De ce ii place lui Liviu Dragnea sa pescuiasca naiva stiuca la Belina, Delta Dunarii din Teleorman. Paradisul lacustru din comuna Seaca, compus din Insula Belina si Bratul Pavel, atrage prin faptul ca este un loc retras unde se ajunge cu greu chiar si cu automobilul. La Belina se poate da la peste in liniste cu momeala vie ca sa prinzi caras, crap si rapitori. Insa stiuca este vedeta apelor din zona. Un loc aproape necunoscut pentru multi romani, Insula Belina cu lacul cu acelasi nume si Bratul Pavel care impreuna cu Dunarea inconjoara ostrovul din comuna teleormaneana Seaca, a devenit rapid un spatiu cunoscut de mai toti romanii, macar dupa nume. Locul, care se intinde pe sute de hectare, mai poate fi denumit si Delta Dunarii din Teleorman. Insula Belina a devenit cunoscuta dupa ce procurorii au deschis dosarul penal in care ii cerceteaza pe ministrii Sevil Shhaideh si Rovana Plumb pentru ca ar fi ajutat ca zona sa iasa din circuitul public si sa devina practic un domeniu administrat privat care sa fie concesionat catre Tel Drum. Aici mergea foarte des la pescuit Liviu Dragnea, pozele la prins stiuca impreuna cu Sorin Grindeanu fiind realizate chiar pe domeniul de pescuit de aici, scrie Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Scuzele somerilor care prefera ajutorul social si nu un loc de munca. Cea mai "rapida" bursa a locurilor de munca s-a desfasurat la Topoloveni, in Arges. In doar 15 minute cei peste 100 de someri adunati acolo au trecut in revista posturile vacante, au bifat prezenta si au plecat multumiti acasa. Toti primesc ajutor social de la stat si numai asa pot sa beneficieze de acesti bani. Recunosc ca daca nu i-ar fi impins de la spate primarii nici n-ar fi iesit din casa. La bursa locurilor de munca de la Topoloveni zece firme din Arges au incercat sa angajeze 400 de persoane. Ca sa gasesca oameni dornici de munca, patronii au cerut ajutorul primariilor din 10 comune, unde exista 700 de oameni care primesc ajutor social. Manati de la spate de edili, peste o suta dintre ei au trecut pe la standurile angajatorilor. Nici unul insa nu a vrut cu adevarat o slujba si toti au fost interesati sa capete o hartie pe care scrie ca si-au cautat de munca. "Am venit sa ... ne-a chemat domnii aicea. Eu am fata supt 6 ani si cine mi-o duce si mie la gradinita." "Io-s femeie operata, sunt femeie bolnava, am doi minori care merg la scoala. Daca vrea sa mearga tineretul care n-au probleme, sa mearga." Oamenii nu s-au lasat convinsi sa se angajeze nici cand patronii le-au oferit salarii care, cu tot cu bonusuri, puteau ajunge la doua mii de lei, anunta Stirile Pro TV.

Marion Leroy, "copilul diavolului": Povestea incredibila a unei romance salvata din orfelinatele ceausiste. Salvata din orfelinatele ceausiste si crescuta de o familie de francezi, tanara Marion revine in Romania pentru a-si descoperi parintii biologici. I-au trebuit 14 ani ca sa-si accepte radacinile. Povestea ei traumatizanta a fost transpusa in filmul documentar "L'enfant du diable" (Copilul diavolului - trad.), realizat de Ursula Wernly Fergui. Este incredibila poveste a Mariei, devenita Marion Leroy, prin adoptie. Multi dintre copiii dati spre infiere in strainatate, carora nu li s-a ascuns faptul ca erau infiati din Romania, nu si-au abandonat niciodata parintii care "i-au dat". Din chemarea sangelui, din curiozitate, cu manie, cu speranta, uneori chiar cu ura, acesti copii au vrut sa-si priveasca in ochi parintii biologici. Ca ei sa citeasca in privirile copiilor abandonati intrebarile mute, nerostite, de jena sau de teama raspunsului: "De ce m-ati dat?, De ce nu m-ati vrut?, Ce am facut atat de rau, incat sa va descotorositi de mine?". Ultima zi in Romania Intuneric. Rasuflari calde. Multe. Peste tot, de jur-imprejur. Pereti reci. Plansete inganate, transformate uneori in tipete. Fete. Fete de femei. Ingrijitoare. Fete incruntate, guri inchise. Niciun zambet, niciun cuvant domol, de alint. O fata, in special. Fata celei care o batea. Nu intelegea de ce. Nu intelegea nimic. In viata aceea de zacut in patuturi unul lipit de celalalt, alaturi de copii care se dadeau cu capul de gratii, in viata aceea in care nu conta daca mancarea ajungea in gura sau pe haiᅡnute nu existau repere. Ce inseamna sa fii cuminte, ce inseamna sa faci ceva rau, ce inseamna o cearta sau o vorba buna, nimeni nu stia. Era o scurgere de timp catre nimic. Sase ani au trecut asa, sase ani din care Marion Leroy nu-si aduce aminte decat cele descrise mai sus, relateaza Romania Libera.

