Ancheta Directiei Nationale Anticoruptie(DNA) privind transferurile unor fotbalisti romani a ajuns pe ultima suta de metri. Procurori au declansat urmarirea impotriva unor zece nume grele din fotbalul romanesc. Astfel, au fost pusi sub invinuire: impresarii Victor si Ioan Becali; presedintele si patronul Clubului de fotbal Rapid Bucuresti, Gheorghe Copos; avocatul Sica Puscoci; fostul director al Clubului de fotbal Otelul Galati, Mihai Stoica; presedintele executiv al Clubului de fotbal Dinamo, Cristian Borcea; presedintele Clubului de fotbal Gloria Bistrita, Jean Padureanu; impresarul Gheorghe Popescu; actionarul la Clubul de fotbal Dinamo, Gheorghe Netoiu; Mircea Stoenescu, fost presedinte al Clubului de fotbal Dinamo. Toti acestia sunt acuzati de inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani. Potrivit DNA, prejudiciul constatat se ridica la peste 10 milioane de euro.

Gandul

Potrivit probelor administrate de procurori, respectiv raspunsurile primite in cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate in mai multe state din Europa si Asia (intre care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia), precum si din analizele efectuate de Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) si Garda Financiara a rezultat ca persoanele respective, impreuna sau in parte, prin tranzactii ilegale si folosire de interpusi, au externalizat sume de peste zece milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activitati de impresariat.

Astfel, conform unui comunicat DNA, in perioada 1999-2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate in conturile firmelor offshore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior, unii dintre invinuiti si-au insusit in interes personal sumele externalizate.

Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo, Rapid, Gloria Bistrita si Otelul rezultate din transferul in strainatate a 12 fotbalisti: Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sanmartean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea si Iulian Arhire.

Cotidianul

De asemenea, prin neinregistrarea in contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri si, implicit, prin diminuarea veniturilor impozabile, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 1,7 milioane de euro.

Totodata, raportat la valorile reale ale sumelor de transfer, nu s-a perceput de catre Federatia Romana de Fotbal procentajul aferent fiecarui transfer, in conformitate cu reglementarile interne, prejudiciul in dauna FRF fiind de aproximativ 600.000 euro.

Adevarul

Cei 10 impresari sau conducatori de cluburi neaga acuzatiile de inselaciune si spalare de bani si sunt convinsi ca anchetatorii nu au probe. Jean Padureanu, presedintele clubului Gloria Bistrita, nu comenteaza sub nici o forma acuzatiile procurorilor, in timp ce Gheorghe Copos de la Rapid sustine ca la el in "ograda" nu s-a produs nici un transfer subevaluat. Gheorghe Becali, patronul clubului Steaua, le-a luat apararea verilor sai implicati in acest scandal, sustinand ca procurorii DNA "conduc o ancheta comunista" si ca "nu au nici un fel de probe".

Conform publicatiei "Gazeta Sporturilor", Cosmin Contra ar fi fost transferat de la Dinamo la Alaves, oficial, pentru 600.000 dolari, neoficial fiind platiti pentru jucator 1,8 milioane de dolari. Pentru Ionel Ganea s-ar fi platit in realitate 2,6 milioane de dolari, in timp ce oficialii de la Gloria au anuntat ca au primit pentru el 600.000 de dolari. Iulian Arhire ar fi fost vandut cu 700.000 de dolari, in timp ce clubul Otelul a anuntat oficial ca a primit in urma transferurilor doar 200.000 de dolari. Florin Cernat a fost vandut de Dinamo Bucuresti catre Dinamo Kiev. Suma oficiala de transfer a fost anuntata la un milion, in timp ce oficialii din soseaua stefan cel Mare ar fi incasat de trei ori mai mult. Conform aceleiasi surse, si transferul lui Sanmartean ar fi fost diminuat cu 300.000 de dolari.

In perioada 14-17 ianuarie, toti invinuitii au trecut pe la DNA si au luat la cunostinta infractiunile pentru care sunt cercetati.

Romania Libera

Gica Popescu este cel mai „greu” nume din lista facuta publica ieri de DNA si, totodata, singurul care a platit deja o suma frumusica, 400.000 de euro, reprezentand impozitul pe comisionul colosal pe care l-a luat in „cazul Bratu”. „Baciul” este, de altfel, singurul din lista care a jucat fotbal la nivel inalt si si-a cladit un nume in toata lumea. Imaginea lui Popescu este cea mai sifonata in tot acest scandal.

„Nu am ce sa declar deocamdata. Cei de la DNA pot sa spuna ce vor, eu nu fac nicio declaratie pana nu mi se aduce la cunostinta de ce anume sunt invinuit. Am fost la DNA. Le-am spus ca vreau sa fie de fata si avocatul meu cand imi vor prezenta invinuirile. Repet, dansii pot sa spuna orice, eu voi vorbi dupa ce o sa primesc invinuirile”, a comentat Popescu. Intrebat daca nu se teme ca, pana la urma, acest scandal va lua o turnura negativa pentru el, fostul capitan de la FC Barcelona a replicat sec: „Sunt foarte linistit”.

Evenimentul Zilei

Presedintele FRF, Mircea Sandu, a salutat initiativa DNA prin care s-a inceput urmarirea penala impotriva a zece oameni din fotbalul romanesc. "DNA trebuie sa isi faca datoria. Se poate ca DNA sa fi gresit sau nu, vom vedea dupa finalizarea anchetelor. Sunt nume reprezentative pentru fotbalul romanesc si sper ca ei sa isi dovedeasca nevinovatia in fata instantelor", a declarat Nasu’.

"Sa lasam organele abilitate sa isi faca treaba, fara sa ne pozitionam noi fata de cele ce se intampla. Este o procedura care va scoate la iveala cine este vinovat si cine nu, pentru ca, pana la proba contrarie, toti cei pusi sub acuzare sunt nevinovati. åsta e fotbalul, o lume aparte in care sunt foarte multi bani", a spus si Octavian Belu, presedintele ANS.

Jurnalul National