Jandarmii vor fi trimisi la scoala de veterinari sa invete sa manuiasca armele cu tranchilizante. Jandarmii desemnati cu tranchilizarea animalelor salbatice care coboara in orase si devin un pericol pentru oameni, vor fi trimisi la studii veterinare, potrivit unui proiect de lege, analizat, marti, de senatori. In plus Ministerul de Interne va trebuie sa angajeze medici veterinari, care sa-i coordoneze pe jandarmii respectivi. Concret, proiectul prevede ca jandarmii vor avea in dotare arme cu tranchilizant si gloante de cauciuc, dar si dispozitive cu ultrasunete, pentru situatiile in care vor fi nevoiti sa riposteze fata de atacurile animalelor periculoase. Initiatorii precizeaza in expunerea de motive ca la numarul de urgenta 112 au fost semnalate multe cazuri de animale domestice si salbatice cu comportament agresiv sau periculos, pentru viata si integritatea corporala a persoanelor, iar jandarmii, desi se deplaseaza la fata locului, nu au la dispozitie mijloace tehnice necesare pentru a alunga sau imobiliza animalele respective. Mai sunt insa si alte situatii in care jandarmii ar avea nevoie de armele neletale, potrivit initiatorilor proiectului, sustine Adevarul.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Kim Jong-un vrea sa reconstruiasca un oras de dimensiunile Clujului cu bani de la investitori straini. Coreea de Nord vrea sa fie destinatie turistica. Kim Jong-un si-a propus sa reconstruiasca un oras de dimensiunile Clujului cu bani de la investitorii straini. Cauta sa lege parteneriate de 1,5 miliarde de dolari pentru terenuri de golf, magazine si atractii turistice ... doar ca in acelasi loc se trage si cu rachete. Orasul de la malul marii Japoniei a gazduit pana acum aproape 40 de teste cu rachete, si totusi dictatorul nord coreean e convins ca va aduce acolo intre cinci si zece milioane de turisti pe an. Asta e problema cu dictaturile - ce spune liderul suprem nu e contestat de nimeni, desi logica spune altceva. Teste militare in Wonsan. Turism, tot in Wonsan. Orasul are aproape 700 de atractii turistice, 140 de vestigii istorice si 3,3 milioane de tone de namol care vindeca nevralgiile si colitele... Cel putin asta scrie in brosurile pe care Coreea de Nord le trimite potentialior investitori de peste granita. Asa-numita Corporatie de Dezvoltare a zonei Wonsan a tiparit nu mai putin de 30 de brosuri in coreeana, chineza, rusa si engleza. Insa pana acum nimeni nu s-a aratat interesat, spune Digi24.

273 de firme dintre care 12 de stat ar fi optat pentru Split TVA. Mai putin de 300 de firme au aplicat pentru mecanismul platii defalcate a TVA, pana marti dimineata, in conditiile in care numai in Bucuresti au beneficiat de indrumare 590 de firme, potrivit unor surse din Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) citate de Agerpres. Astfel, luni seara erau, in total, 273 de firme care au optat pentru aceasta optiune, dintre care 12 companii de stat. Fiscul anunta luni, intr-un comunicat, faptul ca mai putin de 600 de firme din Bucuresti au beneficiat de indrumare referitoare la plata defalcata a TVA, in cadrul unor intalniri organizate de catre Directia Generala Regionala a Finantelor Publice. 'Pana in prezent, pe aceasta tema au avut loc 5 intalniri cu 590 de reprezentanti ai contribuabililor interesati de mecanismul privind plata defalcata a TVA, intalniri organizate si la sediul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti. Toate intalnirile au avut alocate sesiuni de intrebari si raspunsuri', preciza, luni, ANAF, conform Romania Libera.

