Care este interesul lui Putin in descinderea Patriarhului Kirill al Rusiei la aniversarea Preafericitului Daniel. Specialistii romani considera ca descinderea in Romania la aniversarea de zece ani in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a Patriarhului Daniel anunta si cresterea intereselor Kremlinului in zona. Asta pentru ca in baza obiceiurilor din Federatia Rusa, patriarhul rus face vizite externe doar cu aprobarea Kremlinului, chiar daca, oficial, puterea politica si Biserica din Rusia sunt separate si nu au relatii de subordonare. De altfel, presedintele rus, Vladimir Putin si-ar fi dat acordul pentru aceasta vizita, conform unor surse citate in mass-media din cele doua tari. "La nivelul Federatiei Ruse, patriarhia are un rol cu totul special, fiind inclusa in establishment, grupul de persoane care detin puterea, si in nomenclatorul Federatiei Ruse. Acesta este unul dintre motivele pentru care consider ca ar trebui sa privim totusi cu atentie aceasta intalnire", este de parere Iulian Chifu, specialist in politica externa, informeaza Adevarul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Galatiul se pregateste pentru o criza a refugiatilor. Schimbarea rutelor grupurilor de refugiati, care incearca sa ajunga in tarile din vestul Europei strabatand Romania, duce la o crestere rapida a numarului de refugiati care ajung in tara noastra pe Marea Neagra sau prin Serbia si implicit apare riscul ca autoritatile sa se confrunte cu o criza a refugiatilor, daca numarul acestora va depasi capacitatea de cazare a celor sase centre, de 1.500 de persoane in total. La Centrul Regional de Proceduri si Cazare a Solicitantilor de Azil (CRPCSA) de la Galati, numarul persoanelor cazate a crescut de 6 ori, de la 69 de refugiati in 2016 la 420 in acest an. Potrivit directorului centrului, Paul Burghelea, in primele opt luni din 2017 au fost depuse 444 de cereri de azil, in conditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut au fost 113 de astfel de cereri. Este o crestere de 4 ori a solicitarilor de azil. Cele mai multe persoane care au depus in acest an cereri de azil sunt din Irak - 213, Siria - 189 si Pakistan, 24, relateaza Romania Libera.

Pasiunea romanilor pentru embleme. Exista in Romania o devastatoare pasiune pentru embleme: "frunza" Elenei Udrea a tinut toata tara cu sufletul la gura, a fost apoi emblema Bucurestiului cu aceleasi tipice scandaluri (plagiat, pastisa etc.) si acum urmeaza concursul pentru logo-ul "presedintiei romanesti a Consiliului European", careia i se va da o amploare si mai mare. Daca pana acum a decis un juriu de specialisti, de aici inainte concursul se va democratiza si se va apela la voturile publicului ca sa nu mai existe contestatii. Dar e putin important ce desen va fi ales, caci el nu este decat un simbol cu utilizare limitata si mai mult decorativa. Un logo impodobeste afisele sau plicurile cu antet si va inceta sa existe din clipa in care presedintia romaneasca se va fi incheiat. Orice administratie cu scaun la cap ar fi lasat sarcina "logo-ului" firmei care se ocupa de tipariturile oficiale fara sa faca din ea o preocupare speciala cu tarife separate. Logo-ul intra in grafica generala si tine de operatiunile de secretariat, anunta Deutsche Welle.

Vesti proaste pe banda rulanta: Pomenile Guvernului, inghitite de scumpirile repetate. Vestile proaste vin pe banda rulanta. Carburantii, electricitatea, gazele, ratele la banca, toate s-au scumpit anul acesta si noi majorari sunt anuntate de la 1 octombrie. Introducerea supraaccizei la carburanti nu se va regasi in preturi, "se lauda" premierul Mihai Tudose. Realitatea l-a contrazis, iar benzina si motorina s-au scumpit cu valoarea noii taxe, de 16 bani pe litru, introduse la 15 septembrie. La 1 octombrie urmeaza o noua runda de scumpiri, fiindca atunci va intra in vigoare a doua etapa a supraaccizei, tot de 16 bani pe litru. Guvernul mizeaza pe incasari suplimentare de 587 milioane de lei din ￯aceasta taxa pana la finele anului, asta fara a lua in calcul banii suplimentari incasati din TVA, care se aplica si la acciza. Supraacciza a fost introdusa pentru a se plati pensiile si salariile majorate, scrie Romania Libera.

O batrana traieste singura intr-un sat disparut, inghitit de padure."Am avut doua catele, dar mi le-au mancat lupii." Are 81 de ani si locuieste in salbaticie. Gospodaria Mariei Zaican este inconjurata de padurea care a inghitit catunul Comarnici, depopulat in urma cu peste doua decenii. De doi ani nu a mai mers in cel mai apropiat sat, care se afla la doi kilometri distanta. De o saptamana nu a mai vazut om la fata si mai des este vizitata de salbaticiuni. Pentru a ajunge la gospodaria femeii, avem doi kilometri de mers pe jos de la asfalt, prin padure, pe o carare pe care circulau candva satenii din Comarnici, cu carutele. Printre copaci zarim case parasite demult, cateva ramasite din vechiul catun, pe care natura le-a conservat. Latratul cainilor ne ofera noua indiciul ca ne apropiem de casa batranei, iar acesteia ii da de veste ca are parte de o vizita, potrivit Adevarul.

Centrele de cartier fac ravagii si cu noul PUG. Nici instantele nu se mai sinchisesc sa combata aberatiile urbanistice girate de Primarie. Urbanismul desantat cu blocuri in zone traditionale de case este pasat de Primarie instantelor pentru a face dreptate celor nemultumiti, iar instantele nu se mai sinchisesc nici ele sa intre pe fondul problemelor si consfiintesc realitatile urbanistice autorizate de municipalitate. Blocul autorizat de Primarie pe o strada infundata cu case intr-unul din cartierele traditionale ale Clujului ramane in picioare in prima faza, dupa ce Tribunalul Cluj a respins actiunile riveranilor impotriva autorizatiilor de construire. Nu pentru ca oamenii n-ar avea dreptate, ci din pricina unor vicii de procedura generate tot de autoritati. Asa s-a intamplat si in 2010, cand riveranii au pierdut tot pe motivul tardivitatii plangerii prealabile, scrie Actual de Cluj.