Aceasta, a mai scris intii statatorul Bisericii Ortodoxe Sirbe, face ca „problema basarabeana“ sa fie calificata drept o chestiune „cu urmari importante pentru deplinatatea ortodoxiei“. In final, patriarhul Pavle si-a exprimat speranta intr-o rezolvare fericita a conflictului, „pentru binele unitatii pravoslave“.

Scrisoarea patriarhului Pavle reprezinta o pozitionare neuzuala in spatiul interortodox. In cadrul conflictului dintre Moscova si Bucuresti pe tema reactivarii eparhiilor din Basarabia a mai fost implicata si Biserica Ortodoxa Bulgara, care a gazduit, la Manastirea Trojan, o intilnire a unei comisii mixte romano-ruse, la finalul anului trecut, fara a se pozitiona insa oficial in favoarea vreuneia dintre parti. Neoficial insa, ierarhii bulgari s-au raliat cu cei rusi dupa ce delegatia romana si-a aratat dezacordul fata de prezenta lor, adica a unei a treia parti, la discutii.

Cotidianul