Majorarile de salarii din administratia locala, intrate in vigoare la 1 iulie, au provocat dezechilibre grave in bugetele multor localitati, in special din zona rurala. Unele comune nu mai au bani pentru lemnele de foc, iluminatul public sau strangerea gunoiului, scrie Romania libera. In zona urbana, primarii si presedintii de Consilii Judeteme muta banii de la investitii la salarii. In zona rurala, localitatile unde bugetele au fost date peste cap cer ajutorul Guvernului.

Gunoi pe trotuarFoto: USER UPLOADED

In comuna Dimacheni (Botosani) nu mai sunt bani pentru salariile de luna aceasta, dar nici pentru lemnele de foc necesare incalzirii birourilor. Primaria are 15 angajati care risca sa nu isi mai primeasca lefurile dupa ce salariile au fost majorate de la 1 iulie. Potrivit conducerii Primariei comunei Dimacheni, institutia nu mai are bani de functionare, avand deja datorii la iluminatul public, la compania care aduna gunoiul din localitate si restante la plata navetei profesorilor. "Dupa cresterile salariale care a avut loc de la 1 iulie, efortul bugetar pentru plata salariilor este de 90.000 de lei pe luna, ceea ce include salariile si plata contributiilor catre stat, dar noi nu mai avem bani. Am ramas fara bani dupa ce am crescut salariile personalului si tot asteptam rectificarea bugetara. Nu stiu cum vom plati lunea viitoare salariile. Bugetul este gol", a explicat viceprimarul comunei Dimacheni, Valentin Albu. Pana la sfarsitul anului, primaria ar avea nevoie de 500.000 de lei, de la bugetul de stat.

Probleme similare sunt in numeroase localitati din tara.

Salariul presedintelui Consiliului Judetean Bihor, Pasztor Sandor (UDMR), a ajuns la 13.050 de lei brut. Pasztor Sandor a anuntat ca institutia pe care o conduce isi va cheltui toate veniturile suplimentare pe care le va realiza in acest an pentru acoperirea unei "gauri" estimate la 12-13 milioane lei din bugetul de salarizare. Presedintele CJ Bihor a afirmat ca banii vor fi luati de la investitii si cota ce revine institutiei in unele proiecte europene.

La Bistrita, banii pentru sustinerea cresterilor salariale, respectiv o suma de 4,2 milioane de lei, au fost luati de la sectiunea de dezvoltare.

Fondul de salarii din Primaria Galati va fi in 2017 cu 206% mai mult decat anul trecut, adica 42 de milioane de lei, fata de 20,4 milioane de lei. In paralel, in ultimii ani, banii pentru investitii au scazut constant.

Legea salarizarii, votata de Parlament in lunea iunie, stabileste doar salariile alesilor de baza ale alesilor locali, lasand la mana acestora posibilitatea de a-si acorda sporuri si de a decide salariile subordonatilor. Singura conditie este ca angajatii sa nu castige mai mult ca viceprimarii.

Citeste integral in Romania libera.