Patru posibile scenarii dupa referendumul din Catalonia. Declararea unilaterala a independentei, suspendarea autonomiei Cataloniei, negocieri sau chiar o ipotetica prabusire a Guvernului lui Mariano Rajoy se afla intre scenariile deschise dupa referendumul de autodeterminare organizat duminica in Catalonia. In plus, presedintele catalan, Carles Puigdemont, sustine ca nu planuieste o separare "traumatizanta" de Spania. In opinia lui Oriol Bartomeus, un politolog la Universitatea autonoma Barcelona, "separatistii au o foaie de drum, iar dupa ceea ce s-a intamplat ieri (duminica), indiferent ca este un rezultat bun sau nu, ei nu au alta iesire decat sa continue"., potrivit stirileprotv.ro.

ActualitateFoto: Colaj foto

Cazul Glaser: Un prim esec al AfD in Bundestag? Parlamentul german se pregateste pentru prima sedinta dupa alegerile din 24 septembrie. Impartirea functiilor dezvaluie lupte grele, in special pentru AfD, partid ai carui reprezentanti sunt nedoriti in functii cheie. Noul Bundestag are de raspuns la mai multe intrebari. De pilda, cand ar trebui sa aiba loc prima sesiune parlamentara. Legea fundamentala spune ca aceasta ar trebui sa se desfasoare cel tarziu la 30 de zile dupa alegeri. Va fi si mai dificil sa se decida unde in plen va lua loc fiecare grup parlamentar, ca sa nu mai vorbim despre cine va fi reprezentat in prezidiu. Niciun grup parlamentar nu ar dori sa se invecineze cu cei 93 de deputati ai partidului populist Alternativa pentru Germania, potrivit Deutsche Welle.

Opt cauze ce pot declansa viitoarea criza economica. Economia mondiala ar putea suferi un nou soc financiar, potrivit analistilor Deutsche Bank, care nu pretind totusi ca ar cunoaste data sau cauza exacta. Lumea abia si-a revenit dupa ultima criza financiara, dar pe masa economistilor se afla deja problema unui apropiat soc, arata Le Monde. La Deutsche Bank, analistii nu sunt deloc optimisti in legatura cu acest subiect. Ei reamintesc ca astfel de crize revin in mod regulat., potrivit Romania libera.

Hibele din mediul universitar pe care guvernantii au promis ca le rezolva si nu au facut-o. Una dintre principalele probleme din mediul universitar o reprezinta evaluarea scolilor doctorale, afirma specialistii din mediul universitar. Marius Deaconu, presedintele ANOSR, spune ca principalii actori vinovati de amanarea de ani de zile a indeplinirii acestui proces, care ofera cale libera plagiatelor sau a lucrarilor de o calitate slaba, sunt cei din conducerea universitatilor. In prezent, doar 23,19% dintre studentii din Romania au un potential loc de cazare. Concret, asta inseamna ca sunt numai 107.682 locuri in unitatile de cazare ale universitatilor de stat, raportat la un numar total de 464.149 de studenti, potrivit Adevarul.

Echipa de arhitecti din Spania castiga concursul pentru amenajarea Somesului in Cluj cu idee originala: "Poate reprezenta un adevarat manifest national". Concurs de solutii cu zeci de inscrieri pentru amenajarea Somesului, in Cluj-Napoca - si dupa ani de zile azi aflam si castigatorul, e vorba de firma spaniola de arhitectura Practica, ce a inscris un proiect semnat de Jaime Daroca, Jose Mayoral si Jose Ramon Sierra. Premiu inseamna de fapt contactul de proiectare a solutiei ce va fi apoi implementata de municipalitate,in valoare de 1,57 milioane de lei.Proiectul propune crearea de mai mult spatiu pentru rau si, in acest fel, crearea unei identitati mai puternice a acestuia si in acelasi timp generarea unei noi relatii intre comunitate si raul care ii apartine, potrivit Actual de Cluj.

Viktor Orban si-a lansat campania electorala in Romania. Specialistii: Orban se raporteaza constant la un oponent, fie ca este Soros, valul de migranti sau UE. Premierul maghiar, Viktor Orban, a promovat timp de trei zile mesaje nationaliste si a promis comunitatii maghiare de aici o viata mai buna daca il voteaza la alegerile din primavara anului viitor. Voturile diasporei maghiare ar putea fi decisive pentru viitoarea majoritate de la Budapesta. Vizitele tot mai dese ale premierului maghiar in Romania se explica prin faptul ca peste 200.000 de maghiari din Transilvania vor vota la alegerile parlamentare organizate de Budapesta anul viitor. Cei mai multi vor opta pentru votul prin corespodenta, potrivit Adevarul.