Istoricul Madalin Hodor a publicat in Revista 22 mai multe pagini din agenda de lucru a generalului-maior Stefan Alexie, care stau marturie pentru implicarea fostului sef al Securitatii, Iulian Vlad, in actiunile violente impotriva participantilor la Revolutia din decembrie 1989.

Iulian Vlad Foto: Captura YouTube

Madalin Hodor explica faptul ca, in articolul "Adio, batrane asasin!", a vorbit despre "documente care atesta implicarea lui Iulian Vlad si a Securitatii la represiunea directa indreptata asupra demonstrantilor din decembrie 1989" si a decis sa le publice, "astfel incat cititorii (...) sa aiba acces nemijlocit la ele".

Documentele publicate vineri provin din agenda de lucru a generalului-maior Stefan Alexie, secretar de stat si membru al CSS (consiliul colectiv de conducere al DSS).

Alexie a participat alaturi de ceilalti membri ai conducerii Securitatii la toate deciziile care s-au luat, asa cum reiese clar din notarile sale din agenda, arata istoricul. Ulterior, acesta va declara ca in perioada Revolutiei era "in concediu medical", desi Certificatul-decizie medicala nr. 21/13.08.01.1990, arata ca s-a internat in 21 decembrie pana in 28 decembrie 1989. "A fost doar unul dintre cazurile in care fostii sefi ai Securitatii si-au ascuns prin minciuna si acoperiri 'legale' ulterioare participarea la represiune", arata Madalin Hodor.

In aceasta agenda pot fi citite expresii atribuite lui Iulian Vlad precum "Se lichideaza radical!", "Gloata nu putea iesi atat de organizat!", "Sa se continuie actiunea de interventie cu bastoane si scuturi. Ce se tot impusca- cu socoteala. Sa nu se mai faca uz de arma decat daca e nevoie" sau Iulian "Doinea Cornea in cazul asta nu se poate ca timpul sa rezolve problema".

Documentele pot fi consultate pe site-ul Revistei 22.