Un document pe care Ministerul Apararii Nationale (MApN) l-a declasificat luna trecuta arata ca, din dispozitia Guvernului, Armata i-a hranit si echipat pe minerii implicati in evenimentele din 13-15 iunie 1990,scrie PressOne.ro.

Mineriada din 13-15 iunie 1990Foto: Agerpres

Desecretizarea a fost facuta la cererea Parchetului General si anuntata in Monitorul Oficial. Documentul are 5 file si a ajuns in posesia PressOne ca urmare a unei solicitari trimise MApN in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii publice.

Este vorba despre o adresa trimisa in 18 iunie 1990 prin care comandantul Serviciilor Armatei, general-maior Ionita Botos, ii solicita prim-adjunctului ministrului Apararii Nationale, generalul Vasile Ionel, sa aprobe darea la scadere a unor cantitati de alimente si obiecte de igiena oferite civililor care "au participat la restabilirea ordinei si linistei in capitala tarii" intre 14 si 17 iunie 1990.

Potrivit adresei, in perioada mentionata, MApN a asigurat, din fonduri publice, hrana minerilor veniti din Valea Jiului sa "curete" Piata Universitatii: acestia au primit conserve de carne, carnati, slanina, unt, oua, biscuiti si alte alimente.

In plus, MApN le-a distribuit acestora materiale de echipament si de igiena personala, printre care peste 1400 de perechi de ciorapi, 950 de perechi de chiloti sau 750 de periute de dinti.

Cheltuielile Ministerului s-au ridicat la valoarea totala de 866.000 de lei, se spune in articolul ce poate fi citit integralaici.