Armata romana a dat lovitura: va fi dotata cu Piranha V, blindate performante construite de americani in Romania. Contractul tocmai a fost semnat. Acordul de colaborare intre Ministerul Economiei si producatorul american de armament General Dynamics a fost semnat, marti, in prezenta premierului Mihai Tudose, acordul vizand producerea si livrarea de vehicule blindate Piranha 5. "Premierul Mihai Tudose a participat astazi la ceremonia de semnare a Memorandumului de intelegere si Acordului de colaborare intre Ministerul Economiei si Romarm, prin Uzina Mecanica Bucuresti, si compania americana General Dynamics, care detine uzina producatorului elvetian de transportoare blindate Mowag", transmite Guvernul. Alaturi de premier, au fost prezenti si vicepremierul Ion Marcel Ciolacu, ministrul economiei, Gheorghe Simon, ministrul apararii nationale, Mihai-Viorel Fifor, si ambasadorul Statelor Unite in Romania, Hans Klemm. "Memorandumul de intelegere semnat astazi stabileste liniile directoare preliminare ale cooperarii, precum si actiunile viitoare ce au drept scop constituirea unei societati mixte intre Uzina Mecanica Bucuresti si compania General Dynamics, care sa produca vehicule blindate pentru Armata Romaniei. In cadrul viitoarei societati, Uzina Mecanica Bucuresti va participa cu active constand in linii de fabricatie si personal angajat, care va urma cursuri de perfectionare la sediul companiei americane. General Dynamics va participa la acest joint venture cu investitii in modernizarea capacitatilor de productie si integrarea productiei de vehicule blindate", precizeaza sursa citata, conform Gandul.

Manualul unic: un simulacru de dezbatere. Prim-ministrul Tudose a anuntat ca ministrul Educatiei va propune o noua lege a manualelor, desi se zvoneste ca acesta va fi remaniat. In orice caz, dezbaterea privind manualele a pornit gresit. Anul scolar a inceput cu o dezbatere legata de manualele alternative. Si, ca de prea multe ori, lumea se pozitioneaza in functie de preferintele politice, netinand seama de argumente sau de specificul problemei. Ca sa nu mai spunem ca prea multi sosesc in dezbatere cu un bagaj enorm de idei primite de-a gata. Cineva spunea, bunaoara, ca revenirea la manualul unic ar insemna o "intoarcere la ceausism". E o simplificare polemica. Manualul este de fapt, prin definitie, expresia canonului didactic si de aceea el a tins in mod firesc la unicitate in toate epocile. In plus, in istoria scolii romanesti, a existat o preocupare constanta pentru unificarea continuturilor din cauza caracterului eterogen al surselor in acest spatiu politic care se nastea intre culturi si civilizatii diferite. Problema educatiei romanesti la inceputurile sale, in secolul al XIX-lea, era, de fapt, exact inversa fata de modernitatea recenta, administratiile scolilor cautand sa limiteze cartile aflate natural in circulatie, mai ales dupa 1859, cand unificarea continuturilor didactice in Tarile Romane devenise o problema politica de prim ordin. Manualul unic pentru care se organizau concursuri devenise o aspiratie constanta si daca scopul nu era atins, era doar din pricina unor resurse intelectuale insuficiente. Titu Maiorescu reclama la un moment "starea de haos" care domnea in domeniu, cerand o selectie exigenta a cartilor utilizate in scoala, informeaza Deutsche Welle.

Compania Bosch a deschis un centru de pregatire pentru elevi. Unul dintre principalii chiriasi ai parcului industrial de la Jucu, compania Bosch - lider global in furnizarea de tehnologii si servicii- a inaugurat un Centru de Training in incinta fabricii de componente electronice auto. Noua constructie din campusul de la Jucu se intinde pe 4400 metri patrati, este prevazuta cu sali de instruire cu un design modern, pentru a oferi cele mai bune conditii de invatare, dar si cu noi laboratoare, dedicate centrului de inginerie Bosch. Valoarea investitiei in noua cladire si in echipamentele cu care este prevazuta se ridica la sase milioane de euro. Realizarea acestui Centru de Training a avut ca scop pregatirea elevilor in sistemul educational dual, precum si dezvoltarea continua a angajatilor fabricii Bosch, atat pe plan profesional cat si personal. Elevii inscrisi in programul de invatamant dual se vor pregati in ateliere dotate cu echipamente de ultima generatie, care permit pregatirea profesionala sistematica in domeniul electronicii si electromecanicii. In plus, In cadrul Centrului de Training, o echipa dedicata de specialisti va sustine pana la finalul anului 2018 peste 300 de sesiuni de instruire, atat pentru dezvoltarea abilitatilor tehnice ale angajatilor Bosch, cat si programe speciale de dezvoltare personala si leadership, sustine Actual de Cluj.