DW: La Tallinn despre taxarea gigantilor americani. Romania sustine la Tallinn impozitarea companiilor americane din domeniul internetului pe baza cifrei lor de afaceri. Subiectul ramane controversat la nivelul Uniunii. Presedintele Klaus Iohannis participa vineri la summit-ul UE pe tema economiei digitale, primul de acest fel, care urmareste sa accelereze aplicarea noilor tehnologii in toate domeniile. Exista un decalaj destul de mare intre tarile UE in ce priveste digitalizarea, Romania plasandu-se pe ultimele locuri, mai ales in domeniul administratiei publice. Dar problema care va anima discutiile va fi, in primul rand, decalajul urias al Europei fata de Statele Unite si tarile dezvoltate din Asia. Ce ar trebui sa intreprinda tarile europene pentru a face fata competitiei globale? Recent, la Sorbona, in discursul sau despre Europa, presedintele Macron a pus explicit aceasta intrebare si a sugerat si cateva solutii: "Nu putem accepta ca unii actori europeni ai economiei digitale sa fie taxati si alti actori internationali sa nu fie", a spus el fara sa faca o trimitere precisa. Dar nici nu era nevoie, caci se stie ca e vorba mai ales de marile companii de peste ocean, Google, Apple, Facebook si Amazon. Emmanuel Macron a exprimat o opinie cu o raspandire mai larga in Europa, asa cum se stie din initiativa de la inceptul lunii septembrie semnata de ministrii de finante din 4 tari europene (Franta, Germania, Spania si Italia) si care a fost adresata anume presedintiei estoniene in vederea dezbaterii ei la Tallin. Ulterior s-au alaturat acestei initiative alte sase state (Romania, Bulgaria, Slovenia, Grecia, Portugalia si Austria ) care au semnat si ele documentul cu prilejul reuniunii Ecofin din 16 septembrie, scrie Deutsche Welle.

Romanul care a castigat la Londra aproape 1 milion de lire sterline din prostitutie. O grupare de proxeneti romani care actiona in Londra a obtinut de la amatorii de sex platit cel putin 1 milion de lire sterline, potrivit datelor procurorilor DIICOT. Este vorba de ancheta in care este implicat si manelistul Dani Mocanu, cercetat sub control judiciar pentru constituire a unui grup infractional organizat, proxenetism si spalare de bani. Masini de lux, apartamente in centrul Capitalei, bani, manele si cocaina sunt ingredientele unui nou dosar instrumentat de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Vorbim despre o grupare de romani, coordonata de Ionel Anton, zis "Lupu" sau "Lupu din Nucet", care controla o parte din piata prostitutiei din Londra. Victimele: tinere romance obligate sa se prostitueze in mai multe case inchiriate in cartierele Hendon, Colindalem, Ilford sau alte cartiere de la periferia Londrei. In fiecare imobil practicau prostitutia cel putin 2-3 tinere care sunt supravegheate si protejate de oamenii de incredere ai lui Ionel Anton. Anchetatorii sustin ca gruparea era bine organizata, locotenentii "Lupului" aveau sarcini bine stabilite: inchiriat case, paza, soferi sau racolarea de clienti. Cei mai multi clienti venau de pe internet, prostituatele romance aveau conturi cu fotografii explicite pe site-urile de profil. "Lupu" si-a achizitionat mai multe bunuri imobile si bunuri mobile in Bucuresti si pe raza judetului Dambovita, relateaza Adevarul.

Am sunat la un call center anti-avort din Romania, ca fata gravida, ca sa vad cum ma ajuta. Adolescentelor speriate ca li se distruge viata din cauza sarcinii li se spune sa faca oricum copilul, ca pot trai fara sa munceasca, pe banii statului roman. In Romania, nu mai este demult o surpriza prezenta asociatiilor si organizatiilor asa-numite "pro-life", care militeaza mai putin pentru viata, ci mai degraba pentru limitarea si chiar interzicerea avorturilor, precum cele din care e formata Coalitia pentru Familie. Acest discurs anti-avort pare sa capete mai mult teren in ultimii ani si s-a ajuns chiar la medici care refuza in mod deschis sa efectueze intreruperi de sarcina si isi lasa pacientele sa avorteze fara asistenta pe paturile de spital, de parca ne-am intors in anii de glorie ai lui Ceausescu. (...) Din prima, argumentele asa-zisilor consilieri pro-life porneau de la definitia avortului drept ucidere de om si pana la o insiruire de boli cu transmitere sexuala pe care puteam sa le iau, pentru ca am facut sex ca proasta. Adica inteleg ca avortul poate sa fie o trauma, dar nu cred ca e moral sau acceptabil sa opresti o adolescenta cu amenintari de tipul "femeile care avorteaza prima sarcina au de 50% mai multe sanse sa moara de cancer de san pana la 30 de ani". "Avortul nu e floare la ureche. Avortul nu te face sa nu mai fii gravida. Avortul te face mama unui copil mort. Si va spun lucrurile astea cu niste cuvinte mai dure ca sa va fac sa intelegeti ca nu va face negravida. Adica nu da timpul inapoi de parca nu ati fost niciodata gravida", a fost una dintre replicile primite dupa mai putin de cinci minute de discutie cu tipa de la acel telverde sprijinit de PRO VITA, noteaza VICE.