Fane Caran, afacere la Rahova din denunturile "fraierilor": "Toata lumea se corupe la bani". Unul dintre cei mai temuti interlopi din Capitala, Stefan Raducan, cunoscut ca "Fane al lui Caran", inchis la Penitenciarul Rahova, a pus bazele unei adevarate "burse de tranzactionare a denunturilor", potrivit procurorilor DIICOT. El pacalea detinutii ca, daca-i dau bani, vor beneficia de o reducere consistenta a condamnarilor. Unul dintre cei mai de temuti interlopi din Capitala, Stefan Raducan, cunoscut ca "Fane al lui Caran", inchis la Penitenciarul Rahova, a pus bazele unei adevarate "burse de tranzactionare a denunturilor", potrivit procurorilor DIICOT. El pacalea detinutii ca, daca-i dau bani, vor beneficia de o reducere consistenta a condamnarilor. "Sa moara fii-ta de faci decat cum iti spun eu! Daca vrei sa stau in spatele tau! ᅡDa ba, imi dai 5.000, ma doare in p....a, ca nu stai tu sa ma aperi de lume!ᅡ", dadea ordine, la telefon, Stefan Raducan, cunoscut ca "Fane al lui Caran", unul dintre liderii lumii interlope din Bucuresti. Temutul interlop executa la Rahova o condamnare de 9 ani de inchisoare pentru santaj, camatarie si alte infractiuni cu violenta. In spatele gratiilor, "Fane al lui Caran" nu s-ar fi cumintit, sustin procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT. Pentru ca avea nevoie de bani, el ar fi pus la cale o noua afacere profitabila: promitea intermedierea unor denunturi in schimbul unor sume de bani. Miza, in cazul denuntatorilor, reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege pentru infractiunile pentru care sunt cercetati. Interlopul se lauda ca are trecere pe langa anchetatori care vor analiza denunturile cu prioritate, anunta Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Din culisele jafului de la CNAS: Cum si-a imbogatit finul lui George Maior un prieten din SRI cu 40 milioane de euro. In spatele faptelor din dosarul DNA de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate stau prietenii de prada stupefiante. Una dintre acestea s-a legat intre finul si fostul prim-consilier al lui George Maior la SRI, Nicolae Sergiu Ciobanu, si Victor Matei. Ciobanu s-a laudat ca l-a ajutat pe Matei sa devina profesor la Academia Nationala de Informatii a Serviciului Roman de Informatii. Dupa ce a intrat in sistem, acesta din urma s-a pricopsit cu un contract de cinci milioane euro pentru o lucrare la un hotel al SRI. Intr-adevar, "constructorul de spitale" (asa cum apare numit in stenogramele interceptarilor din dosarul DNA) Victor Matei administreaza firma General Service Grup 98. Iar aceasta societate a obtinut peste 50 de contracte cu statul, a caror valoare depaseste 40 de milioane euro. Mai mult, firma lui Matei a fost asociata cu o alta societate controversata, Medicare Tehnics SA, la care a fost director general Tudor George Coldea, varul generalului Florian Coldea, fost prim-adjunct al SRI. Actualul ambasador al Romaniei in SUA, George Maior, a fost consiliat de finul sau, Nicolae Sergiu -Ciobanu, in perioada in care a fost secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale, dar si pe perioada in care a condus Serviciul Roman de Informatii. Ciobanu se lauda ca a fost prim-consilier la cabinetul lui George Maior de la SRI. Dupa ce Maior a plecat la Ambasada Romaniei din SUA, Ciobanu a tras sforile in sistemul de sanatate. Recent, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile in dosarul in care procurorii Directiei Nationale Anticoruptie investigheaza decontarile ilegale de la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti. Paguba adusa statului este de aproximativ trei milioane de euro, relateaza Romania Libera.

UE in drum spre buza prapastiei sovietice. Norvegienii nu vor sa auda de aderarea la UE. Britanicii si-au luat adio. Tot mai multi estici stramba din nas fata cu Germania. Iar Ungaria vitupereaza in contra justitiei europene. Cat mai valoreaza oare comunitatea? Ciocul mic si joc de glezne, le-a propus, recent, Emanuel Macron, polonezilor. Intrucat insista, independentisti si orgoliosi cum sunt, sa sustina un guvern care irita si da de furca liderilor de la Berlin si Paris, presedintele Frantei le-a spus-o de la obraz. In raport cu motorul franco-german al Europei si pozitia lui cruciala, in inima Uniunii, Polonia ar "merita mai mult" caci s-ar fi plasat, potrivit liderului de la Elysee "la periferia Uniunii Europene pe numeroase teme", nefiind "prin nimic in fruntea Europei". Mai rar atata ingamfare si inconstienta istorica din partea unui tanar, poate prea tanar lider european, vorbind unui popor de patruzeci de milioane de oameni care si-a ales democratic executivul si continua, in majoritate, sa-l sustina. E vorba, nota bene, de un neam lasat de francezi de izbeliste, in 1939. Nici ei si nici englezii n-au tras luni de zile un foc de arma impotriva Germaniei naziste. Care cotropise tara vecina si o dezmembra intr-o veselie, cot la cot cu Stalin, fara ca lui Hitler sa-i pese de declaratia de razboi aliata, articulata in baza unui tratat de asistenta mutuala, scrie Deutsche Welle.

