Fiscul nu a recuperat niciun leu din prejudiciul de peste 1,7 milioane de lei din dosarul Tracia Asesoft. In martie anul trecut, Curtea de apel Bucuresti a constatat prescrierea acuzatiilor aduse fostului parlamentar Sebastian Ghita si generalului SRI (r) Dan Constantin Grigoriu, insa i-a obligat la plata prejudiciului. Ghita are de achitat doar putin peste 130.000 de lei, restul ii revine generalului milionar si celorlalti inculpati din afacere. In acelasi timp, insa, ANRP ii da generalului Grgoriu, care a cumparat niste drepturi litigioase, despagubiri de zeci de milioane de lei, scrie ziaristul Alex Costache, pe romaniacurata.ro.

In conditiile in care statul roman, prin ANAF, se chinuie prin instante de un an si jumatate sa recupereze prejudiciul din dosarul Tracia Asesoft, Autoritatea nationala de restituire a proprietatilor (ANRP) ii acorda despagubiri fostului generalul SRI.

Generalul a fost anchetat in celebrul dosar Jimbolia din anii '90 privind incalcarea embargoului cu fosta Iugoslavie si intr-unul din dosarele Bancorex.

Dosarul Jimbolia a fost inchis de procurorul Viorel Cerbu, cel care, un deceniu mai tarziu, la DNA, s-a marginit sa ancheteze doar un dosar ANRP, cu un pion, vicepresedintele Remus Baciu. Restul dosarelor ANRP au fost instrumentate abia dupa ce la sefia DNA a venit Laura Codruta Kovesi, iar procurorul Cerbu a plecat la DIICOT. Coincidenta sau nu, fosta sefa a DIICOT Alina Bica a fost arestata intr-unul dintre dosarele ANRP.

Numele generalului SRI (r) Dan Grigoriu apare si in dosarul lui Vasile Blaga. Grigoriu ar fi unul dintre intermediarii spagii de 700.000 de euro primite de Blaga.

In 2002, Sebastian Ghita - pe atunci un tanar de 23 de ani - si alte 8 persoane au fost acuzati ca au facut comert cu produse petroliere, fara sa plateasca taxa de drum, celebra taxa Basescu. Printre inculpati s-a numarat si generalul SRI (r) Dan Constantin Grigoriu, patronul companiei Tracia International.

Procesul Tracia Asesoft a durat pana anul trecut cand Curtea de apel Bucuresti a constatat ca acuzatiile penale s-au prescris, insa i-a obligat pe inculpati sa plateasca prejudiciul de 1,7 milioane de lei.

Romania Curata a intrebat ANAF daca a respectat decizia judecatorilor si a recuperat prejudiciul de peste 1,7 milioane de lei la fostii inculpati din dosarul Tracia Asesoft. Desi a trecut un an si jumatate de la decizia instantei, Fiscul nu a recuperat niciun leu, insa sustine ca a demarat procedurile de executare.

Pe 10 octombrie, Tribunalul a respins cererea generalului Grigoriu de suspendare a executarii. El a contestat executarea Fiscului si are termen pe 6 noiembrie la Judecatoria sectorului 1.

In loc sa ii ia, statul ii da generalului Dan Grigoriu

Interesant este ca, desi statul roman, prin ANAF, se chinuie de un an si jumatate sa recupereze banii de la fostii inculpati din dosarul Tracia Asesoft, printre care si generalul SRI (r) Dan Grigoriu, tot statul roman, prin alta institutie de aceasta data - Autoritatea nationala pentru restituirea proprietatilor ANRP - ii da bani generalului. Acesta a cumparat drepturile litigioase pentru 3 terenuri din Targoviste si Otopeni si acum primeste bani de la stat. A primit peste 68 de milioane de lei.

Citeste restul articolului pe Romania Curata.