Fostul sef operativ al SRI, Florian Coldea, vorbeste, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre atacurile lansate recent in spatiul public la adresa lui, despre Liviu Dragnea, Sebastian Ghita si Traian Basescu. El spune despre fostul ofiter SRI Daniel Dragomir ca "nu a fost niciodata adjunctul meu si nici consilierul meu", iar "Ceea ce am vazut public nu sunt nici dezvaluiri, nici informatii, ci dezinformari si minciuni ordinare, iar Serviciul a facut deja precizarile necesare. Am vazut un om disperat de anvergura problemelor penale cu care se confrunta, care este dispus sa recurga la orice mijloace, fiind folosit de altii, intr-un plan mai mare, usor de decriptat." Coldea respinge ca "deplasata" intrebarea daca Liviu Dragnea a fost protejat de SRI si afirma ca ascensiunea firmelor lui Sebastian Ghita "nu are legatura cu SRI".

Florian ColdeaFoto: Agerpres

Florian Coldea despre interactiunile cu politicieni: Am interactionat cu cei mai multi dintre beneficiarii nostri legali, in virtutea atributelor de serviciu

Coldea despre Liviu Dragnea. Intrebat daca a jucat tenis cu Dragnea sau cu alti politiceni: "Va spuneam mai devreme ca nu voi confirma sau infirma nici o intalnire anume, oricare ar fi fost natura acesteia sau persoanele intalnite. Va precizez, totusi, ca am interactionat cu cei mai multi dintre beneficiarii nostri legali, in virtutea atributelor de serviciu, in limitele legii si ale regulamentelor militare."

Intrebat daca Liviu Dragnea a fost protejat de SRI: "Daca dvs. considerati a fi protectie faptul ca ne-am respectat obligatia de a informa beneficiarii legali in scopul de a-i sprijini in mecanismul decizional care sa previna materializarea unor riscuri si amenintari la securitatea nationala, atunci am protejat in acest fel toti beneficiarii legali. Desi pare ca unii nu isi mai amintesc fiind loviti, mai recent, de amnezie. Daca utilizati termenul protectie in alt sens, atunci intrebarea mi se pare deplasata. As vrea sa stiti ca in activitatea noastra dezinformarea beneficiarilor, fie si prin omisiune, este considerata o abatere foarte grava. Nu am facut asa ceva niciodata si a fost preocuparea atenta a directorilor SRI cu care am lucrat sa ne pastram profesionalismul, echidistanta si neimplicarea politica. Cat despre cunoasterea institutiei in domeniile de responsabilitate, despre un anume subiect sau altul, va reamintesc, totusi, ca nu putem avea o discutie publica."

Coldea despre Sebastian Ghita: Ascensiunea firmelor lui nu are legatura cu SRI

Florian Coldea, intrebat daca firmele SRI ar fi favorizate in cadrul licitatiilor publice: "Despre incalcari ale legii in domeniul economic, firme favorizate sau licitatii trucate, asa cum am mai spus, orice cetatean care are cunostinta despre astfel de fapte are obligatia legala de a le sesiza institutiilor abilitate."

Intrebat daca ascensiunea lui Sebastian Ghita si a firmelor lui are legatura cu relatiile lui privilegiate cu conducerile SRI, atat in perioada Maior cat si in perioada Hellvig: "Nu."

Intrebat daca Sebastian Ghita a fost ofiter SRI: "Indiferent despre cine ar fi vorba, raspunsul la aceasta intrebare reprezinta o informatie cu caracter clasificat. In plus, ma pastrez in limitele regulii de aur in intelligence, adica n-am sa confirm si nici n-am sa infirm unde, cand, cu cine si in ce calitate am avut intalniri. Cat despre cel de care ma intrebati, consider ca este un om de afaceri care a facut lucruri nepermise si continua sa faca greseli. Fiecare este responsabil pentru propriile fapte."

Coldea: Presedintele Basescu a fost informat permanent potrivit atributiilor functiei. Daca oricine spune altceva e un fals

Coldea a comentat si afirmatiile fostului presedinte Traian Basescu, care considera deficitar controlul civil asupra serviciilor secrete: "Nu comentez afirmatiile fostului presedinte. Va spun doar ca activitatea de control a Comisiei se desfasoara in baza legislatiei, iar aceasta este in acord cu normele euro-atlantice. Nu intru in polemica cu nimeni, dar va asigur ca a fost informat permanent (Traian Basescu - n.red.) potrivit atributiilor functiei. Daca oricine spune altceva e un fals."

Coldea despre Daniel Dragomir: Nu a fost niciodata adjunctul meu si nici consilierul meu. Ce am vazut public sunt dezinformari si minciuni ordinare

Coldea spune despre fostul ofiter SRI Daniel Dragomir ca "In aceasta cheie, ma intreb: daca el avea cunostinta despre asa-zise abuzuri sau ilegalitati inca din perioada in care era ofiter activ, de ce nu le-a adus de atunci la cunostinta institutiilor abilitate? De ce nu a facut-o dupa plecarea din institutie, in ultimii patru ani, si a asteptat acest moment?"

El adauga ca "prin promovarea unor dezinformari, minciuni, realitati confectionate, este afectata grav imaginea, bunul mers al institutiilor de intelligence si interesele statului roman, intr-un context global de securitate extrem de periculos. In ceea ce-i priveste pe fostii ofiteri, este mai greu de inteles de ce se implica, lasandu-se folositi in astfel de practici. Dincolo de demnitatea militara, ei ar trebui sa stie mult mai bine ca minciuna are picioare scurte, iar adevarul va putea fi stabilit."

"Exista forte interne si externe care si-ar dori servicii romanesti inhibate si retrase in cazarma, pentru ca unii sa isi realizeze planurile si obiectivele care nu au nimic de-a face cu interesele Romaniei", sustine Florian Coldea.

"Avea mai multe optiuni care sunt la indemana oricarui cetatean de buna credinta: departamentul de securitate interna al SRI, care nu se afla sub coordonarea mea, Comisia SRI din Parlament, CSAT, organele de aplicare a legii, CSM sau orice alta institutie abilitata de lege sa verifice aceste alegatii. Recunosc acest mod de operare", adauga fostul prim-adjunct al directorului SRI.

In ceea ce priveste relatia cu DNA, Coldea spune ca "Nu am avut birou la DNA. Am fost implicat in activitati de cooperare cu procurori ai Ministerului Public, deci inclusiv cu DNA, in limita atributiilor noastre legale. Nu am ordonat arestari. La mine in birou nu au fost ofiteri acoperiti."

"Nu exista rechizitorii scrise de vreun ofiter SRI. (...) SRI este obligat sa puna la dispozitie datele cerute de orice structura a Ministerului Public, care uneori pot proveni inclusiv din mandate de securitate nationala exploatate in trecut, chiar si pe profil de antiterorism", a mai precizat Coldea.

Chestionat si pe tema afirmatiilor lui Dragomir ca Digi 24 si Hotnews ar fi "unitati protejate de Coldea", fostul prim-adjunct al SRI a raspuns: "Sa fim seriosi! Nu am nicio legatura cu vreuna dintre institutiile de presa despre care vorbiti."