Kievul continua actiunile prin care incearca sa acrediteze ideea ca pe Insula serpilor exista activitati economice si deci locuitori permanenti. De aceasta data, presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a semnat un decret prin care modifica statutul Insulei serpilor, transformand-o in off-shore. El a cerut Guvernului sa elaboreze si sa transmita Parlamentului spre aprobare proiectul de lege ce se refera la infiintarea pe insula a unei zone economice libere si la dezvoltarea infrastructurii si activitatilor economice pe stanca si pe platoul continental marin.

Insula serpilor se afla in centrul unui contencios intre Romania si Ucraina, dosarul aflandu-se la Curtea Internationala de Justitie de la Haga. In lipsa unei reglementari bilaterale a problemei, Bucurestiul a dat in judecata Kievul in ce priveste delimitarea platformei Marii Negre, Romania considerand Insula serpilor o stanca fara surse de apa.

Reprezentantul partii romane in acest dosar, Bogdan Aurescu, declara pentru presa ca actiunile Kievului nu pot avea efect avand in vedere ca statutul insulei face obiectul unui proces la Curtea Internationala, iar hotararile acesteia au caracter obligatoriu si nu de recomandare, ceea ce inseamna ca ele trebuie executate obligatoriu de catre parti. De rezolvarea situatiei depinde cum se delimiteaza platforma continentala intre Romania si Ucraina, zona economica exclusiva din jurul insulei fiind importanta din cauza bogatelor resurse de hidrocarburi. O pronuntare este posibila in acest an sau la inceputul anului viitor.

Romania libera