Fabuloasele sume de bani jucate la barbut de interlopii din Bucuresti. Santaj ca-n filme cu Pian si Seif din clanul Duduianu. In timpul unei partide de barbut disputate intre membri ai lumii interlope din zona Capitalei, un membru al cunoscutului clan Duduianu a imprumutat un jucator cu 20.000 de lei, bani pierduti in scurt timp la zaruri. In contul datoriei, cel care a imprumutat banii a ramas fara o masina de lux, marca Audi Q7, pe care a pus-o gaj pentru datoria sa. Cinci persoane din clanul interlop Duduianu sunt implicate intr-un dosar penal ce se afla pe rolul judecatorilor din Bucuresti. Florin Mototolea, zis Emi Pian, Miltiade Vaduva, zis Seif, Ionut Vaduva, Niculae Duduianu, zis Seif si Ion Parnica sunt judecati dupa ce ar fi santajat alti membri ai unor familii taganesti, in contul unei datorii. Unii dintre inculpati ar fi dorit sa influenteze ancheta, oferind bani unei parti vatamate pentru ca aceasta sa isi retraga plangere. Povestea in care au fost implicati interlopii a facut obiectul unui dosar penal instrumentat de Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 5 Bucuresti. In rechizitoriu, anchetatorii mentioneaza ca totul a inceput in ianuarie 2016, atunci cand la locuinta lui Iulian Stan din comuna Dobroesti, judetul Ilfov, a avut loc o partida de barbut, la care au participat, printre altii, mai multi membri au clanului interlop Duduianu. "Inculpatul Mototolea Florin a fost prezent la desfasurarea acestui joc, avand rolul de a imprumuta persoanele care pierdeau sume de bani si care doreau sa mai joace pentru a recupera sumele pierdute, acest imprumut fiind conditionat de perceperea unei dobanzi cuprinse intre 10% - 35%/zi", se arata in rechizitoriu, conform Adevarul.

Mai multi romani, nervosi dupa ce au aflat ca au donat sange pentru un caz fals. Zeci de mii de oameni care au primit un mesaj tulburator, prin care erau indemnati sa ajute o fetita foarte bolnava, au mers sa doneze sange. Atunci au aflat ca era un caz vechi din 2009, iar unii s-au simtit pacaliti. Important este ca ati donat sange, le-au spus medicii, care i-au felicitat. Chiar daca fetita este acum sanatoasa, sunt alti copii care au nevoie de ajutor in fiecare zi. Mesajul a inceput sa circule pe internet si pe aplicatiile de comunicare inca de joi dimineata. In doar cateva ore a fost distribuit de zeci de mii de oameni. "Ai grupa AB pozitiv si esti dispus sa donezi sange pentru o fetita cu aplazie medulara ?! Este la spitalul Fundeni (Bucuresti) , sectia de Pediatrie , are 11 ani , se numeste Tudor Alexandra Mihaela si pana la operatie face transfuzii zilnice". Zeci de oameni au mers fie la spitalul Fundeni , fie la centrul de transfuzii sanguine din Bucuresti, ca sa doneze pentru fetita. Acolo au avut parte de o surpriza. Anuntul era fals, dar multi au ramas sa doneze. Medicii s-au bucurat ca oamenii au venit sa doneze chiar daca motivul nu mai era de actualitate. Rezerva de sange pentru spitale este mereu la limita, noteaza Stirile ProTV.

Nationalismul european si contradictiile sale. Aflat in vizita in Grecia, presedintele Emmanuel Macron a combatut suveranitatile nationale actuale, pronuntandu-se pentru aparitia unei "suveranitati europene" capabile sa faca fata superputerilor de azi. De la Bucuresti la Atena, distanta pare mai mare decat este, daca o judecam dupa discursul lui Emmanuel Macron din seara de joi. La Bucuresti presedintele Frantei vorbise moderat, in termeni mai curand conventionali despre Europa ca despre "un proiect de convergenta intre economiile noastre pe plan fiscal si pe plan social" si, chiar daca anuntase ca va propune un plan ambitios pentru viitorul apropiat, nu depasise prudenta obisnuita a acestui tip de discurs. La Atena in schimb, el a abordat subiectul central si anume suveranitatea. Constient ca nu va reusi sa convinga daca va ocoli subiectul, mai ales in Grecia unde suveranitatea s-a colorat in nuanta deceptiei dupa referendumul impotriva austeritatii, Macron si-a propus "sa nu lase termenul de suveranitate in seama suveranistilor". Ideea nu-i apartine in totalitate. Am mai auzit-o si la germanii cu care imparte aceeasi viziune si care consta in a muta problema suveranitatii de pe plan national pe plan european. Suveranitatea "adevarata", a spus Macron, consista in ceea ce decidem pentru noi insine, in capacitatea de a ne fixa propriile reguli si de a ne hotari viitorul". In fine, el a vorbit explicit despre "depasirea nationalismului", scrie Deutsche Welle.