Sorin Rosca Stanescu (SRS), directorul ziarului „Ziua“, a cumparat de la Primaria Snagov, cu largul concurs al primarului si al consilierilor locali, unul dintre cele mai ravnite terenuri din comunade lux aflata in apropierea Capitalei. Tranzactia a fost facuta pentru 7 milioane de euro, desi valoarea reala era cel putin dubla.

O afacere in care sunt implicati politicieni din patru partide i-a adus lui Sorin Rosca Stanescu cateva hectare de teren in Parcul Snagov, la pret subevaluat.

Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu a cumparat de la stat, cu numai sapte milioane de euro, unul dintre cele mai ravnite terenuri din Snagov, a carui valoare este cel putin dubla.

Afacerea s-a facut in doi pasi. In prima faza, in 2004, Primaria Snagov a concesionat terenul unei societati in care jurnalistul este asociat cu doi politicieni. E vorba despre fostul deputat PSD Viorel Gheorghiu (ginerele fostului presedinte PSD al Consiliului Judetean Ilfov, Bebe Ivanovici) si vicepresedintele filialei sector 3 a PD-L, Mircea Andrei (fost la PLD, via PNL).

In etapa a doua, cele sase hectare, situate in Parcul Snagov, au fost vandute firmei detinute de cei trei de catre Apostol Musat, primarul PD-L (fost PD) din Snagov.

Anterior afacerii cu terenul din Snagov, in 2004, primarul din Snagov le-a vandut celor trei o societate. Aceasta tranzactie a avut loc cu numai doua luni inainte de concesionarea valorosului teren din Parcul Snagov. In prezent, fiul primarului este asociat cu Rosca si cu Gheorghiu in compania pe care tatal sau le-a vandut-o acestora.

Potrivit Registrului Comertului, vanzarea firmei a avut loc in august 2004. Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu, deputatul Viorel Gheorghiu, avocatul Mircea Andrei si Bogdan Musat, fiul primarului din Snagov, au cumparat atunci actiunile firmei Bo-Na Co ‘95 SRL, in care edilul Apostol Musat detinea 40%. Pachetele principale de parti sociale le-au revenit lui Rosca si lui Gheorghiu, cate 35%, Bogdan Musat a preluat 20%, iar avocatul Mircea Andrei - 10%.

Jurnalistul Sorin Rosca Stanescu si partenerii sai au devenit proprietarii celui mai vanat teren din Snagov, Parcul Snagov, prin intermediul societatii Captain Port Service Product SRL.

Initial, Consiliul Local Snagov a incheiat un contract cu firma lui Rosca, Gheorghiu si Andrei, de asociere in participatiune, contract care a netezit vanzarea din 2007. Aceasta intelegere juridica a fost semnata in octombrie 2004, la o jumatate de an dupa ce Apostol Musat a devenit primar in Snagov.

Asocierea in participatiune avea drept scop exploatarea Parcului Snagov in scop turistic si de agrement. Firma lui Rosca Stanescu, Gheorghiu si Andrei era obligata sa plateasca o redeventa anuala de doar 8.000 de euro pentru folosirea suprafetei de aproape sase hectare. Conform contractului, primaria urma sa primeasca 10% din profit, iar Captain Port Service Product SRL 90%.

Inainte cu o saptamana de incheierea contractului de asociere in participatiune pentru Parcul Snagov (contract care l-a precedat pe cel de vanzare-cumparare), in data de 5 octombrie 2004, avocatul Mircea Andrei recurge la o miscare surprinzatoare.

Acesta s-a retras din Bo-Na Co ‘95, cel mai probabil pentru a evita o posibila situatie flagranta. E vorba despre faptul ca primarul Musat i-a cesionat o parte din partile sociale din aceasta societate, dar a si semnat asocierea dintre primarie si Captain Port Service Product SRL, companie in care Andrei este asociat.

Situatia nu i-a determinat insa pe Rosca si pe Gheorghiu sa faca la fel. Mai mult, cei doi sunt si acum asociati cu fiul primarului in compania Bo-Na Co ‘95, iar sotia primarului, Savica Apostol, a devenit administratorul societatii din 2005. Mircea Andrei si-a cesionat cele 10a parti sociale din Bo-Na Co ‘95 unui subaltern, Liviu Togan, din cadrul Societatii Civile de Avocati „Mircea Andrei si Asociatii”.

EvZ