DW: Macron, noua Germanie, Europa si romanii. Ce-ar putea insemna pentru romani superstatul european propus nu intamplator de liderul francez Macron dupa rezultatul, deconcertant, al alegerilor germane? Dar pentru Germania, Europa si democratie? O proxima desincronizare maxima ameninta sa-i lase la cheremul Rusiei pe romani, despartindu-i de vestul continentului. Pe care-l conduc germanii. Cei din urma au trecut in scrutinul din 24 septembrie printr-o mica revolutie culturala. Si o mare alunecare spre dreapta. Cu sau fara voia francezilor, aceasta perceptibila reorinetare schimba fata Europei si pune bete in roatele incercarii lui Emmanuel Macron de a o relansa, imprimandu-i viteze multiple, cu o zona Euro transformata intr-un soi de superstat, cu tot cu ministru de finante, fisc, buget si, in pofida existentei NATO, cu institutii de forta proprii, potrivit Deutsche Welle.

ActualitateFoto: Colaj foto

Vesti proaste pe banda rulanta: Pomenile Guvernului, inghitite de scumpirile repetate. Carburantii, electricitatea, gazele, ratele la banca, toate s-au scumpit anul acesta si noi majorari sunt anuntate de la 1 octombrie. Din pacate, aceste costuri majorate au efecte in lant si se vor regasi in pretul tuturor produselor. Introducerea supraaccizei la carburanti nu se va regasi in preturi, "se lauda" premierul Mihai Tudose. Realitatea l-a contrazis, iar benzina si motorina s-au scumpit cu valoarea noii taxe, de 16 bani pe litru, introduse la 15 septembrie. La 1 octombrie urmeaza o noua runda de scumpiri, fiindca atunci va intra in vigoare a doua etapa a supraaccizei, tot de 16 bani pe litru, scrie Romania libera.

Noua carabina cu luneta a rusilor loveste tinte aflate la un kilometru si jumatate. Compania Kalasnikov a prezentat, la salonul international de tehnica militara Army-2017, organizat la sfarsitul lunii trecute, langa Moscova, noua gama de carabine Ciukavin SVCh, pusti semi-automate destinate lunetistilor. Familia de carabine Ciukavin cuprinde trei pusti aproape identice, adaptate insa pentru munitie diferita, respectiv pentru calibrele 7.62x54R mm, 7.62x51 mm si 8.6x69 mm (.338 Lapua Magnum). In functie de munitia folosita, SVCh poate lovi tinte aflate la o distanta de pana la 1.500 de metri. Distanta pare impresionanta, dar este departe de recordul stabilit in noiembrie 2009, in provincia afgana Helmand, de fostul caporal britanic Craig Harrison, cu o arma britanica L115A3 Long Range Rifle si munitie Lapua Magnum, potrivit Adevarul.

Stadionul din craiova, scumpit de "urgenta" cu 6,4 milioane de euro. Costul total al stadionului din Craiova devine tot mai neclar dupa ce Compania Nationala de Investitii a atribuit acum trei saptamani un contract de cateva milioane de euro pentru lucrari suplimentare firmelor care au castigat licitatia din 2015. Motivul invocat este "extrema urgenta survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute". Practic, CNI a "saltat" pretul stadionului cu peste sase milioane de euro, bani pe care i-a acordat firmelor CON-A si ACI Cluj fara publicarea unui anunt de participare. Culmea este ca "urgenta" invocata nu exista, deoarece lucrarile suplimentare au fost deja efectuate acum mai bine de un an, dezvaluie Gazeta de Sud.

Apropiatii presedintelui UDMR Kelemen Hunor au deschis un restaurant din bani publici in centrul Clujului. Debreczeni Hajnalka, fosta consiliera de presa a lui Kelemen Hunor, presedinte UDMR, a deschis un restaurant in centrul Clujului din banii publici administrati de o fundatie a UDMR condusa de sotul sau, Nagy Zoltan, seful de cabinet al lui Kelemen Hunor. Localul se numeste L'Alchimiste iar ong-ul, Fundatia pentru Scoala, structura finantata ani buni de institutii publice din Ungaria. Desi Nagy Zoltan spunea inca din martie ca a anulat contractele de creditare ale fundatiei cu firma sociatiei sale, presa maghiara relateaza ca actiunea a fost una declarativa. Din martie de cand s-a facut publica situatia restaurantului si pana in prezent nu s-a schimbat nimic, fundatia UDMR-ului condusa de Nagy refuzand sa faca publice documentele privind rezilierea, dezvaluie Actual de Cluj.

Procurorii isi paseaza intre ei dosarul fierbinte al mitei de la UMF Iasi. Doua unitati de Parchet din Iasi au intrat in conflict din cauza unui dosar de coruptie fierbinte, vizand presupuse mite oferite cadrelor didactice de la UMF. Desi ei sunt cei care au primit sesizarea, ba au efectuat si doua retineri in acest caz, anchetatorii de la Parchetul de pe langa Tribunal au vrut sa scape de dosar printr-o declinare catre DNA Iasi. Procurorii anticoruptie au refuzat insa sa preia dosarul ce vizeaza un cadru didactic de la UMF. Conflictul a ajuns pana la Bucuresti, la Parchetul General, care a mediat conflictul catalogat de oameni din sistem ca fiind unul fara precedent in justitia ieseana a ultimilor ani, potrivit Ziarul de Iasi.

Kurzii - Muntii sunt singurii lor prieteni. Kurzii au ramas perdanti, in ciuda promisiunilor. Dreptul la autodeterminare sta la baza dreptului international. Se gaseste si in Charta Natiunilor Unite. Dar pentru kurzi - un popor de 40 milioane de oameni - dreptul acesta a ramas numai o fraza in vant. In schimb, n-ar trebui sa mire pe nimeni ca pe kurzi nu-i intereseaza prea mult intergritatea Irakului. Decenii intregi au fost oprimati in Irak, sau ucisi cu bome cu gaz. Din punct de vedere istoric, momentul acesta este cel mai prielnic pentru kurzi: in lupta impotriva terorii IS, au castigat simpatia lumii si li s-au oferit arme. Statul Irak este slabit. Turcia este divizata de puciul de anul trecut si s-a distantat de aliatii occidentali. Iar vocea Siriei nu mai joaca niciun rol in contextul puterilor regionale cu populatie kurda. Referendumul kurzilor reflecta in egala masura dorinta puternica de independenta, cat si criza statului irakian si haosul din regiune. Si cu toate acestea e posibil ca presedintele guvernului regional kurd sa fi jucat prea tare prin acest referendum, potrivit Deutsche Welle.

Totul despre infiintarea liceului care a starnit scandalul diplomatic intre Romania si Ungaria. Cazul inspectorului scolar care s-a crezut ministru. Concret, procurorii DNA au sustinut ca liceul nu a detinut autorizari provizorii sau acreditari de functionare, pe parcursul anilor scolari 2015-2016 si 2016-2017, de la Ministerul Educatiei Nationale. Astfel, elevii ar fi fost pusi in situatia de a urma si absolvi cursurile unei unitati de invatamant neautorizate si neacreditate. De aceea, decizia lui Somesan de infiintare a liceului a fost atacata in contencios-administrativ de primaria locala si de Consiliul Reprezentativ al parintilor din Colegiul "Unirea". Pe 13 iulie 2017, Tribunalul Mures a decis anularea acesteia, iar activitatea liceului a fost suspendata, potrivit Adevarul.